Cadou aniversar pentru Salvamont Lupeni: un ATV șenilat pentru intervenții operative pe timp de iarnă

Home Administrație Cadou aniversar pentru Salvamont Lupeni: un ATV șenilat pentru intervenții operative pe timp de iarnă
Cadou aniversar pentru Salvamont Lupeni: un ATV șenilat pentru intervenții operative pe timp de iarnă

Pentru a marca aniversarea celor 42 de ani care s-au scurs de la înființarea formației Salvamont Lupeni, care acționează de tot atâta timp pentru siguranța turiștilor din stațiunea Straja și a montaniarzilor care străbat cărările Parcului Național Retezat și ale Munților Vâlcan, administrația publică locală a răspuns prompt unei solicitări venite chiar din partea salvamontiștilor și a achiziționat un utilaj pentru intervenții pe timp de iarnă, care crește operativitatea echipajelor salvamont pe timp de iarnă, la solicitările din teren acoperit cu zăpadă.

Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță spune că este vorba despre un ATV cu șenile, cu care se poate interveni  mult mai ușor, în cazul accidentărilor în zonele mai greu accesibile.  ”Am achiziționat un ATV cu șenile, performant, pentru a ușura intervenția salvamontiștilor în aria de competență a municipiului Lupeni. De mulți ani este evident pentru noi faptul că fără Salvamont nu reușim să facem nimic în stațiunea Straja. Fără ei există posibilitatea să intrăm într-o situație în care să nu putem să acordăm ajutor turiștilor. Din fericire, la Straja avem un Serviciu Public Salvamont și o echipă de salvamontiști așa cum mulți și-ar dori să aibă la nivelul întregii țări. Ca urmare a profesionalismului de care au dat dovadă în toți cei peste 40 de ani de activitate, echipa de salvamontiști dar și ca urmare a investițiilor realizate de Primăria municipiului Lupeni pentru acest serviciu de salvare montană și, în general, pentru infrastructura de turism din stațiunea Straja, Serviciul Public Salvamont Lupeni a fost reacreditat pentru următorii 5 ani cu două echipe. Ne mândrim cu acest calificativ al salvatorilor montani de la Straja și sper că acest cadou aniversar pe care l-am făcut prin achiziționarea ATV-ului cu șenile să le fie util în activitate. Vreau totodată să le mulțumesc pentru tot ceea ce fac pentru Straja, pentru turiștii care vin aici, să-i asigur de faptul că se bucură de recunoștința și respectul întregii comunității”,  a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Primăria Municipiului Lupeni alocă în mod constant resurse financiare Salvamontului, pentru ca salvtorii montni să-și poată desfășura activitățile în cele mai bune condiții. Conform legii, Serviciul public Salvamont Lupeni are următoarele atribuţii: patrularea preventivă în zona montană din partea nordică a Munţilor Vîlcan între Defileul Jiului, Cumpăna Apelor, Jiu-Cerna şi partea sudică a Retezatului, începând din Curmătura Bucurii. Aceştia asigură permanenţa în punctele şi refugiile Salvamont, acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare şi transportarea accidentatului sau a bolnavului la prima unitate sanitară, căutarea persoanei dispărute, etc.

Sprijinul Primăriei și Consiliului local al municipiului Lupeni este apreciat la justă valoare de membrii echipei Salvamont Straja, așa cum dă asigurări chiar șeful Serviciului Public Salvamont Lupeni, George Resiga. ”Sunt deja câțiva ani buni de când ne bucurăm de un sprijin real, consistent și eficient din partea administrației locale de la Lupeni și-i mulțumim primarulșui Lucian Resmeriță pentru acest lucru. Salvamont Strtaja este o componentă esențială în tot ceea ce presupune dezvoltazrea turismului în Straja și conlucrarea noastră cu administrația locală este deosebit de importantă pentru succesul activităților noastre. Având în vedere, gradul ridicat de încărcare cu turiști al domeniului schiabil, care crește an de an, odată cu dezvoltarea domeniului schiabil și a capacităților de cazare din Straja, dar și a riscului crescut de producere a avalanșelor, precum și numărul mare de evenimente ce se înregistrează constant, până la finalul sezonului de iarnă, salvamontiștii vor rămâne zilnic, cu efective dimensionate corespunzător, pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă și în cabinetele medicale ale bazelor și posturilor Salvamont. Am obținut de curând și reacreditarea serviciului Salvamont Lupeni pentru încă cinci ani de zile, până în 2027, ceea ce presupune acreditarea serviciului din punct de vedere legislativ, cât și acreditarea a două echipe,  din punct de vedere operațional. Echipele Salvamont sunt singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale. Vă invit să apelaţi cu încredere la prietenii dumneavoastră de pe cărările munţilor: membrii echipei  SALVAMONT!”,  a declarat George Resiga,  șeful  Serviciul Public Salvamont Lupeni.