Ziua Eroilor în Panteonul de la Țebea

Home Stiri la zi Ziua Eroilor în Panteonul de la Țebea
Ziua Eroilor în Panteonul de la Țebea

Sunt multe locuri în județul nostru în care sacrificiul eroilor căzuți în războialele secolului XX este vizibil în crucile de piatră în fața cărora ne plecăm frunțile an de an, în Sfânta zi a Înălțării Domnului, în care cinstim memoria bravilor noștri eroi. Unul dintre cele mai însemnate astfel de locuri este la Complexul Muzeal Țebea, în Panteonul Moților, unde-și dorm somnul etern bravi ostași căzuți în luptele pentru Întregirea Țării, pentru libertate și pentru ca noi, cei de astăzi, să ne bucurăm de o viață în pace și bună înțelegere. Și tot aici, la Țebea, românii vin de mai bine de un secol să-i cinstească memoria Eroului Național României, Avram Iancu.

Din tot atâtea motive, Direcția Generală de Monumente și Promovare Turistică a județului Hunedoara a decis să organizeze anul acesta, împreună cu Consiliul județean Hunedoara și Primăria comunei Baia de Criș, în premieră, un ceremonial cu prilejul Zilei Eroilor în acest loc emblematic pentru istoria națiunii noastre.

Evenimentul s-a bucurat de un larg interes atât din partea hunedorenilor, cât și din partea oficialităților județene. Președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, dar și administratorul public Costel Avram și consilierii județenii Doinița Maria Bălănesc, Adrian Petruș și Vasile Bârea, împreună cu primarii Camelia Bedea (Vălișoara), Liviu Mihaiu Gorcea (Baia de Criș), Damian Diniș (Băița), Ovidiu Furdui (Criscior), Ovidiu Bartha (Burjuc), Ioan Vlad (Sălașu de Sus), Ioan Faur (Ribița), Flaviu Dilertea (Râu de Mori), Octavian Gheorghe Roman (Rapoltu Mare) au răspuns invitației organziatorilor și au ales să sărbătorească această zi specială la Complexul Muzeal de la Țebea.

”Vegheați de spiritul Eroului Național Avram Iancu și de gorunii seculari, dintre care se distinge străvechiul gorun al lui Horea, am cinstit înaintașii care au luptat pentru țară. Avram Iancu este Eroul Național al românilor, dar, mai întâi de toate este Eroul sufletelor noastre pe care, la fiecare început de septembrie, îl omagiem cu toate onorurile care se cuvin unei asemenea personalități uriașe a istoriei noastre naționale. Felicit Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara și Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara pentru organizarea impecabilă a acestui eveniment”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.

Și administratorul public al județului Hunedoara recunoaște că nicăieri, sentimentul național nu vibrează mai tare și mai profund ca la Țebea! ”Eroi găsim peste tot în țară, însă la Țebea, unde odihnește Crăișorul Munților, sentimentul patriotic arde mai puternic ca oriunde. Într-o atmosferă înălțătoare, am sărbătorit acest praznic al Înălțării Domnului, zi în care îi omagiem pe toți Eroii României, la Țebea, unde își doarme somnul de veci Avram Iancu alături de alți luptători ai Revoluției de la 1848 și de soldați români căzuți la datorie”, a declarat Costel Avram.

În cadrul manifestărilor organizate de Ziua Eroilor la Compelxul Muzeal Țebea, pe lângă slujba de pomenire oficială de un sobor al preoților ortodocși, a avut loc și un emoționant recital artistic susținut de Ansamblul Centrului de Cultură și Artă al județului Hunedoara, avându-i ca protagoniști pe Ciprian Roman și Pera Bulz, cărora li s-au alăturat și tinerii artiști ai Ansamblului folcloric ”Bujorii Muntelui” din orașul Petrila, condus de prof. Iulian Doda.

Consilierul județean Doinița Maria Bălănesc a făcut parte din echipa de organizare a acestui eveniment și recunoaște că, deși pregătirile au fost complexe, emoția acestui eveniment și, mai ales, însemnătatea lui, constituie o răsplată de suflet pentru toată munca depusă. ”E un sentiment ales de împlinire acela în care îți poți pleca fruntea și poți rosti o rugăciune întru memoria Eroilor Neamului Românesc. Astăzi, am trăit un astfel de sentiment însoțit de emoții profunde, la Țebea, acolo unde i-am omagiat pe cei 75 de bravi români care s-au jertfit în luptele din Marele Război al Întregirii României Mari, purtate și pe aceste meleaguri. Totodată i-am omagiat pe eroii Revoluției Române din Tranvilvania și, desigur, pe emblematicul nostru Erou Național, Avram Iancu. Emoțiile mele au fost dublate de faptul că am făcut parte din echipa de organizare a ceremoniilor care au avut loc în cadrul Complexului de Monumente de la Țebea. Le mulțumesc tuturor celor care ne-au fost alături și care, cu inima deschisă, și-au adus prinosul de recunoștință față de cei pe care istoria îi păstrează veșnic în amintirea noastră, sub această titulatură generică, dar atât de simbolică, de eroi ai neamului românesc”, a declarat consilierul județean Doinița Maria Bălănesc.