Dramaturgul Valeriu Butulescu duce ”Infinitul Brâncuși” pe scena Centrului Cultural Reduta din Brașov

Piesă de teatru scrisă de dramaturgul Valeriu Butulescu în semn de omagiu față de marele sculptor român Constantin Brâncuși, ”Infinitul Brâncuși” va avea o nouă premieră. De data aceasta, piesa va fi jucată la Brașov luni, 20 februarie 2023, fiind pusă în scenă de Teatrul Sublim Art din Brașov, sub bagheta regizorală a lui Ioan Batinaș.

Acţiunea piesei se petrece în 15 martie 1957, în atelierul din Paris al lui Constantin Brâncuşi. Intuind ,,Marea Trecere” (ce avea să survină în acea noapte), marele sculptor are prilejul ca, împreună cu cei care îl îngrijeau (un cuplu de artiști români) și cu vizitatorii săi, să abordeze teme majore pentru existența umană: rostul omului pe pământ, iubirea pentru semeni, dragostea de ţară şi cinstirea tradiţiilor sale spirituale, menirea artistului în lume, tema morţii şi a mântuirii… Dialogul este profund, esenţializat şi totodată savuros, plin de viaţă.

În distribuția piesei ”Nesfârșitul Brâncuși” sunt prezenți actorii: Adrian Mocanu, Ciprian Brescan, Lucia Mocanu, Iulian Diancă, Ana-Maria Mărginean, Adrian Brescan , Mihaela Nae, Mugur Teodorescu, Irina Giuglea, Florin Cătană, Robert Ștefan.

Premiera spectacolului ”Nesfârșitul Brâncuși” de la Brașov va avea loc cu prezența în sală a autorului, dramaturgul Valeriu Butulescu onorând astfel invitația echipei de la Teatrul Sublim Art.

De-a lungul timpului, piesa ”Infinitul Brâncuși” a fost pusă în scenă de o serie de companii teatrale din țară și din străinătate, inclusiv la Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani (unde a avut premiera în anul 2016) și a fost jucată în sute de reprezentanții. Premiera absolută a acesteia a avut loc, în anul 2008, la Teatrul Majestic din București, iar dramaturgul Valeriu Butulescu își amintește și astăzi, cu plăcere că, la vremea respectivă, regretatul actor Ştefan Iordache, cel care a interpretat magistral rolul lui Brâncuşi, i-a zis: „Cred că am făcut o treabă bună împreună! Acest spectacol va avea parte de viaţă lungă!”