Săptămâna verde, Ziua Independenței și jubileul „Linia ferată din Defileul Jiului – 75 de ani” – într-o călătorie cu trenul !

Home Educație Săptămâna verde, Ziua Independenței și jubileul „Linia ferată din Defileul Jiului – 75 de ani” – într-o călătorie cu trenul !
Săptămâna verde, Ziua Independenței și jubileul „Linia ferată din Defileul Jiului – 75 de ani”  – într-o călătorie cu trenul !

Cca. 200 de elevi de ciclul primar de la școlile „I.G. Duca” și „Avram Stanca” din Petroșani vor face, în zilele de 8 și 9 mai 2023, o excursie cu trenul la Tg. Jiu. Plecarea din stația CFR Petroșani – la ora 08:15, iar întoarcerea, la ora 16:05.

Deplasarea elevilor se înscrie în proiectul cultural – educativ„Calea ferată – calea spre un mediu înconjurător sănătos”, proiect promovează utilizarea transportului feroviar de călători ca mod de protejare a mediului înconjurător și care vine în întâmpinarea programului școlar „Săptămâna Verde”.

Călătoria cu trenul pe linia ferată din Defileul Jiului – cea mai bogată linie din țară din perspectiva densității lucrărilor de artă feroviară –va avea loc sub auspiciile jubileului de 75 de ani (1948 – 2023) al acestei linii.

În contextul Zilei Independenței, copiii vor vizita Calea Eroilor (Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Coloana Infinită) precum și Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din Tg. Jiu, pentru a înțelege mai bine datoria noastră de a păstra vie memoria eroilor.

Proiectul „Calea ferată – calea spre un mediu înconjurător sănătos” se derulează în perioada 08 mai – 16 iunie 2023 și se adresează instituțiilor școlare din județele: Hunedoara, Gorj, Arad, Bihor, Caraș Severin, Mehedinți, Alba, Cluj și Sibiu, iar traseele feroviare vizate sunt printre cele mai frumoase din țară: Petroșani – Tg. Jiu, Oravița – Anina, Timișoara – Arad, Reșița – Caransebeș, Salonta – Oradea, Arad – Chișineu Criș, Alba iulia – Sibiu, Câmpia Turzii – Cluj Napoca și Orșova – Drobeta Turnu Severin.

Inițiatorii proiectului au plecat în acest demers de la un studiu al Agenției Europene de Mediu, conform căruia, 25% din gazele cu efect de seră sunt cauzate de transporturi! Între acestea, cel mai poluant este transportul auto (72%) urmat de cel maritim (14%) și de cel aerian (13%). În schimb, trensportul feroviar – doar 1%! Concluzia studiului: trenul este „cel mai bun şi cel mai practic mijloc de călătorie, cu excepţia mersului pe jos sau a mersului pe bicicletă”.

Protejarea mediului stă în puterea fiecăruia, iar noi, alegând să circulăm cu trenul, contribuim la un mediu înconjurător mai sănătos!

Organizatori pentru zona Valea Jiului sunt: Asociația „Casa de Ajutor Reciproc CFR”, A.N. Cultul Eroilor „Regina Maria” – jud. HD și Urban Lab Valea Jiului