Gală aniversară la Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani

Home Cultură Gală aniversară la Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani
Gală aniversară la Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani

Cu toate că întreaga activitate artistică a Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani a stat, în anul 2023, sub semnul aniversării celor 75 de ani de la înființarea acestei instituții de cultură din Valea Jiului, conducerea teatrului a decis să marcheze acest an special și în cadrul unei Gale aniversare, programată să se desfășoare la Petroșani în perioada 4-10 decembrie 2023.

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc luni, 20 noiembrie 2023, directorul Teatrului ”I.D. Sîrbu”, actrița Irina BodeaRadu, împreună cu secretarul literar Claudiu Groza și cu șeful Serviciului Artistic, actorul Mihai Alexandru au prezentat programul activităților culturale care vor avea loc, la începutul lunii decembrie 2023 pentru a marca aniversarea de 75 de ani a instituției teatrale din Valea Jiului.

Evenimentul este unul complex, axat pe trei direcții de acțiuni cultural-artistice și propune publicului o serie de spectacole inedite, invitate special pentru acest eveniment la Petroșani, dar și expoziții, dezbateri, reprezentații pentru copii și un ”showcase” cu cele mai bune producții ale Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din acest an.

”Programul include trei spectacole ale Teatrului Național „Satiricus – I.L. Caragiale” de la Chișinău, care se vor juca în primele trei zile ale galei. Acestea sunt „Unchiul Vanea” de Cehov, cel mai recent spectacol al regizorului Dumitru Acriș, cel care urmează să monteze, anul viitor, la Petroșani și o dramatizare după romanul „Ciuleandra” de Liviu Rebreanu. Până atunci, vom putea vedea la Petroșani, un excepțional musical după ”Ciuleandra”, într-un spectacol regizat de maestrul Alexandru Grecu. De asemenea, Teatrul ”Satiricus” va prezenta publicului de la Petroșani și cunoscuta comedie „Revizorul” de Gogol, tot în regia lui Alexandru Grecu. Secțiunea dedicată copiilor constă, de asemenea, în trei spectacole create de Compania „Magic Puppetz” din Cluj. Prima reprezentație va avea loc duminică, 3 decembrie, de la ora 12, cu „Bucătarul regelui”, un spectacol de păpuși cu elemente de magie și experimente științifice. Vineri, 8 decembrie, de la orele 10 și 11,30, se va juca „Mini omul de știință”, un spectacol dedicat exclusiv celor mai spectaculoase experimente iar ultimul spectacol, „Cine e în joben?”, cu momente de magie și ventrilocie, se joacă duminică, 10 decembrie, de la ora 12”, spune Irina Bodea-Radu, directorul Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani.

Seria spectacolelor artistice de top, pe care teatrul din Petroșani le propune cu ocazia ”Galei aniversare” va aduce în atenție și cele mai apreciate piese din repertoriul acestui teatru, în anul 2023. ”Vom prezenta, în săptămâna aniversară, patru din cele mai recente producții ale noastre și anume: premiera națională „Minunea” de György Schwajda, în regia lui László Molnár, un spectacol care s-a bucurat de mare succes și la Petroșani, dar și la turneul nostru din Ungaria. Vom prezenta și comedia neagră „Repetiție generală” de Aldo Nicolaj, regia: Sorin Militaru, spectacolul cu care am deschis stagiunea 2023/2024 dar și  „Avarul” de Molière, un spectacol de MC Ranin și „Omul cu mârțoaga” de G. Ciprian, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, două din spectacolele care au avut un deosebit succes la public. Sigur că publicul din Valea Jiului este deja familiarizat cu aceste spectacole, însă îi invităm să fie alături de noi și la acest ”showcase”, în care jucăm în fața oaspeților invitați la sărbătoarea teatrului nostru”, a spus actorul Mihai Alexandru, șeful Serviciului Artistic al teatrului din Petroșani.

