Elevi ai Liceului Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni, ”parlamentari” pentru o zi

Home Politică Elevi ai Liceului Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni, ”parlamentari” pentru o zi
Elevi ai Liceului Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni, ”parlamentari” pentru o zi

Mai mulți elevi ai Liceului Teoretic ”Mircea Eliade ” din municipiul Lupeni, însoțiți de profesori au experimentat, preț de o zi, ce înseamnă să fii parlamentar. Aceștia au făcut o vizită la Palatul Parlamentului, unde au avut ocazia să învețe, în mod practic, o serie de elemente care țin de politică și activitatea parlamentarilor în centrul Puterii.

Gazdă, ghid și profesor de politologie le-a fost senatorul Cristian Resmeriță, liderul Organizației politice a PSD Lupeni, cel care i-a invitat de altfel pe tinerii liceeni din localitatea sa de reședință să facă această vizită de documentare la Parlament, pentru a vedea cum decurge o zi de muncă din viața unui ales în forul legislativ al statului român, dar și pentru a afla cum funcționează instituția în care se nasc legile care guvernează România modernă.

Senatorului Cristian Resmeriță i s-au alăturat și deputatul hunedorean Natalia Elena Intotero, care în calitatea sa de președinte al Comisiei pentru Învățământ de la Camera Deputaților le-a vorbit tinerilor vizitatori despre noile reglementări din Legile Educației, care tocmai ce au fost adoptate în Camera Deputaților și urmează acum calea legislativă pentru aprobare în Senat.

În completare, ca o frumoasă surpriză de care au avut parte tinerii din Lupeni în Parlamentul României, aceștia au putut dialoga cu liderul social-democraților hunedoreni, Laurențiu Nistor, la rândul său fost parlamentar cu mai multe mandate și în prezent președinte al Consiliului județean Hunedoara.

”Mă bucur că, împreună cu deputatul Natalia Intotero și cu președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor am putut fi gazde pentru tinerii de la Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni în vizita lor la Parlamentul României. Le-am prezentat locul nostru de muncă, le-am prezentat sala de plen a Senatului și sălile de dezbateri în care ne derulăm activitatea noastră în comisiile de specialitate ale Parlamentului și le-am răspuns la întrebările punctuale și foarte bune legate de funcționarea Parlamentului, de circuitul legislativ și de rolul pe care fiecare parlamentar îl are în cadrul forului legislativ al țării. Cred că este foarte important ca tinerii să cunoască, în mod real, instituțiile decizionale, instituțiile publice în general, pentru a înțelege exact care este rolul acestora în societatea românească contemporană. În opinia mea, acesta este un mod bun de a înțelege mai bine politica, rolul oamenilor politici și activitatea pe care aceștia o desfășoară în instituțiile în care au fost aleși și chiar să le deschidă apetitul pentru a intra, la un moment dat, ei înșiși în viața politică. E, în opinia mea, important pentru un om tânăr care se implică în politică, acela ca, în cazul în care este ales în Parlament, să știe deja dintr-o experiență proprie, ce are de făcut în această calitate. Îi felicit pe profesorii care au inițiat acest proiect și mă bucur că, împreună cu ceilalți colegi, am putut să le răspundem la întrebări și să le prezentăm, succint, o zi din viața unui parlamentar”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

Profesorul Anca Elena Cordea, unul dintre dascălii Liceului Teoretic ”Mircea Eliade” care a însoțit grupul de liceeni la Parlament, apreciază că ”a fost o experiență și o lecție de istorie care le va rămâne tuturor drept memorabile.”