Turneul național de pian Classic Unlimited 2023 își continuă periplul la Roșia Montană și în Mina Petrila

Home Cultură Turneul național de pian Classic Unlimited 2023 își continuă periplul la Roșia Montană și în Mina Petrila
Turneul național de pian Classic Unlimited 2023 își continuă periplul la Roșia Montană și în Mina Petrila

Turneul național de pian Classic Unlimited își continuă periplul prin țară la Roșia Montană și în Mina Petrila, aducând muzica clasică și jazzul în inimile comunităților locale. Următoarele concerte ale celei de-a șaptea ediții vor avea loc în două locuri speciale, încărcate de istorie: Biserica Romano-Catolică din Roșia Montană și Puțul cu schip din Mina Petrila. Accesul publicului este gratuit și se face în baza unei rezervări online a locului pe site-ul classicunlimited.ro. Concertul de pian din Roșia Montană va avea loc în 7 octombrie, de la ora 19:00, iar cel din Petrila, în 8 octombrie, de la ora 18:00.

”Am descoperit de-a lungul timpului peste 50 de locuri speciale din România, de la săli de concerte la hale industriale, dar am rămas mereu marcați de comunitățile în care oamenii locului încearcă să schimbe lucrurile în mai bine, prin puterea artei și a culturii. Roșia Montană Community e una dintre cele mai cunoscute astfel de inițiative. Un grup plin de energie și entuziasm care crede că viitorul acestui loc își găsește soluțiile în potențialul cultural, natural și uman al acestei comunități”, spune Bogdan Vaida, inițiatorul proiectului Classic Unlimited.

 Biserica Romano-Catolică din Roșia Montană impresionează prin dimensiunile sale neobișnuite și arhitectura sa neoclasică. Construită la 1860 pe ruinele unei biserici mai vechi distruse în timpul Revoluției de la 1848, biserica se află pe un deal înconjurat de peisajul stâncos al Masivului Cârnic. Cu un interior bogat, decorat cu picturi originale și elemente de mobilier de secol XIX, Biserica Romano-Catolică este un reper important în istoria localității. 

Pe de altă parte, Puțul cu schip din Mina Petrila nu impresionează prin vechime, ci prin valoarea sa în contextul patrimoniului industrial carbonifer. Acest puț, care are o adâncime de 943 de metri și a fost finalizat în 2000, a fost esențial pentru transportul producției și pentru asigurarea aerului proaspăt în mină. Cu o siluetă inedită, acesta exprimă funcționalitatea sa și devine un element iconic al exploatării miniere Petrila. ”La Petrila revenim pentru a patra oară. Am cântat la Sala pompelor (Centrul POMPAdou), la Dispensarul vechi și-n clădirea Compresoarelor, iar anul acesta ne vedem la Schipul metalic, un monument industrial. Abia așteptăm să ne revedem cu oamenii faini de la Palneta Petrila și Valea Jiului Implicată, care ne surprind în fiecare an cu modul în care reușesc să transforme acest loc prin puterea culturii. Iar anul acesta pare că avem multe de povestit, Exploatarea Culturală Petrila a fost animată toată vara de evenimente culturale și proiecte de excepție”, spune Meda Corovei, project manager Classic Unlimited.

Ediția din 2023 a Classic Unlimited, turneul național de pian care aduce muzica clasică mai aproape de oameni, propune o incursiune în poveștile care stau la baza compozițiilor clasice și a celor de la granița dintre jazz și muzica clasică. Repertoriul divers cuprinde piese din muzica clasică romantică, dar și lucrări contemporane ce explorează influențe de jazz, promițând publicului o experiență muzicală bogată. Ele vor fi interpretate de pianistul Bogdan Vaida, inițiatorul proiectului. Artistul a dezvoltat anul acesta proiectul inedit Classic for Kids și, în fiecare toamnă, pornește în călătorie cu pianul său, pentru a aduce muzica clasică cât mai aproape de oameni prin turneul Classic Unlimited.

REPERTORIU CLASSIC UNLIMITED 2023:

  • Intermezzo – Johannes Brahms
  • Pavana – George Enescu
  • Pisica și Șoarecele  – Aaron Copland
  • Impromptu Op. 142, nr. 2 – Franz Schubert
  • Rhapsody in Blue – George Gershwin
  • Fifths and Drifts – Șerban Marcu
  • Jazz Turbulence – Cristian Bence-Muk
  • Midnight Chorale and Toccata – Ciprian Gabriel Pop

Locațiile selectate pentru această ediție a turneului Classic Unlimited sunt la fel de diverse și unice precum muzica interpretată.

LOCURI ȘI CALENDAR:

  • 7 octombrie, ora 19.00, Biserica Romano-Catolică, Roșia Montană
  • 8 octombrie, ora 18.00,  Mina Petrila, Petrila
  • 14 octombrie, ora 19.00, Colonia Pictorilor, Baia Mare
  • 15 octombrie, ora 18.00, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Sighetu Marmației
  • 21 octombrie, ora 19.00, Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor, Gherla
  • 22 octombrie, ora 18.00, Grădina Botanică “Vasile Fati” Jibou
  • 26 octombrie, ora 20.00,  Zazen, Cluj-Napoca
  • 28 octombrie, ora 18.00, Palatul Cultural Blaj

Classic Unlimited este inspirat de turneul Klassik Mittendrin, care a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, proiectul a ajuns în România. În cele șase turnee de până acum, peste 10.000 de persoane au luat parte la cele 65 de concerte Classic Unlimited care au avut loc în 51 de locuri neconvenționale din România.

Bogdan Vaida a absolvit Academia de Muzică din Cluj și a continuat studiile în Germania, la Hochschule für Musik Freiburg. A cântat și a trăit mult timp la Freiburg, unde în 2015 a demarat proiectul Klassik Mittendrin. Din 2015 încoace, Bogdan Vaida a susținut, în cadrul turneelor Klassik Mittendrin și Classic Unlimited, peste 100 de concerte în cele mai neașteptate locuri din România, Germania și Elveția într-o încercare de a duce muzica mai aproape de oameni.