Ziua Minerului sărbătorită în comunitatea locală de la Lupeni

Home Stiri la zi Ziua Minerului sărbătorită în comunitatea locală de la Lupeni
Ziua Minerului sărbătorită în comunitatea locală de la Lupeni

După ce în cursul dimineții de 6 august 2023, în municipiul Lupeni au avut loc ceremonii la Uzina electrică de la E.M. Lupeni (locul în care s-a produs sângeroasa înăbușire a protestelor minerilor din august 1929) și la Monumentul ”Lupeni 29” din centrul localității, în cursul după-amiezii, comunitatea locală din Lupeni a fost invitată să participe la sărbătoarea ”Zilei Minerului”, în Parcul CAP din municipiu. Sute de oameni, mineri, pensionari mineri, locuitori ai Lupeniului s-au adunat aici pentru a celebra împreună această zi cu semnificații aparte pentru lupeneni.

Spectacolul oferit de Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni, în parteneriat cu Sindicatul ”Muntele” a fost, de altfel, singurul de acest fel prin care a fost marcată, în acest an, Ziua Minerului. Pe scena din  mijlocul parcului au urcat artiști din Lupeni care deja și-au confirmat valoarea artistică în zeci de spectacole. Invitat special a fost, la petrecerea minerilor de la Lupeni, apreciata solistă de muzică populară din Oltenia, Ileana Lăceanu, al cărei recital s-a bucurat de un real succes în rândul publicului spectator. Nu mai puțin succes au avut însă și recitalurile de folclor susținute de Andrea Lung și formația sa precum și cel al excepționalilor copii de la Ansamblul ”Mesagerii Iubirii” din Lupeni, coordonat de prof. Mariana Peptenaru, la fel ca și recitalul de muzică ușoară susținut de Andrea Lung și Niki Nuță. Evident, fiind vorba despre o sărbătoare dedicată minerilor, s-a cântat și ”Imnul Minerilor”, într-o variantă inedită dar deosebit de frumoasă creată de Grupul ”Color”.

Prezent, ca de fiecare dată, la evenimentele din comunitate, primarul Lucian Resmeriță s-a declarat mulțumit de faptul că Lupeniul a reușit să onoreze și în acest fel emblematica zi a minerilor. ”Ziua Minerului este o zi deosebit de importantă pentru comunitatea locală de la Lupeni. Este o zi în care, pe de o parte, ne amintim cu respect de eroii mineri ai Lupeniului pe care-i omagiem în ceremonii specifice, iar pe de altă parte, ne gândim la minerii de astăzi și la bucuria de a petrece o zi frumoasă împreună cu aceștia. Așa s-a întâmplat și anul acesta când ceremoniile care au avut loc la mină și la monumentul ”Lupeni 29” au adunat laolaltă invitați de seamă, de la miniștri și parlamentari, la consilieri locali și județeni, lideri de partide politice, reprezentanți ai administrației publice, ai unor instituții ș.a.m.d., care au venit să aducă prinosul lor de recunoștință jerfeti minerilor căzuți sub gloanțe la greva din 1929. Apoi, în cursul după-amizeii, împreună cu Sindciatul Muntele am reușit să organizăm o zi a minerului cu cântec, joc și voie bună, pentru că așa cum știu să muncească, tot așa minerii știu la fel de bine să se cinstească la ceas de săbătoare. ne-am bucurat de recitaluri de folclor antrenante, frumoase, apreciate, așa cum ne-am bucurat să avem, în mijlocul comunității noastre, alături de mineri și familiile acestora, pe senatorii Cristian Resmeriță și Titus Corlățean. Folosesc acest prilej pentru a le transmite încă o dată minerilor Lupeniului și ai Văii Jiului urări de sănătate, prosperitate, bucurii și numai bine! Noroc bun!”, a transmis primarul Lucian Resmeriță.

Prezent în mijlocul comunității din Lupeni, senatorul Titus Corlățean, fost ministru de externe al României, a arătat că Lupeniul și Valea Jiului au un loc special în inima sa. ”Vă mărturisesc că, într-un fel, vin în Valea Jiului, ca acasă. Asta pentru că fiica mea este căsătorită cu un om al Văii Jiului, fiu de miner de la Petrila și venim destul de des aici pentru întâlnirile de familie. În același timp, întotdeauna m-am simțit ca acasă în această frumoasă comunitate a Lupeniului, unde colegul meu din Senat, Cristian Resmeriță, m-a invitat de mai multe ori și unde întotdeauna am fost onorat de primirea pe care mi-a făcut-o comunitatea. Sunt bucuros că pot împărtăși bucuria unei zile speciale cu acești oameni speciali care sunt minerii Văii Jiului”, a declarat senatorul Titus Corlățean.

De altfel, bucuria de a fi împreună, în comunitate, și la bine ca și la greu, a fost reliefată și în mesajul transmis lupenenilor de senatorul Cristian Resmeriță. ”Eu cred că cel mai bun lucru care ni se poate întâmpla este acela că putem fi împreună, în comunitate, și atunci când avem, probleme de rezolvat, dar mai ales atunci când avem astfel de momente frumoase, pe care le putem trăi împreună, în sărbătoare. Sunt încântat de faptul că aici, la Lupeni, fratele meu Lucian Resmeriță a reușit, cu alți oameni de ispravă, să construiască o comunitate locală unită, să ne aducă laolaltă în astfel de momente de bucurie și să ne facă să ne simțim mândrii că suntem locuitori ai acestui municipiu, ai acestei regiuni. Și, așa cum am dovedit-o din plin și în această zi de 6 august, mă bucur că am avut parte de oaspeți de seamă, pe care i-am primit cum se cuvine într-o zi atât de specială a comunității noastre”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

Concluzionând programul care a marcat aniversarea ”Zilei Minerului” în acets an, la Lupeni, putem spune că, în ciuda micilor reprize de ploaie de vară, aceasta a fost una cu adevărat sub spectrul unui ”Noroc bun!”