Dincolo de investițiile europene, aferente proiectului privind ”Reabilitarea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare din Valea Jiului” finanțate în cadrul POIM, care se află încă în plin proces de implementare, Apa Serv Valea Jiului și-a propus pentru anul 2023 să realizeze și o serie de alte lucrări de investiții în reabilutarea unor rețele de apă și canalizare, care nu sunt cuprinse în etapa actuală a proiectului derulat cu fonduri europene.
Directorul general al Apa Serv Valea Jiului, ing. Cristian Ionică spune că, deși compania pe care o conduce se confruntă încă cu probleme semnificative generate de avariile care se produc, în special pe vechile rețele de apă și canalizare, care au între 50 și aproape 100 de ani, timp în care nu au beneficiat de lucrări de reabilitare și modernizare, în fiecare an, din veniturile proprii realizate de Apa Serv, sunt propuse o serie de lucrări de investiții care urmăresc tocmai reabilitarea unor astfel de rețele sau extinderi de rețea în locurile în care oamenii nu sunt încă racordați la rețeaua publică de apă și/sau canalizare. ”Nu este ușor pentru noi să ne gândim la investiții, în condițiile în care veniturile noastre abia dacă mai țin pasul cu creșterile de prețuri din ultimii ani, cu creșterile salariale, însă nici nu putem să nu luăm în calcul acest capitol din activitatea noastră, pe care eu îl consider deosebit de important. Sigur că, datorită faptului că am reușit să atragem surse financiare semnificative, nerambursabile, pe POIM, putem realiza o seamă de investiții majore, care au ca scop modernizarea rețelelor de apă și canalizare din toate localitățile Văii Jiului, așa cum am reușit să facem și câteva extinderi de rețele și să modernizăm stațiile de tratare de la Zănoaga și Taia. Am spus de fiecare dată și repet acest lucru, fără să fi avut șansa atragerii fondurilor europene, investițiile pe care le facem pe acest program, nu le-am fi putut face, din surse proprii, cred că nici în următorii 100 de ani. În același timp însă, ne preocupă realizarea unor investiții necesare, care nu au fost cuprinse în proiectul european finanțat de POIM sau pentru care nu există în acest moment alte surse de finanțare, astfel încât încercăm să realizăm aceste investiții din fondurile proprii ale companiei de apă”, a declarat ing. Cristian Ionică, directorul general al ASVJ.
Pentru anul 2023, Apa Serv și-a propus, în Planul de Investiții, să realizeze o serie de lucrări de acest fel care vizează reabilitarea unor rețele de apă și canalizare pe o lungime totală de peste 7 km pe rețelele de alimentare cu apă și peste 2 km pe rețelele de canalizare. Potrivit directorului general al Apa Serv, toate localitățile din Valea Jiului vor beneficia de acest tip de investiții, realizate din fondurile proprii ale operatorului.
Spre exemplu, la Petrila sunt programate lucrări de reabilutare a unor rețele de apă potabilă în zona Lonea și pe străzile Șt.O. Iosif și G. Coșbuc, iar pe str. Predoni sunt programate lucrări poentru reconfigurarea rețelei de alimentare cu apă. La Petroșani, sunt programate lucrări de reabilutare a rețelei de apă pe străzile Aviatorilor (la 11 blocuri), Venus (2 blocuri) și Constructorului (6 blocuri), precum și lucrări la rețelele de canalizare pe străzile Slătinioara (la Liceul de Informatică), Aviatorilor (2 blocuri), C. Mille (3 blocuri), Avram Iancu (4 blocuri) și G-ral V. Milea (la 5 blocuri precum și la sediul INSEMEX). În Aninoasa vor avea loc lucrări de investiții la refacerea rețelelor de pe străzile Centru 1, Vulculești (cu alimentarea unor noi locuințe), Jiului și Libertății. La Vulcan, sunt vizate în principal două lucrări de canalizare, pe rețelele de pe strada Carpați (la 2 blocuri) și Dorobanți (1 bloc). Și la Lupeni sunt programate o serie de investiții, atât pe apă cât și pe canalizare. Astfel, Apa Serv are în vedere extinderea rețelei publice de alșimentare cu apă potabilă pe Calea Brăii, respectiv lucrări la rețelele de canalizare pe străzile Aleea Trandafirilor, Arinilor, Viitorului, Gorunului, Plopilor. În, fine, pentru orașul Uricani, Apa Serv are programate noi investiții la extinderea rețelelor de apă potabile pe strada Dacilor și în localitatea componentă Câmpu lui Neag, pe strada Valonir (pe circa 500 de metri de rețea nouă) și în zona Păroasa – Fețele Topliței, unde sunt vizate lucrări de extindere pentru alimentarea cu apă potabilă a unui număr de 20 de gospodării. De asemenea, tot la Uricani, sunt progranate lucri de reabilitare, pe o lungime de circa 70 de metri a rețelor de canalizare de pe strada Progresului.
În plus, tot pentru acest an, odată cu operaționalizarea sistemului de monitorizare a rețelelor de apă și canalizare SCADA, Apa Serv își propune să monteze pe aceste rețele peste 100 de debitmetre, 110 senzori de presiune, 40 de senzori de volum și 60 de vane de reglaj.
Desigur, există posibilitatea ca lista lucrărilor de investiții realizate de Apa Serv în anul 2023 să fie extinsă, în măsura în care vor exista și alte alocări financiare din partea autorităților administrațiilor locale și județene în acest scop. De asemenea, directorul general al Apa Serv, ing. Cristian Ionică spune că realizarea programului de investiții proprii este în strânsă corelare cu cifrele balanței comerciale ale companiei, motiv pentru care invită beneficiarii să achite la termen facturile pentru consumul de apă, astfel încât operatorul să nu riște înregistrarea unor dezechilibre economice care să pună în pericol implementarea programului anual de investiții proprii.