Bilanțul cutremurului din 14 februarie 2023 în județul Hunedoara

Home Stiri la zi Bilanțul cutremurului din 14 februarie 2023 în județul Hunedoara
Bilanțul cutremurului din 14 februarie 2023 în județul Hunedoara

ISU Hunedoara a dat publicități un prim bilanț privind efectele cutremurului din data de 14 februarie 2023, înm urma evaluărilor făcute în teren de Grupa Operativă.

Aceasta a efectuat recunoașteri și verificări pentru identificarea pagubelor materiale, semnalate prin 112 sau prin observare directă în localitățile Deva, Simeria, Hunedoara, Brad, Orăștie, Geoagiu, Geoagiu Băi, Petroșani, Petrila, Aninoasa, Călan, Hațeg, Vulcan, Lupeni, Uricani, Ilia, Dobra și Criscior.

Astfel, potrivit acetsui prim bilanț, la dispeceratul integrat 112, au fost înregistrate 29 de solicitări de solicitări dintre care: 15 pentru prim ajutor (atacuri de panică), cele mai multe (7) fiind din municipiul Vulcan, 2 din Deva, 2 din Hunedoara, 3 Petroșani și 1 Lupeni, respectiv 14 apeluri au fost pentru anunțarea de pagube materiale produse de cutremur: 1- Hunedoara, 1 Aninoasa, 3 Petroșani, 3 Vulcan, 2 Simeria, 1 Lupeni, 1 Uricani, 1 Sălașu de Sus și 1 Deva.

Apelurile provind posibilele pagube materiale au fost referitoare la fisuri case particulare Sălașu de Sus și Deva, o fisură pe casa scării într-un bloc din Vulcan și unul din Uricani. De asemenea, în teren, membrii Grupei Opretaive a ISU Hunedoara au mai constat următoarele pagube:

* Horn fisurat – Casă de locuit Vulcan
* Fisură pe fațada unui bloc din Petroșani
* Horn fisurat – Iscroni (Aninoasa)
* Fisură clădirea perete interior Inspectoratului Școlar Județean
* Căderi cărămizi dintr-un horn al unei case din Simeria

Celelalte pagube semnalate constituie fisuri minore la unii pereți ai construcțiilor particulare pentru care s-a făcut solicitarea. La o primă evaluare niciuna dintre acestea nu pune în pericol rezistența construcțiilor, dar Grupul de Suport tehnic din cadrul CJSU, din care face parte și reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcții (I.S.C.), va analiza începând fiecare situație tehnică în parte.

De asemenea, membrii grupului de suport tehnic vor verifica toate locațiile din județul Hunedoara unde au fost semnalate efecte asupra construcțiilor, le vor centraliza și apoi vor stabili măsurile care se impun în astfel de situații.

la ISU Huneodara a fost convocat, pentru miercuri, 15 februarie 2023, ora 10.00, „Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de cutremure”, din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, pentru a constata, analiza și pentru a stabili măsurile care se impun ca urmare a efectelor cutremurului din ultimele zile.

Autoritățile fac apel la calm: Patrați-vă calmul! Panica face mai multe victime decât situația de urgență în sine. SU Hunedoara informează populația județului că masurile de prevenire și de acționare în caz de cutremur pot fi vizualizate pe platforma fiipregatit.ro