Măsuri adoptate în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara privind situația localităților afectate de inundații

Home Stiri la zi Măsuri adoptate în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara privind situația localităților afectate de inundații
Măsuri adoptate în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara privind situația localităților afectate de inundații

Astăzi, la sediul Instituției Prefectului – Județul Hunedoara, a avut loc ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara.

La întâlnire au fost prezenți și președinții Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență (primari sau viceprimari) din fiecare comuna sau oraș afectate de inundații, dar și prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, subprefectul Lorincz Szell și administratorul public al CJH, Costel Avram.

Reamintim că județul Hunedoara s-a aflat sub avertizare meteo de vreme instabilă COD PORTOCALIU și a fost vizat se trei avertizări imediate de ploi torențiale COD ROȘU. La nivelul județului nostru, au fost afectate 33 de localități în Ținutul Pădurenilor și pe Valea Mureșului. 15 localități au avut probleme cu alimentarea cu energie electrică, fiind afectate peste 1.200 de persoane. 23 de persoane au fost evacuate de echipele de intervenție și mai multe drumuri județene și comunale au fost afectate.

În cadrul ședinței extraordinare au fost analizate și adoptate măsurile ce se impun ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase înregistrate la nivel județului Hunedoara.

„Consiliul Județean Hunedoara se află în legătură permanentă cu reprezentanții Instituției Prefectului, cu primarii, cu echipele de intervenție și coordonează activitățile operatorilor care se ocupă cu întreținerea drumurilor județene. Toți operatorii sunt mobilizați! Există localități izolate din cauza drumurilor de acces care au fost afectate de inundații. În aceste zone, se acționează cu prioritate! Rog comitetele locale pentru Situații de Urgență să manifeste atenție la modul cum se acționează. Toți oamenii afectați au nevoie de sprijin, mai ales persoanele în vârstă. Bineînțeles, ce a stricat natura în câteva ore, nu vom putea repara de îndată, dar am convingerea că, lăsând la o parte orgoliile, putem face toate demersurile pentru a obține fondurile necesare în vederea executării lucrărilor de reparații”, a declarat președintele CJH, Laurențiu Nistor.

„Facem tot ce este nevoie pentru ca hunedorenii afectați de fenomenele meteorologice periculoase să fie în siguranță! În această dimineață, am convocat ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara. Este extrem de important să ne organizăm cât mai rapid pentru a remedia problemele din localitățile afectate de inundații. Ieri, alături de comandantul ISU Hunedoara, Alin Nasta, am fost în teritoriu pentru a gestiona și monitoriza fiecare situație chiar de la fața locului. Cel mai important este să rezolvăm problemele de infrastructură care pun în pericol circulația rutieră și cele legate de întreruperea curentului electric. Avem un număr de 170 de gospodării afectate și am solicitat să ne fie comunicate toate rapoartele operative de către Comitete locale de situații de urgență, într-un termen cât mai scurt. Ceea ce vreau să evidențiez este faptul că trebuie să fim operativi, trebuie să lucrăm împreună pentru a soluționa aceste situații neplăcute. Am văzut oameni care au plâns, am văzut oameni care s-au temut că vor rămâne fără acoperiș deasupra capului, am văzut părinți și bătrâni descurajați. Este nevoie să fim alături de ei și să îi sprijinim în aceste situații delicate. Doresc să le transmit cetățenilor că pericolul a fost depășit, dar în cazul în care vor mai exista asemenea situații, îi rog să semnaleze orice problemă la numărul de telefon 112. I.S.U. Hunedoara este extrem de bine organizat, prompt și dedicat fiecărui om. Salvatorii I.S.U sunt eroii noștri și le mulțumesc pentru tot ce fac în astfel de situații. La fiecare misiune pe care o îndeplinesc, văd cum dau totul pentru oameni. Sunt de mai bine 24 de ore la datorie și acționează în continuare pentru ca nicio persoană să nu mai fie în pericol. În acest moment se află în teren echipe mixte formate din personalul specializat I.S.U și jandarmi din Inspectoratul de Jandarmi Județean Decebal Hunedoara, pregătiți să intervină în orice moment”, a declarat, la rândul său, prefectul Petru Călin Marian.

La această oră, 60 de pompieri din cadrul I.S.U. Hunedoara și 20 de jandarmi acționează în zonele afectate pentru a-i ajuta pe cei care au gospodariile inundate. Totodată, drumarii intervin pentru a asigura reluarea, chiar și parțială, a circulației rutiere.