Alpinistul Adrian Ahrițculesei a primit distincția de ”Cetățean de onoare” al municipiului Petroșani

Home Stiri la zi Alpinistul Adrian Ahrițculesei a primit distincția de ”Cetățean de onoare” al municipiului Petroșani
Alpinistul Adrian Ahrițculesei a primit distincția de ”Cetățean de onoare” al municipiului Petroșani

Temerarul alpinist Adrian Ahrițculesei, optometristul din Petroșani care a reușit, în ultimii ani, să ducă la bun sfârșit Circuitul celor șapte vulcani, devenind astfel primul bărbat din România care a urcat pe cei mai înalți șapte vulcani ai lumii și unul dintre cei doar 30 de oameni din lume care reușit o astfel de perfomanță a fost, pe bună dreptate, distins cu titlul de ”Cetățean de onoare” al municipiului Petroșani.

Decizia a fost luată de Consiliul local al municipiului Petroșani încă de la începutul acestui an, la propunerea primarului Tiberiu Iacob Ridfzi, la scurt timp după ce Adrian Ahrițculesei a revenit din Antarctica, acolo unde a închis cu succes Circuitul ”Seven Vulcanoes”, escaladând Muntele Sidley. Autoritățile locale de la Petroșani a decis să-i înmâneze însemnele oficiale ale acestei distincții de onoare într-o zi specială, iar aceasta a fost aleasă să fie 25 mai, zi de sîrbătoare în care România omagiază Ziua Eroilor.

În această zi specială, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi i-a înmânat oficial titlul de ”Cetățean de onoare” temerarului sportiv Adrian Ahrițculesei, în plenul ședinței festive a Consiliului local. ”Într-un cadru festiv, i-am înmânat astăzi Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Petroșani alpinistului Adrian Ahriţculesei, primul bărbat din România care a încheiat cu succes „Circuitul celor 7 vulcani”. Este o performanță greu de egalat și cu care ne mândrim, temerarul sportiv fiind din Petroșani! Pentru meritele sale deosebite, pentru că a purtat cu cinste peste hotare numele municipiului Petroșani și pentru tot ce a realizat până acum în activitatea sa, Consiliul Local Petroșani a aprobat propunerea mea de acordare a Titlului de ”CETĂȚEAN DE ONOARE” al municipiului Petroșani bravului nostru alpinist! Adrian Ahrițculesei este un exemplu pentru noi toți, un model de urmat pentru generația tânără, și ne-am bucurat să avem onoarea de a-l avea invitat special la ședința Consiliului Local al municipiului Petroșani”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Pentru Adrian Ahrițculesei aceasta este cea de-a doua distincție de onoare primită din partea autorităților, după ce în luna februarie, la inițiativa președintelui Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, sportivul a fost înnobilat cu titlul de ”Cetățean de onoare al județului Hunedoara”.

Sigur că pentru tânărul petroșenean care performează într-un sport deosebit de greu, conferirea titlului de ”Cetățean de onoare al municipiului Petroșani” este, așa cum recunoaște, una deosebit de onorantă. ”Le mulțumesc doamnelor și domnilor consilieri locali și domnuluii primar pentru acest onorant titlu. Este, de altfel, o deosebită onoare pentru mine să fiu prezent în forul legislativ al municipiului Petroșani și să primesc acest titlu. Sunt foarte fericit pentru că, la un asemenea nivel, obiectivul meu sportiv pe care l-am atins în acest an, după ce în ultimii ani am urcat pe cei mai înalți vulcani de pe fiecare continent, este recunoscut la un asemenea nivel. Vă asigur că, pe viitor, o să încerc să promovez și mai mult, prin activitatea mea, prin proiectele sportive pe care le voi desfășura, imaginea municipiului Petroșani”, a spus Adrian Ahrițculesei în plenul Consiliului local al municipiului Petroșani.

Acesta a dezvăluit că următorul proiect sportiv pe care dorește să-l abordeze vizează escaladarea unui vârf de peste 8000 de metri. ”Următorul meu vis este să încerc să ajung pe un vârf de peste 8000 de metri. Pentru asta trebuie să ajung în zona Nepal – Tibet – Pakistan, unde se află toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri din lume. Nu am luat încă o decizie care va fi vârful pe care să încerc această ascensiune, iar o decizie voi lua probabil în funcție de buget, pentru că expedițiile de acest fel sunt destul de costisitoare”, a precizat Adrian Ahrițculesei.

Reamintim că alpinistul Adrian Ahrițculesei,  în vârstă de 38 de ani, este absolvent al Facultăţii de educaţie fizică şi sport din Timişoara. Cu toate că a ales să lucreze ca optomestrist în compania familiei sale (Optimed Petroșani), acesta a rămas un pasionat și ambițios sportiv. El a reușit escaladarea escaladarea celor mai înalţi vulcani de pe cele şapte continente: Damavand (5.609 metri) – Iran, Asia, Mount Giluwe (4.367 m) – Oceania şi Australia, Pico de Orizaba (5.636 m) – America de Nord, Elbrus (5.642 m) – Europa, Ojos del Salado (6.893 m) – America de Sud, Kilimanjaro (5.895 m) – Africa și Mount Sidley – Antarctica (4.285 m).