Mențiune specială pentru poeta Mirela Cocheci și aprecieri pentru cartea sa de versuri ”Lumini și Ove” la Festivalul Internațional de Poezie de la Getafe (Spania)

Home Cultură Mențiune specială pentru poeta Mirela Cocheci și aprecieri pentru cartea sa de versuri ”Lumini și Ove” la Festivalul Internațional de Poezie de la Getafe (Spania)
Mențiune specială pentru poeta Mirela Cocheci și aprecieri pentru cartea sa de versuri ”Lumini și Ove” la Festivalul Internațional de Poezie de la Getafe (Spania)

Poeta Mirela Cocheci din Valea Jiului s-a bucurat de binemeritate aprecieri din partea organizatorilor, participanților și juriului Festivalului Internațional de Poezie ”Mihai Eminescu” desfășurat în Spania, la Getafe, localitate arondată Capitalei Madrid. Aceasta a obținut mențiunea specială, pentru poeziile sale cuprinse în cadrul celui mai recent volum, ”Limini și Ove”, apărut anul trecut la Casa de Editură Exclusiv.

Evenimentul cultural a avut loc cu prilejul Zilei Culturii Naționale, în organizarea Casei Române de Cultură din Getafe – Madrid, care s-a mobilizat într-o formulă completă, iar alături de președintele Juan José García, Monica Mihaela Olaru, Eugenia Mucea, Violeta Andrei Stoicescu, Nicoleta C. Drîmbărean, Marius Gîrniță și reprezentantul cultural referent, președinte de onoare și coordonator – poetul Vasile Muste, acest festival a căpătat o imagine nouă, largă și interesantă pentru participanții la cea de-a doua sa ediție, care s-a bucurat și de o participare numeroasă și valoroasă.

Juriul acestui festival a fost format din: Juan José García – președinte, Vasile Muste – membru, Marius Gîrniță – membru, Felix Nicolau – membru. Acestora le-a revenit deloc ușoara misiune de a ierarhiza poemele prezentate de autori, deosebit de apreciate la unison cu publicul. Au fost acordate următoarele premii și mențiuni:

  • PREMIUL CEL MARE AL FESTIVALULUI: profesor doctor Doina Guriță, poetă și membră a Uniunii scriitorilor din Iași.
  • PREMIILE AUTORULUI VOLUMULUI: Ofelia Prodan, Daniel D. Marin, Marin Rada, Laura C. Munteanu, RADU BOTIȘ și Gentiana Muhaxhiri.
  • MENȚIUNE SPECIALĂ: Mirela Cocheci.
  • MENȚIUNI: Caliopea Tocala, Marius Gabriel Cioroiu, Ion Rasinaru, Alina Lucy David, Ileana Pascu.

De asemenea, în cadrul secțiunii de concurs al Festivalului internațional de poezie ”Mihai Eminescu” au mai fost premiate poeziile:

  • PREMIUL I „jam session” poeți: Laura Catalina Dragomir și Emilian Valeriu Pal.
  • PREMIUL 2 „EL – Eminescu” George Ioan Canache.
  • PREMIUL 3 „Femeie” poet Florin Moise. De asemenea, s-au mai dat premii pentru secțiunea „Cea mai frumoasă poezie”.

După cum ne informează poeta Mirela Cocheci, evenimentul s-a bucurat și de prezența ministrului consilier al Ambasadei Române din Spania, Laviniu Enii care a susținut o prezentare. Profesorul Jorge Martin, membr al Casei Române de Cultură din Spania a susținut o prezentare în limba spaniolă despre Mihai Eminescu și despre implementarea istoriei României în sistemul de învățământ spaniol. Au mai avut loc și prezentări de carte ale scriitorilor: Eugenia Petrușe, Lucian Sofronie, Ileana Pascu,  Marilena B. Matei. De asemenea, au fost momente muzicale, recitaluri de poezie despre Eminescu și Veronica Micle. Au recitat atât adulți, cât și copii, precum, înșiși câștigătorii.

”Evenimentul a fost unul care stat de la un început până la final sub imperiul emoțiilor pe care poezia, cultura și, în principal, personalitatea poetului universal Mihai Eminescu le generează peste tot în lume. Sigur că a fost o mare bucurie și o mare onoare pentru mine să fiu invitată în această lojă selectă a unor oameni de cultură din țară, dar și din Spania, acolo unde spiritul românesc și respectul pentru valorile culturale este unul absolut remarcabil. Desigur, am fost onorată și de premiul pe care l-am primit, dar mai ales de bucuria de a fi putut aduce în atenția românilor din Spania poeziile mele care, sper din tot sufletul, că au ajuns la sufletul lor. Felicit, în același timp, organizatorii acestui eveniment, pentru eleganța și valoarea unui întâlniri poetice sub semn Eminescu pe care nu o vom uita”, a declarat poeta Mirela Cocheci.

Creațiile participanților la Festivalul International de Poezie „Mihai Eminescu”, Ediția a II a, Getafe, 2023, au fost publicate în revista SPANIA LITERARĂ, ediția lunii ianuarie 2023, apărută sub egida Casei Române de Cultură din Getafe din Madrid. Revista poate fi lecturată accesând următorul link: https://acrobat.adobe.com/link/review?uri=urn%3Aaaid%3Ascds%3AUS%3A45125de0-615a-3dd9-91da-b1624da28882&fbclid=IwAR28vGNMYB54JGh69fnPB6deWn8BLtEiJOhvWb

Pentru poeta Mirela Cocheci experiența de la Madid a fost dublată de participarea la un alt eveniment cultural de excepție organizat de Uniunea ”Lucian Blaga” a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania care, împreună cu editura Ego liberum, au celebrat celebrat cea de-a cincea ediție a Cenaclului ”Lucian Blaga” într-o serată poetică cu titlul ”Eminescu, veșnicie întru suflet românesc”. Găzduită la Atelierul Creației de la Finca Bañuelos, nr. 6 din municipiul cervantin Alcalá de Henares, reuniunea culturală a prilejuit intervenții deosebite ale unopr participanți de seamă precum: Doina Guriță, poet și profesor universitar; Cornel Drinovan, scriitor și jurnalist sau Marius Gîrniță. ”La manifestarea dedicată zilei de naștere a lui Mihai Eminescu a avut loc și un recital de poezie al tuturor celor prezenți, precum și un recital acompaniat cu profesionalism și dedicație de artista Manuela Crina Pușcașu, care a interpretat cântece din poeme eminesciene, dar și din creația proprie”, se arată în comunicatul oficial al evenimentului.

De asemenea au avut loc dezbateri pe diverse teme eminesciene, inițiate de poetul Vasile Muste, membru al Uniunii Lucian Blaga. În același timp, gazda evenimentului, pictorul și sculptorul Ioan Oniciuc a prezentat expoziție de pictură intitulată Eminescu, get-beget. De asemenea, poetul Marin Rada a recitat din creațiile proprii. De aprecieri s-a bucurat și aici concitadina noastră Mirela Cocheci, de data aceasta într-o dublă calitate artistică, de poetă și pictoriță.
Felicitări, Mirela Cocherci!