Valeriu Butulescu și un proiect ”Sublim”: ”Nesfârșitul Brâncuși” pe scena Centrului Cultural ”Mihai Eminescu” Tg. Mureș

Home Cultură Valeriu Butulescu și un proiect ”Sublim”: ”Nesfârșitul Brâncuși” pe scena Centrului Cultural ”Mihai Eminescu” Tg. Mureș
Valeriu Butulescu și un proiect ”Sublim”: ”Nesfârșitul Brâncuși” pe scena Centrului Cultural ”Mihai Eminescu” Tg. Mureș

Colaborarea dramaturgului Valeriu Butulescu cu Teatrul ”Sublim Art” din Brașov se concretizează într-un nou proiect teatral de excepție, care aduce pe scena Centrului Cultural din Tg. Mureș, care poartă numele marelui poet Mihai Eminescu, una dintre cele mai frumoase piese de teatru ale reputatului dramaturg.

”Nesfârșitul Brâncuși” este o una din multiplele piese de teatru tribut, pe care Valeriu Butulescu le-a scris de-a lungul anilor în cinstea unor mari pesonalități ale culturii române, aceasta avându-l în centrul atenției, așa cum arată titlul, pe genialul sculptor Constantin Brâncuși.

Spectacolul ”Nesfârșitul Brâncuși”, pus în scenă de Teatrul ”SublimArt” din Brașov, care a avut premiera anul acesta la renumita Sală Reduta din Brașov și care continuă să se joace  în continuarecu succes, va fi prezentat sâmbătă, 13 mai 2023, ora 17,30 pe scena Centrului Cultural ”Mihai Eminescu” din Tg. Mureș. ”Ca autor, trăiesc bucuria să văd cum visul meu brâncuşian, sintetizat în forme dramaturgice acum aproape douăzeci de ani, când an scris textul acestei opere dramaturgice, continuă să zboare prin ţară, dar şi în lume, fiind jucată la Lisabona, Salonic sau Beijing, de fiecare dată impresionând plăcut spectatorii. Sper că așa va fi și în cazul publicului din Tg. Mureș”, ne-a destăinuit Valeriu Butulescu.

Acţiunea piesei se petrece în 15 martie 1957, în atelierul din Paris al lui Constantin Brâncuşi.

Intuind “Marea Trecere” (ce avea să survină în acea noapte), marele sculptor are prilejul ca, împreună cu cei care îl îngrijeau (un cuplu de artiști români) și cu vizitatorii săi, să abordeze teme majore pentru existența umană: rostul omului pe pământ, iubirea pentru semeni, dragostea de ţară şi cinstirea tradiţiilor sale spirituale, menirea artistului în lume, tema morţii şi a mântuirii… Dialogul este profund, esenţializat şi totodată savuros, plin de viaţă. Atelierul din Montparnasse, încărcat de simboluri grație operelor expuse aici, devine o „Mică Românie”, cu atât mai valoroasă cu cât la acea dată România era devastată – social, material și spiritual – de comunism.

Plecarea lui Brâncuși din această lume este o alegorie a unei călătorii esențiale către izvoarele ființei umane, seninătatea sa capătând evidente valențe mioritice. Dealtfel, artistul mărturisea că „eu am fost întâi de toate ţăran. Ţăran am rămas şi azi”.

Biletele pentru spectacolul din 13 mai 2023 de la Tg. Mureș pot fi procurate online de pe platforma: eventbook.ro iar în ziua evenimentului și de la casieria Centrului Cultural ”Mihai Eminescu” din Tg. Mureș.