Artă murală dedicată minerilor, pe frontispiciul Minei Lonea

Home Cultură Artă murală dedicată minerilor, pe frontispiciul Minei Lonea
Artă murală dedicată minerilor, pe frontispiciul Minei Lonea

O emoționantă și emblematică lucrare de artă murală îmbogațește, de câteva zile, clădirea principală a Exploatării Miniere Lonea din orașul Petrila.

Aceasta a fost realizată de artistul Cristian Scutaru în cinstea tuturor minerilor din minele de cărbune din Valea Jiului și din întreaga lume, în cadrul unui nou proiect dezvoltat prin intermediul Asociației Valea Jiului Implicată.

Adina Vințan, coordonatorul consorțiului de ONG-uri reunite sub titlul Valea Jiului Implicată apreciază că acest nou proiect cultural este un binemeritat tribut pentru curajul și sacrificiul minerilor și muncii acestora, dar și încă o formă inteligentă prin care această activitate care a condus inclusiv la dezvoltarea Văii Jiului în ultimul secol și jumătate va dăinui și după momentul inevitabil al închiderii minelor de cărbune.

Lucrarea, intitulată „Odă tuturor minerilor din minele de cărbune din Valea Jiului și din întreaga lume” a fost realizată de Cristian Scutaru chiar cu sprijinul minerilor, iar artistul s-a bucurat de ajutorul esențial din partea colectivului E.M. Lonea și a fost susținut de voluntarii asociației Valea Jiului Implicată. De asemeena, un ajutor esențial a venit și din partea primarului orașului Petrila, Vasile Jurca. Pictura murală reprezintă o succesiune de scene din viața și munca minerilor, sub supraevgherea Sfintei Varvara – Ocrotitoarea Minerilor.

”Pictura reprezintă un omagiu adus minerilor din întreaga lume care și-au dedicat viața lucrând în subteran. Este un simbol al respectului nostru pentru munca depusă pe parcursul celor peste 150 de ani de minerit în Valea Jiului. Suntem mândri de trecutul industrial al Văii Jiului și rămânem împreună în construirea viitorului nostru! Mulțumim, Cristian Scutaru pentru încă o lucrare de artă care va deveni un nou reperc cultural pe harta Petrilei și a Văii Jiului”, spune Adina Vințan.

Cristian Scutaru a mai realizat recent, tot în cadrul unui proiect dezvoltat de Valea Jiului Implicată, o pictură murală reprezentând unul dintre minerii veterani ai orașului Aninoasa, lucrarea fiind ”imprimată” pe clădirea puțului de la fosta Mină Aninoasa. Cristian Scutaru este un cunoscut artist român, originar din Galați, absolvent al Universității Naționale de Arte ”George Enescu” din Iași, lucrările sale de pictură murală fiind deosebit de apreciate în întreaga țară.

Foto: Adrian Ursu