”Ziua Minerului” sărbătorită în 6 august la Exploatarea Culturală Petrila

Home Cultură ”Ziua Minerului” sărbătorită în 6 august la Exploatarea Culturală Petrila
”Ziua Minerului” sărbătorită în 6 august la Exploatarea Culturală Petrila

Mina Petrila, devenită Exploatarea Culturală Petrila, găzduiește duminică, 06 august 2023, o serie de evenimente dedicate Zilei Minerului, organizate de asociațiile Ideilagram și Planeta Petrila, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara. Administrația județeană, care deține ansamblul istoric al Minei Petrila, are astfel onoarea de a fi gazda unui program complex dedicat memoriei celor care au trudit în adâncuri.

Clădirile de patrimoniu ale fostei Exploatări Miniere Petrila au fost achiziționate în cursul anului trecut de către Consiliul Județean Hunedoara cu intenția declarată de a transforma perimetrul minei cu o istorie de peste 150 de ani într-un punct de atracție turistică și culturală, menit să pună în valoare imensul patrimoniu istorico-industrial al Văii Jiului.

Astfel, evenimentul de duminică are atât o componentă memorială, cât și una de divertisment. Programul cuprinde un moment comemorativ în cadrul căruia vor fi depuse coroane de flori la Troița din incintă, precum și activități artistice, muzicale, sportive pentru toate vârstele, care se desfășoară pe tot parcursul zilei în spațiile Minei Petrila și la Casa Memorială Ion D. Sîrbu. Din program nu lipsesc atelierele de robotică, expozițiile, tururile ghidate și concertele.

Publicul va avea astfel ocazia să se reîntâlnească cu artiști valoroși precum Ion Barbu, Dan Perjovschi, Adriana Toacsen și Zoltan Butuc, dar și să bucure de tururi ghidate în aria muzeală a fostei mine, de plimbări cu ciclodrezina, de ateliere de îndemnânare și creație ș.a.m.d.

Printre partenerii evenimentului se numără: Universitatea din Petroșani, artistul Ion Barbu, Primăria Orașului Petrila, Valea Jiului Society, Functional Areas in the EU, Valea Jiului Implicată, Asociația de pe Vale, Clubul Copiilor Petrila, Asociația Copii pentru Viitor, Robotics Valley, Salvați Copiii, Crucea Roșie, Fără Limite și Club Montan Floarea Reginei. Finanțarea evenimentului este asigurată de Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură.

Programul complet al evenimentului este după cum urmează:

* 10.00 și pe toată durata zilei – Joacă Frumos. Fotbal Stradal la Garderobă / acces prin Sala de Pontaj;
* 12.00 Depunere coroane – Deschidere eveniment la Troiță | Clădirea administrativă
* 12.30 Ion Barbu. Vernisaj. Tur artistic și cultural în Parcul Cultural
* 13.00 Dan Perjovschi. Performance la Panoul de onoare – Școala de Calificare
* 13.30 Dezbatere VJI + Robotics Valley la Compresoare Noi
* 13.30 și pe toată durata zilei: Ateliere de desen, ateliere de pictură, ateliere de mesteșugărit, ateliere de artă prin reciclare, ateliere dezvoltare prin teatru, cursuri de prim ajutor. Plimbări ciclodrezina, plimbări velociped, poligon de orientare. Tururi ghidate în ansamblu
în Spațiul public din fața Muzeului Salvatorului / alternativ spații interioare
* 15.30 Pianocktail Contemporan. Adriana Toacsen la Casa Memorială Ion D. Sîrbu
* 15.30 Competiție robotică pentru copii la Compresoare Noi
* 17.00 Ion Barbu și Dan Perjovschi în dialog la Centrul Pompadou
* 17.45 Recital. Radu Torok
* 18.00 PovEsTRILA muzicală. Adriana Toacsen la Casa Memorială Ion D. Sîrbu
* 19.45 Arianne. Recital solo
* 20.00 Zoltan Butuc: Recital Povestiri Petrilene și Folk în Curtea interioară a Clădirii Administrative

Participarea publicului la toate aceste evenimente este gratuită și binevenită!