Liderul comunității maghiare din Lupeni, premiat în cadrul ”Zilelor Culturii Maghiare” din județul Hunedoara

Home Cultură Liderul comunității maghiare din Lupeni, premiat în cadrul ”Zilelor Culturii Maghiare” din județul Hunedoara
Liderul comunității maghiare din Lupeni, premiat în cadrul ”Zilelor Culturii Maghiare” din județul Hunedoara

Ediția a XIII-a a ”Zilelor Culturii Maghiare” în județul Hunedoara s-a bucurat, ca de fiecare dată, de succes nu doar în rândul membrilor comunității maghiare hunedorene, ci în general în comunitățile locale în care au fost organizate activități cultural-artistice de promovare a culturii, artei și tradițiilor maghiarilor din județul nostru.

Dincolo de spectacolele deosebite, susținute de artiști valoroși la Hunedoara, Deva, Petroșani sau Lupeni, dincolo de balurile de socializare, de lansările de carte, de degustările de gulyas, un eveniment notabil l-a constituit festivitatea de decernare a Premiilor ”Barcsay Ákos”. Acestea se acordă anual persoanelor din comunitatea maghiară a județului Hunedoara, care s-au remarcat prin activitatea depusă în slujba comunității lor. Astfel, în fiecare an, în județul Hunedoara, trei persoane care au obținut realizări remarcabile în activitatea de edificare a comunității primesc Premiul ”Ákos Barcsay”, câte unul fiind acordat bisericilor și confesiunilor istorice, celor care activează în domeniul educației și reprezentanților sferei civile.

La ceremonia din acest an a decenării Premiilor ”Barcsay Ákos”, care a avut loc la Deva, au fost prezenți alături de președintele UDMR Hunedoara, europarlamentarul Iuliu Winkler, liderii organziațiilor UDMR din întregul județ Hunedoara, parlamentari, profesori, oficialități publice locale și județene, precum și președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor. Acesta a declarat că ”Zilele Culturii Maghiare” în județul Hunedoara au constituit o adevărată sărbătoare, care a adus în atenția întregii comunități tradițiile și valorile maghiarimii din această zonă a țării.

În acest an, între laureații Premiilor ”Barcsay Ákos” s-a numărat și Benedekfi Dávid, liderul comunității maghiare din municipiul Lupeni. Acesta a fost premiat pentru întreaga sa activitate în ceea ce privește recunoașterea pentru activitățile sale de consolidare a comunității maghiare, fiind considerat drept un organizator dedicat al vieții culturale maghiare din întreaga Vale a Jiului. Președintele UDMR Iuliu Winkler a dezvășuit, cu acest prilej, faptul că Benedekfi Dávid și-a început munca de edificare a comunității maghiare din Valea Jiului încă din perioada comunistă, fiind chiar hărțuit de Securitate pentru acest lucru, iar după 1989 a organizat în toată Valea Jiului, în mod special la Lupeni, peste 300 de evenimente publice menite să aducă în atenția oamenilor valorile culturale ale comunității maghiare.

De altfel, activitatea acestuia este recunoscută și apreciată ca atare la nivelul municipiului Lupeni, inclusiv de către reprezentanții autorităților publice locale. Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță evidențiază faptul că Benedekfi Dávid este, printre altele, artizanul relației de înfrățire a municipiului Lupeni cu regiunea Kecel din Ungaria, aceasta fiind una dintre cele mai active relații de parteneriat european ale celor două comunități locale înfrățite. ”Această relație de parteneriat este importantă pentru noi pe de o parte pentru că este prima de acest fel pe care am reușit să o realizăm după intrarea României în Uniunea Europeană, pe de altă parte este una care ne arată că, sub stindardul Uniunii Europene, sunt mai importante aspectele care ne unesc, decât lucrurile care ne despart.  Această relație de înfrățire  continuă și, așa cum ne dorim cu toții, va evolua în timp, în continuare”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Reprezentanții comunității locale din Kecel (Ungaria) au fost prezenți și  în acest an la Lupeni, acolo unde s-a derulat o etapă principală din calendarul evenimentelor ediției a XIII-a a ”Zilelor Culturii Maghiare”, evenimentele fiind găzduite la Palatul Cultural ”Minerul”, evenimentul fiind onorat de reprezentanții administrației locale și județene, dar și de senatorul Cristian Resmeriță.

Pentru Benedekfi Dávid, Premiul ”Barcsay Ákos” care i-a fost conferit este o onorantă distincție dar și o formă de recunoaștere a activității sale de peste trei decenii dedicată comunității maghiare din Lupeni și Valea Jiului. ”Sunt onorat de primirea acestei distincții prin care munca mea și a colegilor mei din Asociația Eben Haezer, din UDMR Lupeni și din întreaga noastră comunitate este recunoscută la nivel județean. Mulțumesc celor care au considerat că merit un astfel de premiu, care mă obligă în același timp ca, în ciuda greutătăților din vremurile pe care le trăim, să acționez în așa fel încât să păstrăm la același nivel sau chiar mai sus activitățile culturale, sociale, educaționale și artistice de care comunitatea maghiară din Valea Jiului are atât de multă nevoie și care se bucură de apreciere la nivelul întregii comuniotăți locale de aici”, a declarat Benedekfi Dávid.

Alături de acesta, în acest an laureați ai Premiilor ”Barcsay Ákos” au mai fost prof. Melinda Oprișa (pentru activitatea sa educațională de la Liceul Teoretic ”Gábor Téglás” din Déva), preotul Imre Főcze (Părintele Bonaventura), parohul Bisericii Parohiale Sf. Antonie din Déva (pentru activități ecumenice), respectiv Mária Út (asistent al activităților Asociației Transilvane).

”Zilele Culturii Maghiare” în județul Hunedoara au avut loc în perioada 15-25 septembrie 2022.