Orașul Petrila găzduiește festivalul Valea Jiului Literară / Books Valley Festival

Home Cultură Orașul Petrila găzduiește festivalul Valea Jiului Literară / Books Valley Festival
Orașul Petrila găzduiește festivalul Valea Jiului Literară / Books Valley Festival

Încă un eveniment cultural inedit aduce Petrila în atenția publicului, odată cu desfășurarea primei ediții a festivalului Valea Jiului Literară. Books Valley Festival. Acesta se va desfășura vineri, 6 octombrie 2023, în parcul din fața Casei de Cultură ”Ladislau Schmidt”, între orele 17:00 – 20:00.

Evenimentul este organizat de Biblioteca Orășenească Gheorghe Ittu Petrila împreună cu clubul Fete neînfricate, care funcționează în cadrul bibliotecii și este susținut și finanțat de Primăria orașului Petrila și Consiliul Local Petrila. Partenerii proiecxtului sunt o seamă de scriitori și jurnaliști din Valea Jiului, dar și Teatrul Dramatic ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani și Clubul Copiilor Valea Jiului, prin Cercul de Artă Petrila.

”Fete neînfricate” este un proiect implementat de Fundația Progress în parteneriat cu Biblioteca Orășenească ”Gheorghe Ittu” Petrila și alte biblioteci publice din țară, cu sprijinul financiar al companiei OTP Leasing, care își propune să ajute la dezvoltarea adolescentelor din zone defavorizate prin educație, activism, creșterea respectului de sine și împuternicire. Fiecare astfel de club va iniția câte un proiect pentru comunitate. Astfel, ”Valea Jiului Literară / Books Valley Festival” este inițiativa clubului de la Petrila.

Bibliotecarul Oana Bălănescu arată că principalul obiectiv al acestui proiect este promovarea patrimoniului cultural local în ceea ce privește cultura scrisă. ”Totodată, se urmărește soluționarea unei probleme-paradox descoperită în rândul cititorilor și al scriitorilor: sunt cititori care vor să achiziționeze cărți scrise de către concetățeni de-ai lor dar nu le găsesc; la rândul lor, mulți dintre scriitori nu reușesc să-și vândă cărțile. Astfel, o secțiune a festivalului va fi cu cărți ale scriitorilor din Valea Jiului, spre vânzare sau doar informare.  Invităm pe toți cei care doresc să participe la acest eveniment să aducă una sau mai multe cărți care le-au plăcut și pe care să le dea la schimb cu altele, plăcute de alții. Căci vom avea și o secțiune în care se va face troc de carte. Pot fi lăsate și bilețele în cărți, cu mesaje către cei care le vor primi”, spune Oana Bălănescu.

Aceasta precizează că mai mulți scriitori și iubitori de cultură din Valea Jiului vor fi prezenți la eveniment iar vizitatorii vor avea ocazia să-i abordeze, în contextul unei Biblioteci Vii.

Un alt stand va fi Carte-n dar – de unde vizitatorii își vor putea alege cărți, cadou.

De asemenea, unul din punctele principale ale acestei manifetări vor fi lansările de cărți, fiind deja confirmate prezentarea următoarelor volume, în prezența autorilor:

  • DUSÎNTORS – două jurnale ale unei aceleiași călătorii, din perspective diferite, tată-fiu, Mihai și Vladimir Barbu.
  • Afganistan – Chipuri ale războiului, cu mărturii ale războiului din Afganistan, date de către petrileanul Ilie Pintea, corespondent de război internațional, jurnalist la Radio România Actualități.
  • Creative writing. À la Roumaine (Scrierea creativă. O variantă 100% românească) – cu eseuri prin care Mihai Barbu scoate la lumină obiceiuri și întâmplări savuroase din lumea scriitorilor români consacrați.

Mai mult, în perimetrul parcului din fața Casei de Cultură, va fi amenajată și o zonă de Joc și Joacă – cu activități dedicate copiilor care vor participa la acest eveniment. Tot pentru ei, Cercul de Artă de la Clubul Copiilor din Petrila, sub coordonarea prof. Radu Chința, a pregătit și un atelier de caricatură, sub genericul: Fețe – Fețe. Participanții la aceste activități vor fi răsplătiți cu premii, personalizate cu emblema Books Valley Festival.

O atracție majoră a acestui eveniment vor fi, de asemenea, Statuile Vivante, puse în scenă cu talent și pasiune de către actori de la Teatrul Dramatic ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani.

Spre final, publicul se va putea delecta și cu um moment inedit, prilejuit de un ”concert de poezie” susținut de către poeții prezenți care vor recita din opera proprie.

În încheiere, va avea loc extragerea câștigătorilor pentru premiile puse în joc, la TOMBOLĂ: tricouri, insigne și semne de carte, cu însemnele festivalului.

”Porțile acestui eveniment sunt deschise tuturor scriitorilor care trăiesc sau s-au născut în Valea Jiului. Din păcate, nu am reușit să ajungem la toți. Facem astfel o invitație deschisă tuturor acestora, să se alăture acestui eveniment. Pentru detalii, vă rugăm să ne contactați la nr. 0727 327 111. Mulțumim!”, a mai spus Oana Bălănescu, bibliotecarul de la Biblioteca orășenească ”Gheorghe Ittu” din Petrila.