Un program IT creat de trei elevi hunedoreni va rula pe Staţia Spaţială Internaţională

Home Educație Un program IT creat de trei elevi hunedoreni va rula pe Staţia Spaţială Internaţională
Un program IT creat de trei elevi hunedoreni va rula pe Staţia Spaţială Internaţională

Un program IT creat de trei elevi hunedoreni, membrii ai echipajului de robotică RobotX  din Hunedoara va rula pe Staţia Spaţială Internaţională pentru a evalua starea de sănătate a vegetaţiei la nivelul întregii planete. Programul a fost gândit şi creat de Alexandru Budiul (elev în clasa a X-a, la Liceul Teoretic „Traian Lalescu”), Maria Alexa (elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Traian Lalescu”) şi Luca Rădos (elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara”),

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a anunţat că un experiment gândit de trei elevi hunedoreni va fi aplicat în săptămânile următoare pe Staţia Spaţială Internațională. Mai precis, este vorba despre un soft cu ajutorul căruia se va face o evaluare a evoluţiei stării de sănătate a vegetaţiei la nivelul întregii planele.

„Dragă Mircea, Suntem încântaţi să îţi spunem că experimentul AstriX Mission Space Lab a obţinut statutul de zbor. Experimentul vostru va rula pe Staţia Spaţială Internaţională în perioada aprilie – mai 2023. Vom descărca datele şi le vom trimite spre sfârşitul lunii mai. Veţi putea apoi să scrieţi raportul vostru final, care este ultima fază a Mission Space Lab Challenge. Felicitări încă o dată! ” Acesta a fost conținutul mesajului primit de profesorul Mircea Nistor, mentorul şi coordonatorul echipei „RobotX”, mesaj prin intermediul căreia reprezentanții Agenţiei Spaţiale Europene îl informau asupra deciziei de a rula proiectul celor trei elevi hunedoreni pasionați de informatică, pe Stația Spațială Internațională.

„Este vorba despre o întrecere în mai multe faze. Într-o primă fază se trimit proiectele/ideile către Agenţia Spaţială Europeană. Acolo sunt selectate câteva (nu ştiu exact câte, sincer să fiu), iar după ce se face această selecţie, Agenţia trimite echipelor ale căror proiecte au fost selectate, câte un kit specializat. Noi am primit acest kit anul trecut, în decembrie, el fiind format în principal dintr-un micro-controller, un modul de inteligenţă artificială şi o cameră. Cei trei copii au creat softul necesar, iar acesta va rula pe un kit similar amplasat pe Staţia Spaţială Internaţională. Experimentul va dura cam trei ore, adică durata în care Staţia înconjoară pe orbită Pâmântul de două ori. Este un sentiment nemaipomenit pentru copii să ştie că softul lor va rula pe Staţia Spaţială Internaţională! La fel este şi pentru mine. În cele trei ore, se vor realiza paroximativ 1.000 de imagini care ne vor ajuta apoi să evaluăm starea de sănătate a vegetaţiei planetei şi evoluţia acesteia. Nu suntem la prima experienţă de acest fel. Cu patru ani în urmă, o altă generaţie de copii au realizat un soft cu ajutorul căruia, tot de pe Staţia Spaţială Internaţională, s-a făcut o evaluare a modului în care evoluează stratul de nori al planetei, constatându-se atunci o tendinţă de creştere ”, a explicat drumul spre succesul acestui nou proiect marcat RobotX Hunedoara, profesorul Mircea Nistor.

Foto: Doria Drăgușin