Primul volum din trilogia intitulată ”Hunedoara, tărâm binecuvântat”, un album cu imagini deosebite și recomandări inedite pentru toți cei care vor să cunoască Hunedoara frumoasă, proiect editorial ce-i aparține lui Cosmin Nicula s-a bucurat de o lansare oficială de gală. Evenimentul a avut loc marți, 14 martie 2023, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, în prezența unor persoanalități de prim rang ale culturii române, precum: Anca Ivaşcu, redactor-şef al editurii Monitorul Oficial (sub ediga căruia este editat acest album), Lucian Romaşcanu, ministrul culturii, Adrian Cioroianu, managerul Bibliotecii Naţionale, Virgil Ştefan Niţulescu, managerul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Alexandru Constantin Chituţă, managerul Muzeulului Naţional Brukenthal, Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi a României, Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara şi Ion Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, dar și a unui număr record de participanţi.
Autorul, Vasile Cosmin Nicula este hunedorean iar numele său este cunoscut mai ales datorită faptului că a fost parlamentar al județului Hunedoara, om politic, iar în prezent este vicepreședinte al Curții de Conturi a României. „Am dorit să scriu această carte pentru că sunt hunedorean, iar Hunedoara, după mine, este inegalabilă din multe puncte de vedere. Hunedoara este locul din care porneşte povestea poporului român, este o zonă cu totul aparte din punct de vedere al patrimoniului istoric, cultural şi natural, toate aceste elemente fiind, puţin spus, fascinante. Am decis să încep această lucrare (care încă nu ştiu dacă va cuprinde trei sau patru volume în total) ca un tribut al meu pentru judeţul în care am avut norocul să mă nasc, să cresc, să mă formez ca om şi să muncesc o bună parte a carierei mele profesionale. Hunedoara este casa mea şi va fi locul în care, cu siguranţă, voi alege să îmbătrânesc”, a declarat Cosmin Nicula.
Volumul, tipărit în condiţii grafice excepţionale la Editura şi Imprimeria Monitorului Oficial, descriu 29 de obiective istorice, culturale şi turistice din judeţul Hunedoara, prezentările fiind realizate de Cosmin Nicula şi însoţite de fotografii cu totul deosebite.
Anca Ivaşcu, redactorul şef al Editurii Monitorul Oficial, care și-a asumat publicarea acestui proiect editorial ambițios, a arătat, în discursul său rostit în cadrul lansării de la Muzeul Literaturii Romnâne, că lucrarea lansată reprezintă „o bătaie de inimă a unui român”. „Acest exemplar pe care îl lansăm astăzi este o bătaie de inimă a unui român care a simţit nevoia să facă ceva pentru judeţul de unde vine. E un gest de recunoştinţă şi, în acelaşi timp, este un act de educaţie pentru fiecare dintre noi. În carte o să găsiţi 29 de obiective naturale, arhitecturale. O să vedeţi că fiecare pleacă de la un citat, fiecare are o poveste care pleacă de la un citat, iar acel citat este esenţa, este miezul, rostul poveştii obiectivului descris în carte, într-un dialog simplu, dar foarte onest, căruia noi ne-am străduit să îi dăm viaţă editorial, tipografic, să facem din această bijuterie, acel judeţ Hunedoara, cel mai bun exemplu că se poate. Mi-aş dori ca această carte de vizită să fie pentru fiecare judeţ în parte, pentru fiecare regiune. Avem ce demonstra!”, a subliniat Anca Ivaşcu.
Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu a remarcat că: „acesta e un album aşa cum trebuie să fie un album dedicat unei părţi superbe din ţara noastră. Are tot ce îi trebuie: are poze superbe, are texte care explică frumos ceea ce e acolo. Şi mi-aş dori să existe iniţiative de genul ăsta în mai toate locurile României, dacă nu în toate, pentru că avem ce arăta. Este o realizare de excepţie. Înţeleg că deja peste 1.000 de exemplare au fost distribuite. Cu certitudine va avea succes şi în continuare. Înţeleg că va exista şi o versiune în limba engleză. E bine să fim conştienţi de ceea ce avem şi să împrăştiem şi să împărţim cu cât mai multă lume aceste minunăţii pe care Dumnezeu le-a lăsat în România.”
În opinia directorului general al Bibliotecii Naţionale a României, istoricul Adrian Cioroianu, astfel de cărţi ar trebui să apară în fiecare judeţ. „Deşi ele par efectiv cuprinzătoare, cu câteva mii de fotografii probabil, în orice caz sute şi sute de fotografii, textele într-adevăr sunt reduse şi nu e rău, dar este este esenţial, pentru că fotografiile spun totul, dar credeţi-mă că niciunul dintre noi nu le-a vizitat pe toate acestea și nu știe totul despre toate acestea. Iar eu sunt unul dintre cei care am pretenţia că am vizitat Deva, am vizitat judeţul Hunedoara în ansamblul lui, dar sunt lucruri pe care nu le-am văzut”, a spus Adrian Cioroianu.
Prin acest prim volum, dar și prin celelalte două care vor completa trilogia ”Hunedoara, tărâm binecuvântat”, Cosmin Nicula își propune să fie cu, cu adevărat, un influencer capabil să motiveze oamenii să descopere frumusețile județului său.
Evident, albumul realizat de Cosmin Nicula se va bucura și de o lansre oficială acasă, în județul Hunedoara. El a anunţat că albumul va fi lansat şi pe 21 aprilie la Castelul Corvinilor de la Hunedoara, iar celelalte la Cetatea Devei, la Hunedoara şi la Alba Iulia, precizând, în același timp, că acest prim volum va fi tradus în limba engleză, următoarele fiind bilingve.