Emoționantă seară de poezie și muzică la Petroșani, cu ”Dor și drag de Dragobete”

Home Cultură Emoționantă seară de poezie și muzică la Petroșani, cu ”Dor și drag de Dragobete”
Emoționantă seară de poezie și muzică la Petroșani, cu ”Dor și drag de Dragobete”

Floarea poeziei hunedorene, cu poeți din toate generațiile care au ținut să fie laolaltă și să-și facă cunoscute creațiile poetice, a fost prezentă joi, 23 februarie 2023, la Petroșani, pentru a lua parte la evenimentul cultural-literar ”Dor și drag de Dragobete”, organizat pentru al doilea an consecutiv grație unui reușit parteneriat între Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” din Deva și Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani.

Astfel, foaierul Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani a fost locul de desfășurare al unui moment artistic conceput sub semnul sărbătorii de Dragobete, o străveche sărbătoare românească închinată dragostei, care a inspirat mii de poeți, muzicieni, oameni de artă. Programul artistic a fost conceput în așa fel încât vers și muzică s-au îngemănat și au oferit celor prezenți momente de bucurie și de îmbogățire spirituală.

Încă din debutul manifestării, managerul Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu”, Ioan Sebastian Bara remarca faptul că poezia a fost, de milenii încoace, alături de muzică, modalitatea de a tălmăci în cuvinte, în imagini poetice dragostea, acest sentiment etern omenesc. ”De aceea, am adunat în jurul nostru un număr impresionant de poeți din județul Hunedoara care au transpus în creațiile lor trăirile inspirate de iubire. Dragobetele este una dintre sărbătorile noastre care celebrează sosirea primăverii, renașterea naturii, bucuria sufletului, iubirea curată. Patrimoniul cultural imaterial românesc păstrează această sărbătoare a optimismului, a bucuriei de a trăi și de a iubi. Tradițiile legate de Dragobete sunt păstrate de către toți cei care țin la specificul național românesc, la prospețimea și originalitatea obiceiurilor transmise peste generații de predecesorii noștri. Există, desigur, diverse modalități de a serba Dragobetele, diverse moduri de a ne arăta bucuria și încrederea că fiecare început de primăvară ne va aduce în inimi speranța că vor veni zile mai bune, mai lipsite de griji. Și cum altfel am fi putut marca frumoasa zi de Dragobete dacă nu aplecându-ne cu drag asupra poeziei. Am intrat în lumea plină de farmec a poeziei, ghidați cu pricepere de reputatul jurnalist Tiberiu Vințan, fin cunoscător al poeților hunedoreni, al poeților din Valea Jiului, care ne-a călăuzit pe noi toți în lumea bătrânului dar veșnic tânărului Dragobete”, a spus Ioan Sebastian Bara.

Cu toate că nu a putut fi prezent în acest an la evenimentul pe care l-a inițiat, împreună cu managerii Bibliotecii județene și, respectiv, Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara le-a transmis, la rândul său, un mesaj participanților. ”Chiar dacă alte responsabilități profesionale nu-mi permit să fiu astăzi împreună cu dumneavoastră la acest eveniment cultural, devenit emblematic pentru Valea Jiului și județul Hunedoara, vă asigur că, în suflet și în spirit, rezonez cu tot ceea ce sunt convins și știu că veți aduce astăzi în fața unui public care, asemenea mie, este realmente îndrăgostit de poezie. Salut inițiativa managerului Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, Ioan Sebastian Bara, de a aduna laolaltă, de data aceasta la Petroșani, o bună parte din creatorii de poezie din județul nostru, într-o zi premergătoare celei în care românii sărbătoresc Dragobetele. Nu încape niciun fel de îndoială asupra faptului că acolo unde este poezie este și dragoste, așa cum acolo unde este dragoste, poezia este prezentă negreșit. Într-un fel vă invidiez pentru că sunteți martorii acestei seri speciale, în care o pleiadă de oameni admirabili ai județului nostru se pregătesc să împletească poezia și dragostea în cel mai frumos mod cu putință, dar am mulțumirea faptului că, împreună cu Sebi Bara, am „nășit” în urmă cu un an acest eveniment cultural atât de apreciat în comunitatea noastră. Vă asigur că vor urma și alte evenimente similare, pentru că județul Hunedoara are poeți, scriitori, artiști valoroși, iar Consiliul Județean Hunedoara are determinarea de a le crea cadrul necesar pentru a aduce momente de bucurie iubitorilor de cultură, în toate formele de exprimare a acesteia”, a transmis Costel Avram.

