Liderul social-democraților hunedoreni apreciază decizia privind creșterea salariului minim în România la 3000 de lei

Președintele Organizației județene a PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor salută decizia Guvernului României privind majorarea salariului minim brut în România la 3000 de lei, de la 1 ianuarie 2023.

Acesta apreciază că majorarea salariului minim brut la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, este un pas necesar pentru înscrierea României în calendarul implementării Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, adoptată de Consiliul European la data de 4 octombrie 2022. ”Este un pas important pentru România întrucât, din punctul meu de vedere, atitudinea clasei politice din țara noastră în privința majorării salariului minim trebuie să țină cont de modelul de salarizare deja adoptat la nivelul Uniunii Europene. Salut această decizie și îmi exprim încrederea că alinierea României la modelul european privind salariul minim este una dintre cele mai eficiente căi de a determina tinerii să renunțe la gândul de a-și părăsi țara pentru locurile de muncă din străinătate și pentru a asigura forța de muncă necesară companiilor din România. În plus, introducerea acestui mecanism european poate oferi stabilitate, coerență și predictibilitate mediului economic, ceea ce ar încuraja investițiile mediului privat în România”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele Organziației județene PSD Hunedoara.

În opinia liderului social-democrat, raportarea la modelul european ar trebui să fie însușită, ca proiect de țară, de întreaga clasa politică din România, indiferent de ideologii. Laurențiu Nistor spune că, prin această majorare, ponderea salariului minim ajunge la 46,5% din salariul mediu brut, raportat de INS pentru luna septembrie 2022, și va crea premisele ca, începând cu anul  2024 să se atingă nivelul de 50% recomandat de Directiva europeană.

În prezent, salariul minim din România reprezintă 39,5% din salariul mediu brut.