Atâtea şi atâtea reţete curg în preajma sărbătorilor pe orice canal de informare posibil! Fiecare dintre noi are însă o reţetă proprie cu care spune nu numai că nu dă greş niciodată, dar şi că este cea mai bună. O astfel de reţetă vă prezint şi eu în următoarele rânduri. Veți spune poate că, nefiind o rețetă de specialist, nu este tocmai cea mai bună, dar este o reţetă probată de multe ori la mine în bucătărie şi mai apoi experimentată pe o sumedenie de invitaţi la masa de Paște.
Pentru început se iau organele mielului (ficat, rinichi, inimă, plămâni) şi se pun la fiert în apă cu puţină sare, boabe de piper şi o foaie de dafin. Pentru cei care nu suportă gustul pregnant de miel, pot adăuga în apa în care fierb măruntaiele şi o lingură de oţet dar şi un piept zdravăn de pui. După ce s-au fiert şi răcit, măruntaiele se dau prin maşina de tocat carne împreună cu 3 legături de ceapă verde, una de usturoi sau leurdă şi una de pătrunjel verde. Pentru o consisteţă mai pufoasă se adaugă şi trei felii de franzelă înmuiate în prealabil în lapte. Compoziţia se sărează, condimentează după gust şi se amestecă cu 3 ouă bătute bine şi un vârf de cuţit de bicarbonat. Amestecul se întinde pe prapure (învelişul intestinelor), i se dă forma dorită (lunguiaţă sau rotundă), se apasă bine şi se pune la copt într-o tavă unsă cu ulei.
După ce se scoate din cuptor, se dă la rece şi se taie felii. Se serveşte, după datină, alături de salată verde, roşii şi caş dulce.
O altă reţetă este cea în care în drob se adugă şi 100 ml de smântână, dar şi vreo 5 ouă fierte tare şi curăţate de coajă. Este adevărat că atunci când se taie felii drobul, efectul optic este deosebit. Şi gustul la fel, dar ficatul nostru s-ar putea să se plângă de greutatea bucatelor. Pentru a nu ne îngreuna digestia, mai ales că după drobul de miel vin şi alte bucate care de care mai înfricoşătoare, secretul este moderaţia în toate şi dacă timpul ne permite, este indicat ca după o masă copioasă să facem şi puţină mişcare.
Poftă bună și Sărbători bogate și luminate !