Universitatea din Petroșani găzduiește cea de-a patra reuniune europeană a membrilor Consorțiului academic EURECA-PRO

Home Educație Universitatea din Petroșani găzduiește cea de-a patra reuniune europeană a membrilor Consorțiului academic EURECA-PRO
Universitatea din Petroșani găzduiește cea de-a patra reuniune europeană a membrilor Consorțiului academic EURECA-PRO

Rectorii Universităților din cadrul Consorțiului academic european EURECA-PRO, dar și peste 100 de cadre universitare și studenți din țări europene precum Austria, Spania, Germania, Polonia, Italia, Franța și Belgia vor fi prezenți la Petroșani, în perioada 8-12 mai 2023. Aceștia se reunesc, la Universitatea din Petroșani, pentru cea de-a patra reuniune europeană a instituțiilor academice reunite în cadrul Consorțiului EURECA-PRO, eveniment găzduit de instituția de învățământ superior din Valea Jiului.

”Este pentru noi un eveniment deosebit de important care aduce în Valea Jiului studenți și cadre didactice, dar și rectorii universităților partenere din Consorțiul academic european EURECA-PRO la care, după cum se știe, Universitatea din Petroșani este membru fondator. În cadrul acestui consorțiu academic se desfășoară, cu o periodicitate bianuală, reuniuni comune în care sunt discutate activitățile comune desfășurate sau programate să se deruleze în viitor între universitățile componente”, a declarat prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.

Acesta spune că, întâlniri de acest fel au mai avut loc, de la înființarea consorțiului, în Austria, Polonia și Creta, reuniunea de la Petroșani fiind cea de-a patra de acest fel cu participare la nivelul conducerii instituțiilor de învățământ superior care fac parte din acest consorțiu. ”Mai mult, întâlnirea de la Petroșani este importantă și pentru că îi vom avea ca oaspeți pe rectorii celor două noi universități, din Franța și din Belgia, care au solicitat aderarea la Consorțiul EURECA-PRO și care vor fi primite în această importantă coaliție academică europeană în acest an. Vom avea împreună o serie de întâlniri comune de lucru. mai întâi va fi o reuniune festivă, care va avea loc în data de 9 mai 2023 când sărbătorim cu toții și Ziua Europei și este o mare bucurie că anul acesta suntem gazde ale unui astfel de eveniment. Apoi, vor fi o serie de întâlniri punctuale: o reuniune a rectorilor din cadrul celor 9 instituții academice europene, o reuniune a responsabililor de proiecte europene care se derulează deja sub auspiciile acestui consorțiu, întâlniri pe diverse domenii comune de activitate și o întâlnire cu studenții noștri”, a mai spus prof.univ.dr.ing. Radu Sorin.

Rectorul Universității din Petroșani a mai precizat, totodată, că întâlnirile din cadrul celei de-a patra reuniuni a universităților membre EURECA-PRO se vor desfășura nu doar la sediul Universității, ci în mai multe locații din Valea Jiului, deoarece gazdele își propun, cu acest prilej, să facă și o prezentare a obiectivelor istorice, economice, culturale și turistice ale regiunii pentru oaspeții din statele europene, participanți la acest eveniment. ”Chiar dacă vor fi zile cu activități de lucru dense, am gândit programul reuniunii cu activități care se vor desfășura în mai multe locații din Valea Jiului. Căutăm să le arătăm oaspeților noștri și o parte din istoricul și tradițiile regiunii noastre, astfel încât aceștia să-și facă o imagine Văii Jiului, asupra județului Hunedoara și a României, în general și să-i putem primi aici nu doar în cadrul parteneriatelor noastre profesionale ci și ca turiști, cu prietenii și cu familia”, a mai spus rectorul Radu Sorin.

Montanuniversität Leoben (Austria), Universitatea Minieră și Tehnologie din Freiberg (Germania), Universitatea din Petroșani (România), Universitatea din León (Spania), Universitatea Tehnică din Creta (Grecia), Universitatea de Tehnologie Silezia (Polonia) și Mittweida University of Applied Science (Germania) sunt șapte instituții de învățământ superior situate în șase state membre diferite ale UE care și-au unit forțele pentru a crea o Universitate Europeană puternică și unică în domeniul consumului și producției responsabile (RCP): EURECA-PRO. Din acest an, acestora li se vor alătura alte două universități, una din Franța și alta din Belgia. Reprezentații celor 9 universități partenere se întâlnesc la Petroșani, timp de o săptămână, pentru a analiza realizările consorțiului dar și și pentru a pregăti continuarea acestuia într-o noua etapă, EURECA-PRO 2.0. cu extinderea orizontului de colaborare până în 2040, poate chiar 2050.

Ceremonia oficială de deschidere va avea loc marți, 9 mai 2023, la ora 09:30, în Aula Magna a Universității din Petroșani, când va fi marcată și Ziua Europei, iar evenimentul va fi transmis în direct pe rețelele oficiale de socializare ale consorțiului EURECA-PRO. Acțiunea face parte, de asemenea, din seria manifestărilor organizate cu ocazia aniversării a 75 de ani de la înființarea Universității din Petroșani.