Într-un elegant decor înobilat de o serie de 20 de panouri, pe fiecare dintre ele fiind întipărită o poezie de dragoste din creația celor mai îndrăgiți poeți români, rând pe rând, s-au perindat la microfon îndrăgiți și valoroși poeți și scriitori ai județului Hunedoara.

Iubitorii de poezie au putut astfel să citească și să recitească poeziile: „Gândind la tine” și „Iubind în taină” de Mihai Eminescu, „Cântec” de George Topârceanu, „Celei care minte” de Ion Minulescu, „Despărțire” de Elena Farago, „Catrenele dragostei”, „Prezența ta” și „Psalm dragostei” de Lucian Blaga, „Eu te-am rupt pe tine din aer”, „Altă matematică” și „Leoaică tânără, iubirea” de Nichita Stănescu, „Curajul îndrăgostit” și „Dragostea” de Nicolae Labiș, „Când cel iubit”, „Dragostea mea” și „Dragostea”  de Magda Isanos, „Postfață la o iubire sfârșită” și „Sonetele iubirii împlinite” de Nina Cassian, „Cuplu” și „De dragoste” de Ana Blandiana, „El și ea” de Alexandru Andrieș și „Să ne iubim, chera mu” de Mircea Cărtărescu, dar în acelai timp au avut privilegiul de a asculta, în lectura autorilor, poeme cu gânduri despre iubire, recitate de poeții și scriitorii: Camelia Ardelean, Marioara Ardelean, Elisabeta Bogățan, Ruben Bucoiu, Andrei Caucar, Anca Ciolca, Mirela Cocheci, Nicolae Crepcia, Ianina-Ulpia Cupșan Morar, Ladislau Daradici, Valentin David, Gelu Dobrescu, Dumitru Dumitrescu, Mariana Ghicioi, Nora Hruban, Radu Igna, Virgil Iovița, Daniel Marian, Dorel Neamțu, Mariana Pândaru, Larisa Petruț, Carmen Pinte, Paulina Popa, Maria Sângerean, Aurelian Sârbu, Miron Simedrea, Petronela-Vali Slavu, Constantin Stancu, Victoria Stoian, Dumitru Tâlvescu, Robert Vladu, acestora alăturându-li-se, emoțional, prin poezii trimsie special pentru acest eveniment, Miron Țic și Florentina Mitrică. Ne-am amintit, desigur, și de valorosul poet Ioan Dan Bălan, cel prea repede plecat, precum ”Luceafărul”, în zbor… în memoria căruia am ascultat câteva poezii ale sale și i-am păstrat un moment reculegere.

Poeților li s-au alăturat actorii Corina Vișinescu și Laurențiu Vlad cu un emoționant recital de poezie de dragoste, care confirmă o dată în plus talentul acestor minunați actori ai teatrului din Petroșani.

Muzica a fost și ea prezentă prin glasurile minunate ale îndrăgiților interpreți hunedoreni Cristian Fodor și Lorena Pascu, iar armonia Coralei „Sargeția” dirijată de Mihaela Popa a încântat publicul cu binecunoscute cântece de dragoste.

”Împreună, așadar, cu minunații noștri scriitori și artiști am marcat așa cum se cuvine acest frumos simbol al primăverii, al renașterii și al iubirii care este Dragobetele nostru. Cel mai mult, însă, ne-a bucurat faptul că Dragobetele ne-a adus pe toți laolaltă, ne-a apropiat și ne-a făcut mai trainică prietenia. Ne-am bucurat și pentru că am întâmpinat primăvara cu inimile curate, pline de bucurie și speranță, ne-am bucurat că avem această minunată sărbătoare a iubirii care nu și-a pierdut prospețimea în atâtea veacuri care au trecut peste ea. Ne-am dorit unii altora să ne întâlnim încă mulți ani de aici încolo de Dragobete și să fim la fel de buni prieteni”, concluzionează evenimentul Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu”.

Într-un gest de firească eleganță, tot acestuia i-a revenit la final misiunea de a oferi, tuturor doamnelor și domnișoarelor prezente la evenimentul organizat la Petroșani, o floare în semn de recunoștință pentru dragostea lor pentru poezie, pentru cultură, pentru frumos, dar și ca un semn că primăvara e tot mai aproape. Și că aceasta vine și cu promisiunea revederii creatorilor și iubitorilor de poezie din județul Hunedoara, într-un alt eveniment emblematic în activitatea Bibliotecii județene, ”Ziua Internațională a Poeziei”, care va fi celebrată și la Deva, pe 21 martie.