Valeriu Butulescu la ”Teatrul Dramaturgilor Români” din București

Home Cultură Valeriu Butulescu la ”Teatrul Dramaturgilor Români” din București
Valeriu Butulescu la ”Teatrul Dramaturgilor Români” din București

Anul 2023 este unul de bilanţ pentru scriitorul petroşenean Valeriu Butulescu. 2023 marchează mai multe aniversări rotunde: treizeci de ani de la debutul dramaturgic (cu spectacolul ”Hoţul cinstit”, la Teatrul Dramatic “Ion D. Sîrbu”, Petroşani, 1993), cincizeci de ani de la debutul  său ca poet (în ziarul ”Steagul roşu”, Petroşani, 1973) şi 70 ani de viaţă.

Prestaţia dramaturgică a lui Valeriu Butulescu  devine din ce în ce mai pregnantă.  Ea tinde să ajungă din urmă reputaţia autorului de aforisme, publicat, citat sau invocat în peste 140 de state ale lumii (record nemaiatins de alţi scriitori români, cum scria celebrul critic Alex Ştefănescu în Istoria literaturii române contemporane).

Anul acesta, teatrul lui Valeriu Butulescu a putut fi urmărit pe scene din Braşov şi Târgu Mureş (Nesfârşitul  Brâncuşi), Piteşti şi Curtea de Argeş (Urmuz), iar la Soroca  (Republica Moldova)  i s-a pus în scenă comedia Oile Domnului. Peste tot a fost primit cu aplauze de către public şi cu recenzii favorabie din partea criticii.

Am extras doar câteva citate din cronici: “operă complet originală”, “magistral punct final”, “unitate comportamentală a fiecărui personaj de­-a lungul întregului text”,  “complexitate în cadrul unui caracter ferm, bine conturat” , „incitantă şi mult recompensatoare pentru cititor”,  spectacol dramatic inedit, fermecător…” etc.

Socotită “bijuterie” şi “spectacol de colecţie”, drama “Urmuz”  (premiera cu nr.84 din cariera de dramaturg a autorului  Valeriu Butulescu) a atras atenţia “Teatrului Dramaturgilor Români” din Bucureşti, unde această piesă se va juca pe 11 octombrie, ora 19:00. Pe marginea acestui eveniment am decis să consemnez un scurt interviu cu prolificul nostru  scriitor.

  • Sunteţi prima oară pe o scenă bucureşteană?

Bucureştiul m-a ajutat enorm în lansarea mea ca dramaturg. În urmă cu trei decenii, printr-un generos concurs de împrejurări, piesa mea  “Hoţul cinstit” a avut onoarea să se joace chiar pe scena Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” din Capitală. Apoi, tot aici, în 2005, Theatrum Mundi face un excelent spectacol pe baza textului “Iarnă în rai”.  În 2007, Teatrul Naţional Radiofonic realizează un spectacol  după piesa “Infinitul Brâncuşi”, cu maestrul Ştefan Iordache în rolul principal.

  • Care a fost momentul lansării dv. La Bucureşti?

Este vorba de anul 2009. Atunci am câştigat Premiul 1 la Festivalul Comediei Româneşti, cu piesa “Insula femeilor”, înmânat de directorul George Mihăiţă. Un an mai târziu, la Gala Premiilor UNITER, un juriu prezidat de Nicolae Manolescu mi-a nominalizat comedia amară “Herghelia albastră” la “cea mai bună piesă a anului 2009”.  Piesele “Pacea cu zmeii” şi “Insula femeilor” mi-au fost jucate de mai multe teatre bucureştene (Teatrul de Comedie, Andantino, Teatrul  “În Culise”, Teatrul “Nottara” , Teatrul “Metropol”, Teatrul de Artă  ) Regretaţii teatrologi Mircea Ghiţulescu şi Jeana Morărescu au semnat cronici favorabile. Mircea Ghiţulescu mi-a consacrat spaţiu  în monumentala sa lucrare“Istoria Dramaturgiei Române”.

  • De ce credeţi că piesa “Urmuz” este atât de apreciată?

Am pus mult suflet în acest text. Pentru că Urmuz a fost un scriitor de avangardă, şi piesa se vrea a fi una de anticipaţie. Place mult publicului dantelăria replicilor, tragi-comicul de situaţie, acţiunea imprevizibilă.  Subiectul în sine este incitant: eroism, erotism, muzică, sarcasm. Şi, în final, puţină moarte…

  • Cum aţi ajuns la acest subiect?

E rodul colaborării cu domnul academician Gh. Păun, scriitor şi matematician de excepţie. I-am propus spre lectură piesa mea “matematică” Bolyai (Ştiinţa Spaţiului). I-a plăcut şi s-a oferit să o prefaţeze , ba chiar să o publice, pe spezele editurii. Domnia sa locuieşte în Curtea de Argeş, oraşul regal în care s-a născut, în urmă cu 140 ani, scriitorul Demetru Demetrescu,  botezat “Urmuz” de către Tudor Arghezi. Domnul Păun are un adevărat cult pentru Urmuz. A fost o provocare. Am scris această piesă şi i-am dedicat-o

  • Ce alte surprise teatrale ne mai oferiţi în acest sfârşit de an?

Un spectacol electrizant se montează luna viitoare în Moldova. Teatrul Republican din Cahul va prezenta, în premieră absolută, piesa mea “Asediul (Decebal)”, în cadrul unui amplu proiect care urmăreşte Unirea prin Cultură, efortul nostru comun de a aduce Moldova lângă noi, în Uniunea Europeană, aşa cum îşi doreşte. Premiera este programată, simbolic, chiar pe 1 Decembrie 2023. Mai am şi alte surprize, în pregătire. Despre ele voi vorbi atunci când vor deveni certe.

  • Vă urez mult succes! Şi să vă vedem iar, cu o piesă nouă, şi pe scena din Petroşani!