Expoziție Victor Brauner în deschiderea anului cultural ”Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”

Home Cultură Expoziție Victor Brauner în deschiderea anului cultural ”Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”
Expoziție Victor Brauner în deschiderea anului cultural ”Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”

Vernisajul celei mai importante expoziții retrospective din Europa de Est, dedicată artistului suprarealist de origine română, Victor Brauner, va avea loc, în 17 Februarie 2023 la ora 16:00 în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă din Timișoara, în cadrul manifestărilor prilejuite de deschiderea evenimentului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.

Expoziția ”Victor Brauner. Invenții și magie” își propune să fie un omagiu adus unei figuri centrale a suprarealismului, un artist prea puțin cunoscut până acum în țara sa de origine.

Curatoarea, Camille Morando, a selectat peste 100 de picturi, desene, sculpturi, ilustrații și documente care acoperă întreaga carieră artistică a lui Brauner, de la București la Paris, din anii 1920 până la începutul anilor 1960.

Expoziția este deschisă între 17 februarie 2023 și 28 mai 2023.

Expoziția este însoțită de un catalog bilingv (român/englez) și cuprinde texte semnate de nume marcante ale scenei culturale, precum Cătălin Davidescu, Catherine Hansen, Radu Stern, Bernard Blistène, Irina Cărăbaș, Andreea Foanene, Diana Marincu, precum și o biografie Victor Brauner și fotografii vechi selectate de editoare.

Expoziția ”Victor Brauner. Invenții și magie” este un proiect co-organizat de către: Centrul Pompidou, Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația ArtEncounters, Institutul Francez din România – filiala Timișoara, cu sprijinul Comité Brauner și al Fondation du Judaïsme Français și finanțat de Consiliul județean Timiș.

„Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” este un program finanțat de Municipiul Timișoara, coordonat și organizat de Centrul de Proiecte Timișoara.