Noii cetățeni de onoare ai Uricaniului aduși în fața comunității într-o gală culturală de înaltă ținută

Home Administrație Noii cetățeni de onoare ai Uricaniului aduși în fața comunității într-o gală culturală de înaltă ținută
Noii cetățeni de onoare ai Uricaniului aduși în fața comunității într-o gală culturală de înaltă ținută

Admirabilă ideea primarului orașului Uricani, Dănuț Buhăescu, de a definitiva deciziile adoptate recent de Consiliul local al orașului Uricani privind conferirea titlului de ”Cetățean de onoare al orașului Uricani” unor remarcabile personalități ale Văii Jiului în cadrul unei gale de excelență, dublată de o serie de lansări de carte și de o expoziție de arte plastice.

Evenimentul a avut loc vineri, 4 noiembrie 2022 la Biblioteca Orășenească aflată chiar în cadrul Casei de Cultură a orașului Uricani, un loc ales în mod inspirat de organizatori pentru întâlnirea cu reprezentanți ai intelectualității din această localitate a Văii Jiului, invitați să ia parte la ceremonia de decernare a titlurilor de ”Cetățean de onoare” conferite unor personalități remarcabile ale educației și culturii din Valea Jiului, precum prof.univ.dr. Mircea Baron – reputat istoric cu preocupări intense în descoperirea și valorizarea istoriei locale, ec. Mirela Cocheci, a cărei activitate în domeniul literaturii și artelor plastice este în plin avânt și ale cărei creații se bucură de aprecieri în întreaga țară. Acestor noi cetățeni de onoare ai orașului Uricani li se alătură și regretatul primar al municipiului Vulcan, ing. Gheorghe Ile, căruia comunitatea Uricaniului îi aduce astfel, post-mortem, un omagiu pentru întregul sprijin pe care l-a primit din partea sa.

Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu apreciază, pe bună dreptate, că în această comunitate locală, tradițiile și cultura au avut un rol determinant în evoluția comunității așa cum au constituit o importantă carte de vizită în ceea ce privește promovarea valorilor uricănene la nivel național și chiar dincolo de granițele țării. ”În acest context, nu pot decât să mă bucur și să fiu, în același timp, mândru de faptul că orașul Uricani are oameni de o certă valoare, atât în domeniul creației literare și artistice, așa cum are parte de susținerea unor oameni valoroși, capabili să readucă la lumină, printr-un efort de documentare judicioasă și de prezentare deosebit de frumoasă, oameni, locuri și fapte din istoria Uricaniului care sunt tot atâtea repere de interes pentru locuitori cât și pentru cei care ne vizitează. Iar doamna Mirela Cocheci, un la fel de bun poet, jurnalist și artist plastic, precum este și un specialist în domeniul economic și financiar-fiscal sau domnul profesor universitar doctor Mircea Baron, reputat istoric aplecat asupra trecutului Văii Jiului și autor al unor volume de carte deosebit de valoroase, sunt doar două exemple în această direcție, pe care mă bucur că-i putem onora astăzi în comunitatea culturală a Uricaniului. Am considerat de cuviință să onorăm în același fel personalitatea unui om deosebit, a remarcabilului lider și energicului primar, domnul Gheorghe Ile, de al cărui sprijin m-am bucurat ani de-a rândul și eu, ca om politic, ca primar și ca prieten, dar și întreaga noastră comunitate locală, iar pentru toate acestea cred că domnia sa merită să facă parte din galeria cetățenilor de onoare ai orașului Uricani și le mulțumesc doamnei Maria Ile și lui Alexandru Ile că, primind această distincție, confirmă că Gheorghe Ile a avut o sensibilitate aparte față de comunitatea uricăneană”, a spus, în cadrul ceremoniei, Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

Fiul regretatului primar al Vulcanului, Alexandru Ile este, la rândul său, onorat de faptul că activitatea tatălui său, un om deosebit de implicat în tot ceea ce a însemnat evoluția comunităților din Valea Jiului, nu este uitată, cu toate că, așa cum o recunoaște cu o firească sinceritate, ar fi preferat ca astfel de distincții care-l onorează pe cel care a fost ing. Gheorghe Ile, să-i fi putut fi înmânate chiar acestuia.

