”Premiu special” pentru compozitorul Bela Andrași la Festivalul de romanțe ”Crizantema de argint” de la Chișinău

Home Cultură ”Premiu special” pentru compozitorul Bela Andrași la Festivalul de romanțe ”Crizantema de argint” de la Chișinău
”Premiu special” pentru compozitorul Bela Andrași la Festivalul de romanțe ”Crizantema de argint” de la Chișinău

În Capitala Republici Moldova, la Chișinău, s-a desfășurat în aceste zile de final de februarie, cea de-a XXVI-a ediție a Festivalul de romanțe ”Crizantema de argint”, o ”soră” mai mică a reputatului Festival ”Crizantema de aur” de la Târgoviște.

Anul 2023 a consemnat participarea, în premieră, pe scena evenimentului artistic de la Chișinău a remarcabilului compozitor din Lupeni (Valea Jiului), Bela Andrași, care a devenit deja un nume apreciat în gruparea selectă a creatorilor de romanțe din România.

Și de această dată, romanța creată de Bela Andrași, special pentru acest eveniment, intitulată ”Doi cocori”, piesă prezentată în premieră la Chișinău, în interpretarea solistei Cristina Beldean Moșuțan, i-a adus compozitorului Bela Andrași ”Premiul Special” al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova.

”Sunt deosebit de onorat de acest premiu, care vine din partea Uniunii Muzicologilor din Republica Moldova și care-mi confirmă că drumul meu, ceva mai nou, în acest fascinant gen muzical care este romanța, este unul corect. Mulțumesc colegilor compozitori, mulțumesc juriului, mulțumesc interpretei deosebite Cristina Beldean Moșuțan, care a dat viață romanței ”Doi cocori” și-i mulțumesc Cameliei Florescu, cea care semnează versurile și cea împreună cu care am pășit în această fascinantă lume a romanței, încurajați și susținuți de Alina Mavrodin, directorul Festivalului ”Crizantema de aur”. Mă bucur nespus de mult că pot duce numele Lupeniului, orașul meu drag, al Văii Jiului și al județului Hunedoara în elita muzicii românești, atât dincoace cât și dincolo de Prut și peste tot în lume”, a declarat compozitorul Bela Andrași.

Pe scena Festivalului de romanțe ”Crizantema de argint” de la Chișinău a fost prezentă și remarcabila artistă Camelia Florescu, nu doar ca textier, ci și în calitate de compozitor și interpret. Piesa creată și interpretată de Camelia Florescu pentru acest eveniment artistic, ”Caruselul vieții”, o veritabilă poveste de viață a artistei, a fost la rândul ei, apreciată de public și de juriu, care i-a acordat Premiul al II-lea la secțiunea de Creație.

Cu mulțumirea faptului că artiștii în care avem încredere și pe care-i susținem reușesc să adune noi și noi premii și aprecieri pe marile scene ale artei muzicale, încheiem această scurtă informație exact așa cum ne-am dorit, spunând: Felicitări, Bela Andrași! Felicitări, Camelia Florescu!