”Ediția 2023 a ”Opera Nights” se deschide cu ”La Traviata” de Verdi în Piața Victoriei din Orăștie

Home Cultură ”Ediția 2023 a ”Opera Nights” se deschide cu ”La Traviata” de Verdi în Piața Victoriei din Orăștie
”Ediția 2023 a ”Opera Nights” se deschide cu ”La Traviata” de Verdi în Piața Victoriei din Orăștie

Data de miercuri, 12 iulie 2023 consemnează debutul ediției din acest an a Festivalului ”Opera nights”, eveniment cultural emblematic realizat în programul ”Ofensivei culturale” a Consiliului județean Hunedoara.

În 2023, festivalul Opera Nights este conceput într-o formulă nouă, inedită și provocatoare! Dorința producătorului și finanțatorului, Consiliul Județean Hunedoara, de a introduce pe lista localităților unde vor fi spectacole Orăștie și Brad, cu intenția de a avea un spectacol la Petrila în loc de Petroșani, dacă timpul o va permite, a dat naștere la un format unic în România, dificil dar spectaculos prin soluțiile găsite.

Primul eveniment din cadrul serilor culturale de gală ce vor fi găzduite în județul Huendoara va avea loc în Piața Victoriei din municipiul Orăștie. Localitatea înregistrează astfel o premieră absolută: primul spectacol de operă jucat în acest burg și totodată primul din cadrul Festivalului Opera Nights 2023.

Pentru acest eveniment, organizatorii au ales celebra operă ”La Traviata” a la fel de celebrului compozitor Giuseppe Verdi. Spectacolul este prezentat de Teatrul Național de Operă și Balet din Constanța. Din distribuție fac parte: Laura Eftimie (în rolul Violetta), Doru Iftene (în rolul Alfredo), Marius Eftimie (în rolul Germont), Lucia Mihalache (în rolul Flora), Ionuț Boancheș (în rolul Gaston), Cristian Caragea (în rolul Baronului Douphol), Adrian Pîrlea (în rolul Marchizului D`Obigny), Iulian Bratu (în rolul dr. Grenville), Ionela Duma (în rolul Anna) și Ionuț Neagu (în rolul Giuseppe). Echipa de producție este completată de corul TNOB Constanța condus de maestrul Adrian Stanache și Orchestra TNOB Constanța dirijată de Tiberiu Soare (din București). Asistent regie este Ștefan Munteanu.

”La Traviata” este o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave. La baza operei stă romanul lui Alexandre Dumas-fiul: ”Dama cu camelii”.  Premiera operei a avut loc la Teatrul ”La Fenice” din Veneția în 6 martie 1953. Prima reprezentație a fost însă un eșec, datorat în primul rând mediocrității interpretării. Abia la reprezentația din 6 mai 1854 pe mica scenă a teatrului San Benedetto, tot de la Veneția, opera a avut un real succes. În România, ”La Traviata” a avut premiera în 1855, la Timișoara.

”La Traviata” a fost inspirată de Rose Alphonsine Plessis (născută în satul Nonant, nu departe de orașul francez Bayeux, care a fugit de acasă la vârsta de 13 ani. Ajunsă la Paris fără bani, a început să practice prostituția. La 18 ani devenise deja cunoscută ca una din cele mai scumpe curtezane (care în limba italiană se numește „traviata”). Spre a scăpa de urmărirea familiei, și-a schimbat numele de fată în Marie-Duplessis. În această perioadă, l-a cunoscut pe scriitorul Alexandre Dumas – fiul, care s-a îndrăgostit de ea și cu care a întreținut strânse legături amoroase. Legătura lor a continuat chiar și după căsătoria ei, până la prematura ei moarte, în urma unei tuberculoze, la vârsta de numai 22 ani. Sicriul ei, acoperit cu o mulțime de camelii, floarea ei preferată, a fost depus în cimitirul Montmartre. În amintirea ei, în anul 1848, Alexandre Dumas fiul a publicat romanul ”Dama cu camelii”  un roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru libretul operei lui Verdi ”La Traviata”, cu singura diferență că în operă, personajul feminin apare sub numele de „Violetta Valery”.

Publicul hunedorean va putea urmări gratuit spectacolul de operă ”La Traviata” în cadrul Festivalului ”Opera Nights 2023”, în Piața Victoriei din Orăștie, în data de 12 iulie 2023, de la ora 21,00.

Opera Nights este un eveniment premium realizat de Consiliul Județean Hunedoara, cu sprijinul instituțiilor de cultură din subordine.