Antreprenori de pe băncile liceului sau drumul din școală în viață prin firma de exercițiu

Home Educație Antreprenori de pe băncile liceului sau drumul din școală în viață prin firma de exercițiu
Antreprenori de pe băncile liceului sau drumul din școală în viață prin firma de exercițiu

Îndrumați de profesori pasionați și dovedind  inițiativă, imaginație și un dezvoltat spirit antreprenorial, câteva sute de elevi de la mai multe unități de învățământ tehnologic liceal din județul Hunedoara și-au dat întâlnire la Petroșani, la cea de-a XI-a ediție a Târgului Firmelor de Exercițiu.

Proiectul inițiat de profesorul Otilia Huszar și dezvoltat sub coordonarea Colegiului Economic ”Hermes” din Petroșani și-a câștigat în timp un loc determinant în activitățile din afara ariei curriculare dar mai ales un interes în continuă creștere în rândul liceenilor. Nu mai puțin de 15 firme de exercițiu dintre care 8 din cadrul Colegiului Economic ”Hermes” Petroșani, 4 din cadrul Liceului Tehnologic ”Dimitrie Leonida” Petroșani două de la Liceul Tehnologic Agricol ”Alexandru Borza” din Geoagiu și una de la Liceul Tehnologic ”Nicolaus Olahus” din Orăștie au concurat pentru adjudecarea titlului de ”cea mai bună firmă de exercițiu”, dar și pentru premiile de la categoriile ”cel mai bun stand”, ”cel mai bun catalog de prezentare”, ”cea mai bună formă de prezentare a produselor”, ”cel mai bun spot publicitar”, ”cele mai bune materiale promoționale”, ”cea mai bună mascotă”, ”cea mai populară firmă de exercițiu”, ”cel mai bun slogan” sau ”cel mai bun negociator de vânzare-cumpărare”.

După cum a remarcat prof. Otilia Huszar, coordonatorul acestui proiect, anul acesta tinerii antreprenori au fost peste orice așteptări, promovând o seamă de produse realizate în atelierele școlii, dar și materiale și soluții de marketing inspirate, elegante și sugestive pentru activitatea firmelor de exercițiu pe care le-au reprezentat. ”Sunt încântată de faptul că acest proiect revine într-un format fizic, după doi ani în care el s-a derulat exclusiv on-line. De data aceasta, tinerii care au conceput și realizat firmele de exercițiu prezente la târgul nostru au dovedit nu doar inspirație și originalitate, ci și foarte multă seriozitate în elaborarea produselor și a materialelor de promovare a acestora, abilități certe de marketing și de vânzare, comportându-se ca niște veritabili antreprenori. Îndrăznesc să cred că elevii care astăzi fac ne-au arătat doar exerciții de antreprenoriat au toate atuurile și șansele să devină viitorii oameni de afaceri ai Văii Jiului și ai județului Hunedoara. Le mulțumesc tuturor pentru implicare și îi felicit pentru ceea ce au realizat”, a spus prof. Otilia Huszar.

Desigur, în condițiile date, misiunea juriului, format din profesorii Gabriela Dumitrașcu, Liliana Buzgar, Irina Boboc, Liliana Keberle, Andra Ichim, Ramona Bocoș, Luminița Vințan, Marcela Lung, Maria Șchiopu, Tiberiu Bobar, Rainhold Imling, Florentina Petrescu, Daciana Costea, Zina Mihaela Naidin, Magdalena Szas, Cristina Năstasie, Cristian Lunel, Rodica Pascal, Ciprian Ilea, Rodica Miclea, Alina Tanasie, Larisa Boroș, Liliana Gaicea, Diana Mureșan, Mihaela Marița, Margareta Popescu și Ramona Burs nu a fost deloc una ușiară, în evaluarea participanților.

Într-un final, cu 6 premii I, 2 locuri II, un loc III și o mențiune, cea mai bună firmă de exercițiu s-a dovedit a fi Party4U de la Colegiul Economic ”Hermes” Petroșani, echipă coordonată de prof. Otilia Huszar. Pe locul secund, cu 3 premii I, un premiu II și o mențiune, s-a clasat firma de exercițiu Textil Art de la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” Petroșani (profesori coordonatori Mirela Popa și Gabriela Robu), iar podiumul a fost completat de firma de exercițiu MetalArtDeco de la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” Petroșani (profesori coordonatori Luminița Vințan și Florin Goncea) cu două premii I, 3 premii II, 3 premii III și o mențiune.

Târgul firmelor de exercițiu s-a bucurat anul acesta, după cum a informat prof. Ramona Ința, directorul Colegiului Economic ”Hermes”, și de o prezență internațională, elevi și profesori din Cipru, Portugalia, Turcia, Letonia și Bulgaria, prezenți la Petroșani în cadrul unui proiect Erasmus luând parte la acest eveniment organizat de partenerii de proiect din România.

La deschiderea evenimentului a fost prezent și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, care a sprijinit de altfel organizarea Târgului firmelor de exercițiu, punând la dispoziția organizatorilor, gratuit, sala de marmură a Primăriei din Petroșani. Mă bucură interesul mare pe care îl suscită aceste acțiuni de profil, care pune accent tocmai pe aceste firme de exercițiu prin care se dezvoltă spiritul antreprenorial în rândul elevilor și determină familiarizarea lor cu activitățile specifice unei firme reale. Îi felicit pe toți cei implicați în organizarea și buna desfășurare a Târgului Firmelor de Exercițiu”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Cele 15 firme de exercițiu participante la ediția a XI-a a acestui eveniment sunt: DC Caffe, Knits Caffe, Summer Vip, Hermes Venture, Popasul Urșilor, Team 11, Party4U, Summer Edition (toate de la Colegiul Economic ”Hermes” Petroșani), Felicity și Power Flowers (de la Liceul Agricol ”Al. Borza” Geoagiu), Megamerț (de la Liceul Tehnologic ”Nicolaus Olahus” Orăștie), Leonida Hard &Soft, Textil Art, MetalArtDeco și Beauty Fashion (toate de la Liceul Tehnologic ”D. Leonida” Petroșani).

Felicitări, elevilor implicați în derularea acestui inedit proiect de dezvoltare a antreprenoriatului, dar șiu profesorilor îndrumători, respectiv: Margareta Popescu, Mihaela Tetileanu, Otilia Huszar, Daciana Costea, Cristian Năstasie (de la Colegiul Economic ”Hermes” Petroșani), Daniela Emilia Lal (de la Liceul Agricol ”Al. Borza” Geoagiu), Alina Tatu (de la Liceul Tehnologic ”Nicolaus Olahus” Orăștie), Petronela Dacia Costea, Camelia Paraschiv, Luminița Vințan, Florin Goncea, Mirela Popa, Gabriela Robu, Lavinia Unguraș și Irina Oltan (de la Liceul Tehnologic ”D. Leonida” Petroșani).