Cultura maghiară dezvăluită comunității din Valea Jiului în limbajul universal al artelor

Home Cultură Cultura maghiară dezvăluită comunității din Valea Jiului în limbajul universal al artelor
Cultura maghiară dezvăluită comunității din Valea Jiului în limbajul universal al artelor

În seria numeroaselor evenimente care au loc în această toamnă, în cadrul programului ”Zilelor Culturii Maghiare” în județul Hunedoara, ne-a atras atenția în mod deosebit cel derulat joi, 21 septembrie 2023, la Sala de marmură a Primăriei municipiului Petroșani.

Aici și-au dat întâlnire, maghiari și români deopotrivă, pentru un dialog sub semnul artelor. Dincolo de elegante discursuri, rostite de liderii comunității maghiare de la Petroșani, Csaba Kutasi și Eduard Wersanski, de primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, de invitatul special prof. Petrovics Lászlo, cărora li s-a alăturat și semnatarul acestui articol, evenimentul a prilejuit vernisarea unei triple expoziții de artă fotografică. Aceasta a adus în atenție lucrări ale artistului fotograf vulcănean Francisc Németh, reprezentant de seamă nu doar al comunității maghiare din Valea Jiului în elita artei fotografice mondiale, precum și lucrări realizate de prof. Petrovics Lászlo, un fin maestru al artei fotografice din Ungaria. Lucrărilor expuse de cei doi maeștrii li s-au alăturat cele realizate de tânărul și talentatul aspirant la statutul de artist fotograf, Radu Tamási, din Petroșani.

Renumit artist fotograf din Ungaria și valoros prieten al comunității maghiare din Valea Jiului, prof. Petrovics Lászlo, care se află deja pentru a doua oară în Petroșani, în calitate de expozant (după ce, în 2019 a avut o expoziție de fotografie la galeria de artă de la Casa Studenților, în cadrul programului de parteneriat al localităților înfrățite Petroșani și Várpalota) a făcut nu doar o trecere în revistă a imaginilor expuse de această dată, ci și o inedită prezentare a istoriei parteneriatului dintre Petroșani și Várpalota, una dintre cele mai active și eficiente relații de înfrățire stabilite între comunități ale Uniunii Europene.

Despre expoziția de fotografii, organizatorii au conferit subsemnatului oportunitatea de a rosti câteva cuvinte. Personal, în intervenția mea, am vorbit despre faptul că am o apreciere aparte față de comunitatea maghiară din Valea Jiului. Iar asta nu doar pentru că oamenii acesteia știu să gătească cel mai bun gulaș din lume, ci mai ales pentru că reușesc să prezerve și să pună în valoare moștenirea culturală pe care au dobândit-o, cu mândrie, cu onestitate și cu o pasiune ieșite din comun, absolut admirabile. Iar expoziția de artă fotografică prezentată cu acest priolej este încă o dovadă evidentă în acest sens.

Aceleași principii au fost relevate și în discursul rostit cu acest prilej de primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, gazda acestui eveniment și inițiator al proiectului de hotărâre prin care Consiliul local al municipiului Petroșani a asumat rolul de co-finanțator al ”Zilelor Culturii Maghiare” în Valea Jiului, împreună cu alte municipalități locale. ”Locul și rolul culturii maghiare în comunitatea din Petroșani dar și a celei din Valea Jiului este unul deosebit de important, confirmat de-a lungul unei istorii comune ce datează de secole. Comunitatea maghiară și-a adus o contribuție substanțială la dezvoltarea acestei zone și le mulțumesc tuturor membrilor acestei etnii pentru relațiile cordiale dintre noi, care au dăinuit peste timp, dar și pentru modul în care reușesc să contribuie alături de noi la progresul localității noastre”, a spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Acesta a reliefat, totodată și implicarea liderilor comunității maghiare din Valea Jiului în organizarea acestui eveniment, dar și faptul că mențin aprinsă flacăra identității maghiarilor de pe meleagurile noastre. De altfel, la evenimentul de la Petroșani au fost prezenți importanți lideri ai comunității maghiare din Valea Jiului, de la președinții în exercițiu ai UDMR Petroșani – Csaba Kutasi, respectiv Lupeni – David Benedekfi până la foștii președinți ai UDMR Petroșani – Eduard Wersanski și prof.univ.dr.ing. Joszef András.

Desigur, la fel de emoționant a fost și recitalul Corului Clubului de pensionari ”Szivárvány” din Deva, dirijat de Domokos Balázs, care a întregit atmosfera unui eveniment cultural de ținută, așa cum sunt, în general, evenimentele organizate sub semnul ”Zilelor Culturii Maghiare”.

”Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea și susținerea acestui eveniment, care ne-a bucurat pe toți cei care am participat. Ne-au emoționat, în egală măsură, fotografiile artiștilor Radu Tamási, Francisc Németh și Petrovics Lászlo, așa cum ne-a emoționat prezentarea distinsului nostru oaspete din Ungaria, prof. Petrovics Lászlo care ne-a reamintit parcursul relațiilor pe care comunitățile din Petroșani și Várpalota le-au dezvoltat de-a lungul a mai bine de două decenii de colaborare. Ne-au bucurat și frumoasele cuvinte ale domnului primar Tiberiu Iacob Ridzi, căruia îi mulțumim că este mereu aproape de comunitatea maghiară din Petroșani și, desigur, ne-am bucurat de recitalul muzical deosebit susținut de prietenii de la Corul pensionarilor din Deva. Cred că toți cei care au participat la acest eveniment au avut parte de emoții, pentru că limbajul culturii și artei este nu doar unul universal, ci mai ales unul emoționant”, a declarat, în concluzie, Csaba Kutasi, președintele UDMR Petroșani.

”Zilele Culturii Maghiare” continuă și în Valea Jiului unde, luni, 25 septembrie 2023 este programat, spre exemplu, la Lupeni, un alt eveniment tradițional de excepție, ”Balul strugurilor”.