Potrivit secretarului literar al Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, Claudiu Groza, cu ocazia galei aniversare sunt așteptați la Petroșani președintele UNITER, Dragoș Buhagiar, dar și o serie de critici de teatru, curatori, directori de teatre, actori și regizori care au colaborat cu teatrul din Valea Jiului, precum și reprezentanți ai Consiliului Județean Hunedoara – instituția care patronează teatrul petroșănean – și ai autorităților locale din Valea Jiului. „Sperăm ca programul acestei săptămâni aniversare să atragă atenția și curiozitatea spectatorilor noștri din Valea Jiului, adulți și copii, pe care-i așteptăm cu drag la teatru. De asemenea, ne dorim ca showcase-ul cu spectacolele noastre să facă mai cunoscut și mai vizibil Teatrul Dramatic «Ion D. Sîrbu» în peisajul teatral național și internațional”, a precizat Cladiu Groza.

Reprezentanții instituției teatrale de la Petroșani spun că programul evenimentelor dedicate ”Galei aniversare TDIDS 75” va fi completat și cu o serie de evenimente conexe, dintre care amintim: dezvelirea bustului actriței Ana Colda în incinda instituției, vernisajul unei expoziții cu afișe ale spectacolelor jucate la Petroșani în cei 75 de ani de existență ai teatrului, conferințe, interviuri etc.

Programul complet al Galei aniversare ”75 de ani de activitate ai Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani este următorul:

  • Luni, 4 decembrie 2023,ora 18, Sala Mare:

Unchiul Vanea de A.P. Cehov, un spectacol de Dumitru Acriș, muzica originală Lev Terner, videografia Călin Laur (Teatrul Național „Satiricus – I.L. Caragiale”, Chișinău)

  • Marți, 5 decembrie 2023, ora 18, Sala Mare:

Revizorul de N. Gogol, regia Alexandru Grecu, costume Ecaterina Mihalache, coregrafia Dumitru Tanmoșan (Teatrul Național „Satiricus – I.L. Caragiale”, Chișinău)

  • Miercuri, 6 decembrie 2023, ora 18, Sala Mare:

Ciuleandra, musical după romanul lui Liviu Rebreanu, regia Alexandru Grecu (Teatrul Național „Satiricus – I.L. Caragiale”, Chișinău)

  • Joi, 7 decembrie 2023, ora 17,30, foaierul TDIDS:

Vernisajul expoziției Harta „vârstelor” teatrale  – afișe de spectacol din arhiva Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” –

  • Joi, 7 decembrie 2023, ora 18, Sala Mare:

Minunea de György Schwajda, regia László Molnár, scenografia Cristian Marin (Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu”)

  • Vineri, 8 decembrie 2023, ora 10 și ora 11,30, Sala Mare:

Mini omul de știință, spectacol pentru copii cu și de Silviu Ruști (Compania Magic Puppet, Cluj-Napoca)

  • Vineri, 8 decembrie 2023, ora 16,30, foaierul TDIDS:

Teatrele „muncitorești” – de la instrumente de propagandă la piloni ai comunităților locale

  • Vineri, 8 decembrie 2023, masă rotundă cu participarea invitaților TDIDS: critici de teatru, curatori, directori de teatre, regizori, actori
  • Vineri, 8 decembrie 2023,ora 18, Sala Mare:

Repetiție generală de Aldo Nicolaj, un spectacol de Sorin Militaru (Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu”)

  • Sâmbătă, 9 decembrie 2023 ora 17, foaierul TDIDS:

Lansarea volumului Teatrul laborator – o metodă și un mod de viață de Bianca Holobuț (Târgu Mureș, Editura UArtPress, 2023)

  • Sâmbătă, 9 decembrie 2023  ora 17,30, foaierul TDIDS:

Dezvelirea bustului actriței Ana Colda – actrița-simbol a Văii Jiului , în sediul teatrului pe care l-a slujit întreaga viață

  • Sâmbătă, 9 decembrie 2023, ora 18, Sala Mare:

Avarul de Molière, un spectacol de MC Ranin, coregrafia Hugo Wolff, producția Wilhelmina Kuron Bekesi (Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu”)

  • Duminică, 10 decembrie 2023, ora 12, Sala Mare:

Cine e în joben?, spectacol pentru copii de și cu Florin Suciu (Compania Magic Puppet, Cluj-Napoca) 

  • Duminică, 10 decembrie 2023,ora 17,30, Sala Mare:

Jubileu TDIDS: alocuțiuni și mesaje oficiale, decernarea plachetelor aniversare

  • Duminică, 10 decembrie 2023,ora 18, Sala Mare:

Omul cu mârțoaga de G. Ciprian, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, scenografia Adriana Grand (Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu”)