Prefectul județului Hunedoara salută finalizarea cu succes a tranzacției privind vânzarea termocentralei Mintia

Home Economie Prefectul județului Hunedoara salută finalizarea cu succes a tranzacției privind vânzarea termocentralei Mintia
Prefectul județului Hunedoara salută finalizarea cu succes a tranzacției privind vânzarea termocentralei Mintia

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, împreună cu primarul municipiului Deva, Florin Oancea și cu subprefectul Lőrincz Széll, s-au întâlnit cu investitorii de la Mass Global Energy Rom, compania care în urmă cu câteva luni s-a înscris la licitație și a depus garanția pentru cumpărarea Termocentralei Mintia, după semnarea contractului de vânzare-cumpărare al acestui activ energetic cu CEH.

Prefectul județului Hunedoara a reliefat faptul că Guvernul României, prin intermediul premierului Nicolae Ionel Ciucă și ministrul energiei, Virgil Popescu, s-au implicat activ în acest proiect care constituie cea mai mare investiție din România din ultimii 30 de ani.

Acesta a evidențiat de asemenea faptul că la Mintia se va realiza o investiție care implică tehnologii de ultimă generație, iar în parteneriat cu unele dintre cele mai mari companii care pun la dispoziție componente și echipamente inovatoare pentru sistemul energetic se va dezvolta întreaga infrastructură energetică. Astfel, se va realiza exact ceea ce s-a comunicat inițial, faptul că termocentrala Mintia nu va fi vândută la fier vechi, iar în locul acesteia se realizează o investiție care va produce energie. În etapa inițială se va lua în calcul angajarea unui anumit număr de persoane, iar ulterior, după realizarea investiției, se va contura schema de personal necesară funcționarii optime.

„Au fost foarte multe discuții pe acest subiect, dar iată că astăzi lucrurile au fost clarificate. Termocentrala Mintia nu va fi vândută la fier vechi, ci va fi o unitate nouă, funcțională și o unitate care va produce energie nu doar pentru județul nostru, ci pentru întreaga țară. Investitorii care au achiziționat termocentrala Mintia, cei cu care ne-am întâlnit în urmă cu câteva luni, au semnat contractul prin care este achiziționată, ne-au asigurat încă odată că aici se va desfășura activitatea promisă și iată că și-au onorat promisiunile. Pentru județul nostru este o investiție importantă care nu doar creează locuri de muncă, ci produce și o cantitate însemnată de energie. Mă bucur că temerile au fost spulberate și mă bucur să anunț faptul că acest Guvern, condus de Nicolae Ionel Ciucă, și-a îndeplinit obiectivul”, a declarat prefectul județului Hunedoara.

Și ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat că, în mod contrar temerilor exprimate în spațiul public în acest an, s-a dovedit că termocentrala de la Mintia nu a fost și nu va fi tăiată și vândută la fier vechi. ”Așa după cum am spus: Termocentrala de la Mintia nu va fi aruncată la fier vechi! Din contră, a fost valorificată la 100% din valoarea sa de piață – astăzi fiind achitată diferența sumei de până la peste 91 milioane de euro.Noul proprietar va face investiții de peste 1 miliard de euro, iar Ministerul Energiei, în calitate de acționar, a impus ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze proiectul. Totodată, deși inițial investiția urma să fie pentru realizarea unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, noul proprietar a stabilit deja soluția tehnică pentru o putere de 1700 MW. Îi doresc mult succes noului investitor și să finalizeze cât mai repede proiectul de la Mintia, care constituie un nou pas pentru independența energetică a țării noastre”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.