Mostre de spiritualitate, educație și artă la Uricani, în cinstea Zilei Naționale a României

Home Educație Mostre de spiritualitate, educație și artă la Uricani, în cinstea Zilei Naționale a României
Mostre de spiritualitate, educație și artă la Uricani, în cinstea Zilei Naționale a României

Sigur că Ziua Națională a României a fost prilej de mare sărbătoare și comunitatea locală din orașul Uricani. Aici, manifestările dedicate aceste sărbători s-au desfășurat pe mai multe paliere și pe mai multe zile.

Mai întâi, copiii și elevii Liceului Tehnologic ”Retezat” au fost cei care au marcat Ziua Națională a României, printr-o acțiune organizată în cadrul școlii, unde elevii au prezentat o inedită expoziție tematică de prezentare a regiunilor istorice ale României, în cadrul căreia au reliefat istoria, tradițiile, cultura și obiceiurile românilor din ținuturile istorice ale țării. La eveniment au participat, alături de elevii școlii, membrii corpului profesoral al școlii, dar și invitați din partea administrației publice locale, în frunte cu primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu.

”Nu spun un secret atunci când amintesc, ori de câte ori am o interacțiune cu elevii la școlile gimnaziale și liceul tehnologic din orașul Uricani, că în comunitatea noastră avem copii și tineri deosebiți, care ne uimesc de fiecare dată prin ingeniozitate și originalitate în acțiunile lor. Așa s-a întâmplat și în preajma Zilei Naționale când, în cadrul activităților specifice organizate cu acest prilej în cadrul școlii, am fost deosebit de încântat de prezentările elevilor uricăneni, pe care-i felicit pentru cât de bine cunosc, prezintă și reprezintă România. Desigur, îi felicit și pe dascălii care se ocupă, cu pasiune și cu migală, de pregătirea copiilor din orașul Uricani, nu doar în cadrul orelor de curs, ci și în astfel de activități frumoase, educative și de impact în comunitatea noastră”, a declarat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

În moduri la fel de inedite, cu cântece, dansuri și poezii dedicate României, s-au derulat și programele artistice special organizate în cinstea Zilei Naționale la cele două grădinițe din orașul Uricani, Grădinița cu Program Normal nr. 1 și Grădinița cu Program Prelungit nr. 2.

Tot în domeniul educațional, în preajma Zilei Naționale a României, orașul Uricani a fost gazda unei activități organizate la sediul Primăriei orașului Uricani, pe tema necesității dezvoltării învățământului profesional și dual. După cum precizează prof. Mihaela Tetileanu, directorul Liceului Tehnologic ”Retezat”, evenimentul de tip masă rotundă, desfășurat în cadrul proiectului VET-SMART, a fost unul de excepție. La aceeași masă de discuții, actorii principali din cadrul sistemului VET au formulat opinii și puncte de vedere legate de învățământul profesional și dual între certitudini și aspirații

”Masa rotundă a avut ca temă principală creşterea calităţii oferite beneficiarilor în procesul de formare în raport cu nevoile pieţei muncii, atât prin creşterea numărului de domenii şi calificări precum şi de competenţe ale pieţei muncii, identificate şi previzionate de Liceul Tehnologic Retezat Uricani”, spune prof. Mihaela Tetileanu.

La eveniment au fost invitați sa participe și foști absolvenți ai învățământului profesional care și-au completat pregătirea profesională în învățământul liceal, iar în momentul de față sunt studenți și angajați în meseriile în care s-au format. Aceștia au prezentat povești de succes care întăresc convingerea că învățământul dual și profesional oferă multiple avantaje elevilor și comunității.

Viceprimarul orașului Uricani, Corneliu Braia, prezent la acest eveniment a arătat că Primăria Orașului Uricani susține toți elevii de învățământul profesional , pe lângă baza materială și didactică de pregătire a elevilor care este asigurată la cel mai înalt standard, grație proiectelor europene accesate și implementate de administrația locală, prin acordarea unei burse suplimentare de 200 lei/lună, în plus față de cea acordată de Ministerul Educației celor care urmează cursurile de școlarizare profesională duală.

Ziua Națională a României a fost prilej de întâlnire, cub semnul românismului, al culturii și al dialogului între locuitori ai orașului și reputatul actor Dan Puric, cunoscut și recunoscut milutant pentru promovarea patriotismului, românismului și moralei creștine. Conferința susținută de acesta la Uricani sub genericul ”Să fii român” s-a bucurat de atenție din partea unui public deosebit, fascinat de panseurile cu valoare de simbol, aduse în atenție de reputatul actor Dan Puric.

Întâlnirrea cu acesta a avut loc la Casa de cultură a orașului Uricani, în cadrul unui eveniment oferit gratuit celor interesați de Primăria și Consiliul local al orașului Uricani. Tot aici a avut loc și un alt eveniment remarcabil, constând în vernisarea unei noi expoziții de fotografii care înfățișează aspecte inedite și relevante din arhitectura rurală și urbană, dar și din viața locuitorilor orașului Uricani, din trecut și până în zilele noastre. Expoziția rămâne deschisă pentru public și poate fi vizitată gratuit în foaierul Casei de cultură din orașul Uricani.

”Am gândit toate aceste evenimente prin care am marcat Ziua Națională a României în orașul Uricani astfel încât fiecare dintre cetățenii orașului Uricani, de la cei mai mici și până la cei mai în vârstă, să se regăsească într-unul din ele, pentru că în esență ziua aceasta specială de 1 Decembrie este ziua a tuturor celor care sunt români, așa cum se spune, nu doar din naștere, ci mai ales în convingere și în spririt”, a mai spus Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.