Geoparcurile din România promovează eco și geoturismul la Târgul de Turism de la București

Home Reportaj Geoparcurile din România promovează eco și geoturismul la Târgul de Turism de la București
Geoparcurile din România promovează eco și geoturismul la Târgul de Turism de la București

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului administrat de Universitatea din București, participă în aceste zile la Târgul de Turism al României ca parte a Rețelei geoparcurilor din țara noastră.

În acest an, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a decis să promoveze, prin standul său, geoparcurile și destinațiile de ecoturim, ca promotoare ale geotuturismului, ecoturismului, turismului cultural, turismului de descoperire, ca alternative la turismul de masă. Aici pot fi aflate poveștile Pământului si ale oamenilor din cele patru teritorii geoparc – Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului, și geoparcurile aspirante UNESCO Oltenia de sub Munte și Carpaterra. De asemenea, ofertele celor șapte destinații ecoturistice ale României susținute de Asociatia de Ecoturism din România (AER).

„Geoparcurile spun povestea de 4,6 miliarde de ani a planetei Pământ și din acest motiv ne-am dorit să atragem atenția asupra geodiversității ca generatoare de cultură și artă ce individualizează ținuturi și comunități. Am reprezentat o hartă a țării noastre din roci si fosile provenite din toate geoparcurile de pe teritoriul României. De altfel, poziția fiecărui geoparc pe hartă este simbolizată de elemente geologice reprezentative. O fosilă de dinozaur și o bombă vulcanică invită la descoperirea Geoparcului Țara Hațegului. Trovanții, sarea și chihlimbarul sunt simbolice pentru Geoparcul Ținutul Buzăului, recent acceptat în Rețeaua Internațională a Geoparcurilor UNESCO. Renumiții trovanți de la Costești și lutul ceramicii de Horezu aduc în atenție geodiversitatea Geoparcului Oltenia de sub Munte, la fel cum celebrele coloane de bazalt de la Racoș atrag atenția asupra ofertei de geoturism în Geoparcul Carpaterra. Când vorbim de evoluția planetei și de geodiversitate, ciocanul geologic este simbolul cercetării continue a rocilor, fosilelor și resurselor minerale, deviza geologilor fiind: <<mente et malleo>>, cunoaștere obținută cu mintea și ciocanul”, afirmă dr. Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului și președinte al Forumului Geoparcurilor din România.

„Sunt plăcut surprinsă să descopăr anul acesta o nouă abordare în standul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului. Geoparcurile și destinațiile ecoturistice, care vin cu oferte reale de turism sustenabil, geo și ecoturism, completează oferta generoasă a României. Mi-a plăcut demonstrația de la masa olarului și cea de țesut care individualizează omul în raport cu fascinanta noastră planetă”, apreciază una dintre vizitatoarele standului.

Prima zi a târgului a adus la stand câteva sute de persoane interesate să descopere geoparcurile și destinațiile ecoturistice românești. Lor li s-au alăturat oficialitățile de la nivel național, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, dl. Constantin – Daniel Cadariu și secretarii de stat dl. Lucian Rus și dna. Tudorița Lungu. De asemenea, am avut plăcuta surpriză să primim vizita doamnei profesor Mariela Modeva, ministru adjunct al Ministerului Turismului din Bulgaria.

De altfel, prezența geoparcurilor internaționale UNESCO la Târgul de Turism al României este un prim pas în conturarea unui nou produs turistic – desemnările UNESCO din România. În perioada următoare, vor urma discuții în această direcție, iar prezența la stand a doamnei Madlen Șerban, secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, este o certitudine în acest sens.

Târgul de Turism al României este o oportunitate pentru actorii în turism de a descoperi oferte și destinații inedite. Și pentru turiști, o vizită la târgul de turism poate fi sursa de inspirație pentru planificarea viitoarei vacanțe. Cum cei mici au de multe ori un rol important în alegerea unei destinații, sâmbătă este ziua care le este dedicată, iar la standul Rețelei geoparcurilor din România sunt așteptați cu aplicații de realitate virtuală și activități pline de surprize.

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 177 de teritorii din 46 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti.

Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Foto: Cristina Toma