”Textil – Teatral”, expoziție de artă textilă a Vilhelminei Kuron Bekesi la Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani

Home Cultură ”Textil – Teatral”, expoziție de artă textilă a Vilhelminei Kuron Bekesi la Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani
”Textil – Teatral”, expoziție de artă textilă a Vilhelminei Kuron Bekesi la Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani

Spectatorii prezenți sâmbătă, 23 septembrie 2023 la deschiderea stagiunii 2023-2024 a Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani au avut nu doar bucuria de a viziona o excelentă piesă de teatru (”Repetiție generală” de Aldo Nicolaj) regizată de Sorin Militaru, ci și surprinza de a se bucura de un vernisaj expozițional de excepție, care aduce în atenție noi lucrări de artă semnate de Vilhelmina Kuron Bekesi.

Iar acest lucru a fost posibil pentru că din mâinile Vilhelminei Kuron Bekesi, sefa Atelierului de Producție de la Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani ies nu doar costume și butaforii de scenă extrem de inspirate pentru producțiile teatrale ale apreciatei instituții de cultură din Valea Jiului, ci și excepționale lucrări de artă. E oarecum firesc să se întâmple așa, dacă avem în vedere că Vilhelmina Kuron Bekesi are pe lângă un talent nativ în transformarea materialelor textile în obiecte de artă, și statutul de absolventă a Universității de Arte și Design, chiar în specializarea Arte textile și Design textil.

Inspirația și talentul său în realizarea unor lucrări de artă deosebite, generoatoare de emoție, au fost reliefate din nou în cadrul expoziției intitulate ”Textil-Teatral”, un experiment inedit de ”Întuneric și Lumină” realizat din transformarea unor materiale textile în forme artistice complexe, inedite care scot în evidență o sensibilitate artistică absolut remarcabilă a autoarei. Îmbrăcând forme artistice ”picturale” sau ”sculpturale”, construcțiile artistice realizate de Vilhelmina Kuron Bekesi aduc în atenție teme existențiale și abstracte, deopotrivă, așezând în fascinante ”sculpturi” și ”picturi” din pânză, sfoară și macrame, personaje care amintesc de teme precum ”Naștere”, ”Credință”, ”Boală”, ”Moaște”, ”Duplicitate” etc.

Elegantă și emoționantă, expoziția cuprinzând cele mai recente lucrări de artă textilă semnate de artista din Valea Jiului Vilehlemina Kuron Bekesi rămâne deschisă publicului până la finalul lunii octombrie 2023 și poate fi vizitată gratuit în foaierul Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani.