Neîndoielnic, Drăgan Muntean a fost, este și rămâne cel mai iubit fiu al Ținutului Pădurenilor, iar acest fapt s-a demonstrat și anul acesta, la ediția cu numărul 41 a Festivalului Pădurenilor pe care îndrăgitul rapsod l-a înființat în satul său natal, Poienița Voinii, festival care-i poartă cu cinstele numele și renumele.
Ultima duminică a verii a adus trăiri puternice pentru toți cei care l-au iubit și prețuit pe fiul pădurenilor, Drăgan Muntean, iar organizatorii – Consiliul județean Hunedoara, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, Primăria și Consiliul local al comunei Bunila, Primăria și consiliul local al comunei Ghelari – au consemnat o participare numeroasă a publicului la acest eveniment.
An de an, spre finalul lunii august, locuitorii din Ținutul Pădurenilor se strâng la Poienița Voinii spre a-i cinsti memoria omului care, prin cântecul său, a făcut cunoscute aceste meleaguri în țară și în lume. Drăgan Muntean, inițiatorul festivalului pădurenilor, a fost comemorat și omagiat, din nou, duminică, 27 august 2023, pentru întreaga contribuție adusă la promovarea culturii tradiționale. Curtea Casei Memoriale din satul natal a fost plină, iar cel mai iubit fiu al pădurenilor a fost comemorat așa cum se cuvine de săteni, dar și de oaspeți de cinste care au onorat evenimentul.
”Satul Poienița Voinii, locul din care a plecat cândva cel mai iubit fiu al pădurenilor a fost, astăzi, locul de întâlnire al tuturor celor care l-au iubit pe rapsodul populară Drăgan Muntean și care iubesc doinele sale nemuritoare. Au trecut mai bine de două decenii de când a trecut în eternitate ne-a cel care a fondat remarcabilul Festival al Pădurenilor din mirifica așezare hunedoreană Poienița Voinii, însă spiritul inegalabilului Drăgan Muntean este la fel de viu în Ținutul Pădurenilor. Ne-am convins de acest lucru încă o dată, toți cei care am participat la ediția din acest an a Festivalului Pădurenilor ”Drăgan Muntean”, iar pentru mine a fost onoare deosebită să fiu gazda invitaților care au călcat pragul Casei Memoriale Drăgan Muntean de la Poienița Voinii, care se află în grija noastră, a celor de la DGAMPT Hunedoara. Sigur că am trăit emoții puternice la reîntâlnirea cu oamenii din sat, îmbrăcați în frumosul port pădurenesc, dar și cu oaspeți de seamă, împreună cu care am comemorat, la slujba de parastas de la Biserica din sat și, mai apoi, am rememorat personalitatea celui care a dat naștere acestui eveniment care a făcut un pas important în promovarea și păstrarea frumoaselor tradiții de pe aceste meleaguri și care și-a asigurat un binemeritat loc în inimile tuturor românilor: Drăgan Muntean”, a declarat consilierul județean Doinița Maria Bălănesc, cea care conduce serviciul din cadrul DGAMPT care are în responsabilitate Casa memorială ”Drăgan Muntean” de la Poienița Voinii.
Despre personalitatea lui Drăgan Muntean dar și despre frumoasele tradiții ale pădurenilor au vorbit, de la tribuna oficială a evenimentului, printre alții, remarcabilul etonolog dr. Rusalin Ișfănoni, jurnalistul Ionuț Drăgotesc sau apreciatul solist de muzică populară Bogdan Toma (cel care a urcat pe scenă de mic copil, de mână cu Drăgan Muntean) și alții. Alături de aceștia, la ediția cu numărul 42 a Festivalului Pădurenilor ”Drăgan Muntean” au fost prezenți numeroși alți oameni politici, parlamentari, primari, dar și o seamă de oameni de cultură, iubitori și păstrători de folclor și tradiții folclorice precum și mii de oameni pentru care (re)numele lui Drăgan Muntean are o însemnătate aparte.
Prezent la eveniment, președintele CJH, Laurențiu Nistor a arătat, la rândul său, că Drăgan Muntean a fost mai mult decât un ambasador al portului, tradițiilor și cântecului popular hunedorean, a fost o personalitate-simbol care nu și-a uitat niciodată ținuturile natale și a menținut vie moștenirea străveche a acestor locuri. ”Alături de zeci de pădureni, am luat parte la Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Nicolae” din Poienița Voinii și la slujba de pomenire în memoria lui Drăgan Muntean. Apoi, în curtea Casei Memoriale „Drăgan Muntean”, pe care o avem în grijă, am asistat la un moment comemorativ dedicat marelui artist dispărut dintre noi în urmă cu 21 de ani. Împreună cu etnologul Rusalin Ișfănoni, și el fiu al acestor locuri, și de artiștii din Ținutul Pădurenilor, am adus un omagiu celui care a fost Drăgan Muntean. Ne-am îndreptat apoi spre Dealul Cornetului, situat pe teritoriul comunelor Ghelari și Bunila, locul ales de Drăgan Muntean pentru desfășurarea Festivalului Pădurenilor. Evenimentul ajuns la cea de-a 42 ediție aduce la un loc interpreți de valoare din Ținutul Pădurenilor și din țară, păstrători ai tradițiilor și obiceiurilor străvechi, precum și un numeros public. Felicit Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara și primăriile comunelor Bunila și Ghelari pentru organizarea impecabilă a acestui festival emblematic pentru județul Hunedoara”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.
Festivitatea de la casa Memorială ”Drăgan Muntean” a continuat cu un spectacol folcloric unde renumiți interpreți din Banat și din județ, iubiți și apreciați în aceste locuri, au cântat pe scena din satul de baștină al lui Drăgan Muntean.