Virtuozitate și sensibilitate în emoționantul ”concert vienez” de Crăciun al ”Fabricii de pian”

Home Cultură Virtuozitate și sensibilitate în emoționantul ”concert vienez” de Crăciun al ”Fabricii de pian”
Virtuozitate și sensibilitate în emoționantul ”concert vienez” de Crăciun al ”Fabricii de pian”

Pentru concertul de Crăciun din acest an al copiilor talentați care studiază arta muzicală la Școala de Muzică ”I.G. Duca” din Petroșani, Asociația ”Fabrica de pian” s-a bucurat de privilegiul de a face dovada studiului, virtuozității și sensibilității acestora, în spațiul generoș și emoționant al Bisericii Romano-Catolice ”Sf. Varvara” din Petroșani, pusă la dispoziția tinerilor artiști de părintele Ciprian Șcheianu.

”În așteptarea lui Moș Crăciun”, așa cum s-a intitulat concertul din acest an, publicul meloman din Petroșani și Valea Jiului a avut ocazia de a asista la un veritabil regal de muzică cultă, care a strălucit prin eleganță și excelență. Talentul tinerilor dar deosebit de talentaților artiști ai ”Fabricii de pian” ne-a purtat pe aripi de vis, în minunate acorduri de pian, vioară, violoncel și chitară, dar și prin deosebite armonii corale, prin fascinanta lume a muzicii clasice și a celor mai frumoase colinde românești și universale, ”spuse” într-un mod deosebit, incomparabil, absolut emoționant.

Fragmente de patrimoniu ale muzicii clasice universale precum ”Studiul Op.91, nr. 14” de Morisz Moszkowski, ”Fantezia” în Re Minor de Georg Friedrich Händel, ”Studiu de agilitate nr.3” de Ettore Pozzoli, ”Sonata în Re Minor” de Domenico Scarlatti, ”River Flows in You” de Yiruma, interpretate de elevii Anca Antonia Licău, Timeea Joy Ile și Vanessa Gorgan, sub coordonarea profesorilor Adina Stan și Matilde Stoica au deschis atmosfera unui spectacol fascinant, în care Mihai Alexandru Iacob s-a dovedit, din nou, magistral în interpretarea ”Sonatei op.14 nr.1, partea I” de Ludwig van Beethoven și a ”Studiului op.10, nr. 12” de Frederich Francois Chopin, în care ”duetele” la patru mâini ale artiștilor Vlad Căciulean & Natalia Mihanța, respectiv Zsolt Kutasi & Levi Kiss au făcut și mai impresionant ”Cântecul de joc” al lui Constantin Silvestri, respectiv ”Tarantula” lui Sylvaine Thomas. Ca să nu mai spun că, sub coordonarea profesorului Camelia Ilina, artiștii Răzvan Alexandrescu, Lorena Nicuța și Mihai Neag au desăvârșit recitalul de pian, într-o încântătoare interpretare la șase mâini a spectaculosului ”March Radetzky” al inegalabilului Johann Strauss, ducându-ne pe aripi de vis în atmosfera concertelor de Crăciun și Anul Nou de la Viena.

Grație momentului artistic ”semnat” de Eliza Gheju, minunatele colinde ”Deck the Halls”, ”O come, allye Faithful” și ”Silent nights” au prins viață într-o interpretară emoționantă a cvartetului format din Ana Zolya, Tobias Gheju, Elisa Gheju și Matilde Stoica, iar alte două fascinante cântece de Crăciun, ”Last Christmas” de la Wham și ”Jingle Bells Rock”, într-o inedită interpretare a tinerei soliste Delia Stana acompaniată de pianistul prof. Aurelian Epuraș, au întregit emoția unui eveniment de înaltă ținută.

Uimitoare a fost, de asemenea, prestația artistică a Coralei ”Coralis” a Școlii de Muzică din Petroșani, formată din Vanessa Gorgan, Mihnea Vlad Căciulean, Miriam Cenușe, Alesia Hamz-Pipirigă, Delia Maria Stana, Aylin Mattea Onuk, Timeea Joy Ile, Flavia Boantă, Matia Măgduț, Ionas Alexandru, Ioana Patricia Macavei, Daiana Florina Pârvuța, Antonia Maria Iuria, Ecaterina Frank, Anca Natalia Mihanța, Gabriela Adelina Onofrei, Miriam Costea, Yvonne Toma, Tania Kiss, Anna Teodora Hoarcă-Codrea, Bogdan Rusu, Maia Agatha Toth, Timeea Crețu, Alessia Maria Dadalig,  Marina Tucă, Elisei Gheju, Anastasia Darie, Anca Licău, Tobias Gheju, Sophia Ile, acompaniați la chitară de Emma Ioana Acs, Vlad Stoica, Levi Kiss, Zolt Kutasi și la ukulele, de Elias Valentin Preoteasa. Sub  bagheta dirijorală a prof. Aida Roșca, aceștia au dat glas, într-un mod încântător și special, unora dintre cele mai frumoase colinde românești: ”Trei sferturi de cer” (din creația Mădălinei Amon), ”Galbenă gutuie” (din creația Tatianei Stepa), ”Deschide nană ușile” (din creația lui Ștefan Hrușă) și ”Oameni de zăpadă” (din creația lui Victor Socaciu).

E dovedit de pe acum faptul că acest concert a mers nu doar direct la inimile unui public absorbit de magia acestui regal artistic, ci și la sufletul lui Moș Crăciun, care și-a făcut apariția la final cu binemeritate daruri pentru tinerii artiști.
Iar dacă nu mă credeți pe cuvânt, puteți (re)vedea acest superb concert artistic miercuri, 21 decembrie 2022 de la ora 18,00 pe HD365 TV și, în reluare, în seara de Crăciun.
Felicitări și mulțumiri, artiștilor și profesorilor ”Fabricii de pian” !
Ce minunat decembrie!…