Artistul fotograf Francisc Németh marchează debutul anului aniversar al celor 50 de ani de carieră cu o expoziție de artă fotografică și o lansare de album la Palatul Cultural din Lupeni

Home Cultură Artistul fotograf Francisc Németh marchează debutul anului aniversar al celor 50 de ani de carieră cu o expoziție de artă fotografică și o lansare de album la Palatul Cultural din Lupeni
Artistul fotograf Francisc Németh marchează debutul anului aniversar al celor 50 de ani de carieră cu o expoziție de artă fotografică și o lansare de album la Palatul Cultural din Lupeni

În avanpremiera spectacolului artistic de la Lupeni, de vineri, 14 iulie 2023, în deschiderea Zilelor Municipiului Lupeni, la Palatul Cultural ”Minerul” va avea loc, de la ora 16,00, un alt eveniment de anvergură, prilejuit de vernisajul expoziției aniversare de artă fotografică a reputatului artist Francisc Németh.

Fondator al Fotoclubului ”Cristal”, care a funcționat la Lupeni între anii 1976-1979, artistul fotograf Francisc Németh aniversează anul acesta 50 de ani de carieră în arta fotografică, o carieră încununată cu succes în plan național și internațional.

Cu acest prilej, expoziția aniversară care aduce în fața publicului câteva zeci dintre cele mai apreciate și premiate lucrări de artă fotografică ale acestuia, Francisc Németh va lansa oficial și albumul retrospectiv ”Nuanțele pasiunii”, o ediție de colecție ce reunește câteva sute din creațiile sale.

”Viața ca și drumurile, are anumite ”borne”, care marchează diferite evenimente. La una dintre ele am ajuns și eu acuma. Se împlinesc 50 ani de când am început creația în arta desenului cu lumina: ”arta fotografică”. Am dorit să marchez acest moment cu apariția unui album retrospectiv de artă fotografică. A durat destul de mult timp realizarea machetei, în care am ales cu dificultate peste două sute de imagini dintre cele aproape o mie, care au fost expuse în saloane internaționale de artă fotografică. În final sunt mulțumit că am ales o editură și o tipografie, care au făcut o lucrare de înalt nivel. Îmi place să cred că cei care veți dori să aveți un exemplar din acest album, vă veți bucura de calitatea lui și de imaginile pe care le conține. Vă aștept cu drag la Palatul Cultural Lupeni Vineri 14 iulie 2023 la ora 16.00 la acest eveniment”, a declarat artistul Francisc Németh.

Albumul, editat în condiții grafice de excepție, a apărut recent la Casa de Editură Exclusiv, inclusiv cu sprijinul Primăriei și Consiliului local al municipiului Lupeni.  ”Ne bucurăm să putem avea în programul din acest an al Zilelor Municipiului Lupeni un eveniment cultural de asemenea valoare, maestrul Fracisc Németh fiind unul dintre cei mai apreciați artiști fotografi din țară și la nivel internațional. Ne bucurăm că a acceptat invitația de a prezenta, în premieră, expoziția sa care marchează împlinirea a 50 de ani de carieră în arta fotografică, chiar la Palatul Cultural din municipiul Lupeni, acolo unde a activat pentru prima dată, în reputatul Fotoclub ”Cristal” care a funcționat în anii 70 la Palat. Suntem de asemenea onorați că am putut contribui la demersul publicistic valoros al Casei de Editură Exclusiv, care a editat un album cu cele mai frumoase lucrări de artă fotografică ale maestrului Németh, album care va fi, de asemenea, lansat în premieră la Lupeni”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Pentru artistul fotograf Francisc Németh, membru de onoare al Asociației Artiștilor Fotografi din România și membru marcant al EFIAP, Asociația Internațională a Artiștilor Fotografi, expoziția de la Lupeni constituie un moment de mare bucurie, dar și de aducere aminte, aici fiind organizate sub coordonarea sa, nu mai puțin de șase expoziții bienale naționale de artă fotografică. ”Mă leagă amintiri deosebit de frumoase de Lupeni și, mai ales, de clădirea palatului Cultural ”Minerul” unde am activat, la începuturile carierei mele, ca membru fondator al Fotoclubului Cristal, care a funcționat aici între 1976-1979. Am organizat aici 6 expoziții naționale bienale de artă fotografică și tot aici, în laboratorul foto al cineclubului, am ”produs” primele mele lucrări care au obținut premii naționale și internaționale. Îi mulțumesc domnului primar Lucian Resmeriță pentru deschiderea cu care a primit propunerea mea de a începe seria expozițiilor retrospective aniversare pe care le voi derula anul acesta, la 50 de ani de la debutul carierei mele artistice, chiar aici, la Lupeni, locul de unde a pornit drumul meu în arta fotografică. Adresez tuturor celor care mă cunosc și celor care iubesc fotografia artistică invitația de a participa la acest eveniment, unde voi lansa, în premieră, și album retrospectiv ”Nuanțele pasiunii” dar și cartea mea autobiografică”, a declarat artistul Francisc Németh.

Evenimentul este organziat de Exclusiv Media Group, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni.

Participarea publicului este gratuită și binevenită!