De câte ori te-ai simțit obosit, deși te-ai pus în pat la ora 10 seara? Somnul și odihna sunt două noțiuni care presupun înțelesuri diferite. Ți s-a întâmplat vreodată să te simți letargic, somnoros sau irascibil pe timpul zilei, deși ai tras un pui de somn la amiază? Majoritatea oamenilor nu știu faptul că, mintea și corpul fizic au nevoie și de odihnă pentru a funcționa la capacitate maximă. Astfel, burnout-ul apare și din cauza faptului că nu înțelegem cu adevărat ce implică odihna.
Odihna semnifică terapie prin artă, conexiune cu emoții și oameni
Descoperă în următoarele 3 minute care sunt tipurile esențiale de odihnă pentru o calitate ridicată a vieții.
Știai că, odihna poate fi atât pasivă, cât și activă?
Pune corpul la treabă. Plimbările în natură, exercițiile de aerobic, masajul cu stretching sau joggingul sunt cele mai indicate activități, menite să echilibreze hormonul stresului și să stimuleze dopamina. Odihna pasivă vizează atât somnul propriu-zis, cât și yoga, meditație, masaj, stretching. Cu fotoliile de masaj electric pe Fujiiryoki.ro beneficiezi de efectele odihnei pasive și active, datorită zecilor de programe și tehnici de masaj. Scaunele de masaj și relaxare oferă masaj cu role și perne de aer cald, masaj stretching care stimulează circulația sanguină, cresc flexibilitatea și elimină stresul muscular.
50 de minute de muncă și 10 minute de pauză
Dacă obișnuiești să lucrezi continuu și să ,,uiți’’ de pauze, atunci nu ar trebui să te mire faptul că, productivitatea ta scade simțitor. Ce este recomandat să faci în pauzele de de lucru, astfel încât să revii cu bateriile încărcate? În primul rând, lasă deoparte telefonul, laptopul și tot ce înseamnă ecrane. Ieși la o scurtă plimbare pentru oxigenarea creierului, fă 15 minute de masaj, servește o gustare sau pur și simplu, socializează.
Odihna implică distanțare de informații, sunete, parfumuri
Cel puțin o dată pe săptămână ar trebui să te izolezi, departe de aglomerația urbană, dispozitive, oameni sau chiar de anumite obiceiuri. Consideri relaxante serile petrecute la Netflix? Stabilește un nou ritual de terapie. Retrage-te într-un loc liniștit, poți ieși undeva în afara casei, unde sunetele naturii să fie singurul fundal sonor. Asta înseamnă să-ți odihnești simțurile.
Odihna creativă dezvoltă o nouă perspectivă asupra vieții
Dedică-ți timpul liber activităților artistice, creative, tip hobby. Poți experimenta beneficiile terapetice ale artei prin pictură, activități hand-made, prin exersarea unui instrument muzical sau dans. Încearcă pictura pe numere sau ia-ți o carte de colorat pentru adulți. Cărțile de colorat nu sunt dedicate doar copiilor. Drept dovadă, în magazine sunt disponibile numeroase modele de cărți pentru colorat cu design complex pentru toate preferințele.
Odihna spirituală și efectele sale subestimate
Puțini oameni cunosc importanța și rolul odihnei spirituale. Și mai puțini sunt cei care iau în serios acest tip de odihnă. Odihna spirituală presupune capacitatea de a te conecta cu emoțiile. Începe să participi la acțiuni de voluntariat, roagă-te implică-te în activitățile comunității tale.
Cele 5 persoane cu care petreci majoritatea timpului influențează calitatea vieții tale
Ai observat cât de epuizat te simți după ce revii de la un eveniment la care ai fost obligat să iei parte? Ai simțit cum interacțiunile cu persoanele negativiste te absorb pur și simplu de energie? Dezvoltă legături cu persoanele care împart viziuni comune asupra vieții. Înconjoară-te cu oameni care îți dau energie, încredere și care te inspiră să evoluezi.
În concluzie, programul celor 8 ore de somn este insuficient pentru a preîntâmpina burnout-ul. Adoptă în rutina zilnică acele obiceiuri care bifează toate tipurile de odihnă.
Sursa foto: unsplash.com, fujiiryoki.ro