„Mâini adjectivând munca”, expoziție a artistului Mircea Cantor la Muzeul Textilelor din Băița

Home Cultură „Mâini adjectivând munca”, expoziție a artistului Mircea Cantor la Muzeul Textilelor din Băița
„Mâini adjectivând munca”, expoziție a artistului Mircea Cantor la Muzeul Textilelor din Băița

Muzeul Textilelor din Băița va prezenta, în cadrul unei inedite expoziții, opera artistului vizual de renume internațional Mircea Cantor.

Intitulată „Mâini adjectivând munca” (Hands Adjectivating Work), expoziția va fi vernisată în data de 21 mai 2023, începând cu ora 15, la Muzeul Textilelor din comuna hunedoreană Băița.

Lucrările din această expoziție au fost realizate în colaborare cu o țesătoare de cergi din Săpânța, Maramureș, în vara anului 2020. Interesul lui Mircea Cantor pentru arta textilă tradițională și savoir faire-ul maramureşean are un istoric mai vechi, începând din 2008, când a realizat un covor „zburător” din lână — „Airplanes and angels” — tot în Maramureş, la Botiza, cu tesătoarea Victoria Berbecaru și țărăncile din sat.

Tot în 2008 a colaborat cu sculptorul Vasile Bârsan pentru lucrarea „Arch Of Trumph” — o poartă maramureşeană reinterpretată; şi tot pe atunci colabora cu Burnar Tãnase, ceramistul din Săcel, pentru o serie de ulcioare special concepute pentru o instalație/performance.

Pentru Cantor, „mâna artistului este unealta cea mai importantă”, ȋntrucât transmite cunoştinţa ancestrală şi un mod de a trăi.