Poeta și pictorița Mirela Cocheci este, într-un fel, un om al Uricaniului. Asta pentru că, deși s-a născut la Lupeni, a locuit ani mulți în orașul Uricani și tot aici a debutat în cariera profesională, ca inspector fiscal la Administrația Financiară a orașului Uricani, unde a lucrat până la desființarea acesteia când a plecat, mai întâi la Lupeni și mai apoi la Direcția Regională a Finanțelor Publice de la Timișoara. Pasiunea sa pentru poezie și pentru artele plastice, descoperite în anii de pandemie care au izolat-o departe de Valea Jiului, sunt elementele care au readus-o acum și în atenția comunității uricănene, cu atât mai mult cu cât multe din creațiile sale ”vorbesc” și descriu tocmai aceste minunate locuri. Poeziile sale și picturile prezentate la expoziția de la Uricani s-au bucurat de o primire emoționantă din partea publicului uricănean avizat, așa cum tot sub semnul unor puternice emoții a stat și primirea de către aceasta a titlului de ”Cetățean de onoare al orașului Uricani”. ”Mulțumesc Primăriei Uricani, domnului primar Dănuț Buhăescu, Consiliului Local al Orașului Uricani și domnului Emil Părău pentru deosebitul eveniment cultural pe care l-am trăit astăzi și pentru prețiosul titlu care mi-a fost conferit, atât mie, cât și unor personalități marcante ale Văii Jiului. Sunt onorată nepsus de mult. Reverențe, tuturor!”, a spus Mirela Cocheci.

Pe lângă expoziția de arte plastice a Mirelei Cocheci, expusă în premieră la Uricani, aceasta a prezentat publicului de aici și cele 4 volume de carte pe care le-a editat până în prezent, cele mai recente – ”Concertul fluturilor” și ”Lumini și Ove” – fiind editate sub egida Casei de editură Exclusiv.

Deși până și numele pe care-l poartă este unul ce stă sub semnul nobleței, la fel ca și prestigioasa sa carieră academică și cu toate că nu este la primul titlu de noblețe care-i încununează activitatea, istoricul prof.univ.dr. Mircea Baron s-a arătat profund emoționat de conferirea titlului de ”Cetățean de onoare al orașului Uricani”. ”Eu nu am locuit în orașul Uricani, dar în cărțile mele, am evidențiat de fiecare dată, momentele istorice importante și cele mai multe absolut fascinante din istoria acestei comunități. Dincolo de povestea excepțională a Mariei Magdalena Hamz, pe care o aduc în atenție în cartea ”Femeia Munților” prin completarea celor scrise despre aceasta de farmacistul lupenean Kelemen Tibor, volum pe care-l prezentăm în cadrul acestui eveniment, acest titlu care mă face să fiu și mai aproape de orașul Uricani și de uricăneni, mă obligă să aprofundez cercetările mele documentare, care se vor concretiza, probabil, cu noi teme de lucrări științifice și literare dedicate acestei deosebite comunități. Vă mulțumesc!”, a spus prof.univ.dr. Mircea Baron.

Desigur, lansarea cărții ”Femeia Munților”, în care Kelemen Tibor aduce în atenție povestea de viață a Mariei Magdalena Hamz iar istoricul Mircea Baron o completează cu valoroase informații de natură istorică, s-a bucurat de o binemeritată atenție, tirajul considerabil pus la dispoziție gratuit de Emil Părău, al cărui act de mecenat a condus la editarea acestui volum, fiind imediat epuizat. Pentru că atât subiectul, cât și cartea în sine, editată sun egida Editurii Măiastra din Tg. Jiu, merită o abordare distinctă, ne vom referi pe larg la aceasta într-un articol viitor, după ce o vom fi lecturat și aprofundat pe măsura importanței și valorii acesteia.

Până atunci este deja absolut evident, așa cum bine remarca primarul Dănuț Buhăescu, faptul că prin literatură, prin artă, prin cultură la modul general, orașul Uricani are oportunități de promovare și valorificare la potențial maxim a ofertei turistice pe care o propune acest nou oraș-stațiune turistică, dar și Valea Jiului, în general. Așa cum este absolut evident rolul esențial pe care-l are, în acest domeniu (și nu numai!) implicatul om de afaceri și promotor al turismului local Emil Părău. ”Vreau să-i mulțumesc domnului Emil Părău, al cărui rol în promovarea și dezvoltarea turismului în toată Valea Jiului este unul incontestabil. Așa cum nu este un secret faptul că dacă ne putem bucura astăzi de multe evenimente cu impact cultural major, inclusiv de valoroase apariții editoriale ale unor cărți scrise de autori la fel de valoroși din toată Valea Jiului, acest lucru este și rod al actelor de mecenat ale domnului Emil Părău, pe care-l felicit pentru implicarea sa în astfel de activități și-i mulțumesc, în același timp, că este unul dintre cei mai energici susținători ai noștri și unul dintre cei mai valoroși promotori ai turismului în orașul Uricani”, a remarcat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

Fără îndoială, gala de excelență organizată la Uricani aduce în atenție nu doar alți oameni valoroși ai Văii Jiului, ci și faptul că și în micuța comunitate uricăneană, astfel de evenimente, aflate sub semnul excelenței, dar și al promovării culturii și artei, precum și interacțiunea dintre creatorii și iubitorii de cultură, este la fel de binevenită, bineprimită și necesară, ca peste tot în Valea Jiului și în județul Hunedoara.