S-au împlinit în acest debut al anului 2024, exact 100 de ani de la ridicarea localității Petroșani la rang de oraș, într-un prim demers politic și administrativ care a deschis calea spre dezvoltarea urbană a viitoarei ”Capitale” a Văii Jiului.
Evenimentul istoric a fost marcat printr-o ședință festivă a Consiliului local al municipiului Petroșani transformată într-o emoționantă ceremonie publică, la care au participat oameni numeroși dar mai ales valoroși ai comunității locale din Petroșani, din Valea Jiului și din întreg ținutul Hunedoarei. Iar pentru că ”istoria e cea mai frumoasă poveste”, cu acest prilej au fost rememorate cu emoție și cu respectul meritat acele momente care, în urmă cu un secol, marcau debutul urban al localității.
Spre exemplu, dincolo de discursul potrivit pentru un astfel de eveniment, primarul de astăzi al Petroșaniului, Tiberiu Iacob Ridzi a dat citire așa numitei Deciziuni cu numărul 0486 din 4 ianuarie 1924, reprezentând ”actul de naștere” al orașului Petroșani, document care, cu exact 100 de ani în urmă, la 12 ianuarie 1924 era citit în ședința de constituire a primului Consiliul local orășenesc de la Petroșani de către Gheorghe Tătărăscu, la acea vreme secretar al Consiliului de Miniștri al Guvernului Ion I.C. Brătianu. În oglindă, tot în dorința de a rememora acel moment memorabil din istoria Petroșaniului, scriitorul Marian Boboc a dat citire discursului rostit în plenul ședinței festive a primului legislativ al Petroșaniului, de către întâiul primar, Petru Iacob.
Nu doar aceste momente, ci întregul eveniment dedicat Centenarului urbanizării Petroșaniului au reliefat o serie de similitudini care, ca un arc peste timp, scot în relief câteva aspecte inedite și, în același timp, relevante ale Petroșaniului de acum un secol și ale Petroșaniului de astăzi. Întâi de toate este de remarcat faptul că atunci, ca și acum, administrația locală de la Petroșani era condusă de un primar cu numele Iacob. Tot așa cum este de remarcat faptul că și Petru Iacob, la fel ca și Tiberiu Iacob, aparțin clasei politice liberale. Iar, mergând mai departe pe șirul acestor similitudini, celor prezenți la ședința festivă a Consiliului local al municipiului Petroșani din 12 ianuarie 2024 li s-a părut desigur firesc faptul că, printre cei care au urcat la tribună pentru a evidenția, o dată în plus, importanța acestui eveniment jubiliar, s-au aflat fruntași liberali precum deputatul Vetuța Stănescu (președintele Organizației județene a PNL Hunedoara) sau Petru Călin Marian, prefectul județului Hunedoara.
Aceștia însă nu au fost singurii vorbitori la acest elegant eveniment (care confirmă încă o dată statutul civilizației urbane înalte al acestei localități!), pentru că despre Petroșaniul de ieri și de astăzi au vorbit și alți oameni reprezentativi ai comunității, precum fostul primar Petru Barb (astăzi în vârstă de aproape 93 de ani, care a condus Petroșaniul între 1979-1981, un om de numele căruia se leagă profunde transformări în dezvoltarea urbană a localității), Lucreția Mălinesc (custodele Muzeului Momârlanilor, urmaș și reprezentant de cinste al oamenilor care au fondat această așezare, încă de la 1640) ori profesorul universitar Sorin Mihai Radu (rectorul Universității din Petroșani).
În același timp, absolut remarcabil s-a dovedit a fi, în discursul său demn de statutul de Arhiereu Vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, Preastfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul care apreciind parcursul Petroșaniului în cei 100 de ani de istorie urbană, a îndemnat comunitatea de astăzi a localității să nu uite rolul Bisericii în construcția și evoluția comunității și să acorde maximă atenție educației copiilor și tinerilor, considerând acestea drept un pilon esențial al continuității în dezvoltarea municipiului Petroșani.
Într-un fel, ca o confirmare a acestui îndemn duhovnicesc, în cadrul ceremoniei aniversare de la Petroșani, elevi talentați ai remarcabililor dascăli cu statut de cetățean de onoare în urbea petroșeneană, Adina Stan, Tiberiu Coconeț și Eugen Muntean, au încântat audiența cu sensibilitatea interpretării unor fragmente artistice emoționante. Astfel, pianistul Alexandru Iacob (!) a interpretat ”Preludiul” compus de George Enescu (frangment muzical care, în perioada interbelică, a fost cântat la Petroșani chiar de marele compozitor român), Rebeca Negoi a făcut, încă o dată, demonstrația faptului că folclorul momârlanilor jieni este încântător, Adonia Antonescu a adus ”Imaginile” lui John Lennon în inimile celor prezenți, impresionând prin originalitatea interpretării iar, în mod apoteotic, seria momentelor cultural-artistice a fost încheiată de Lorena Nicuța, cu interpretarea de excepție a fascinanteia arii ”Ave Maria” a lui Franz Schubert.
În fine, poate pentru accentua importanța istorică a noului statut administrativ obținut de această localitate în 1924 și, mai apoi, în 1968 (când a fost declarat municipiu), dar mai ales pentru a demonstra că Petroșaniul a fost, este și rămâne o capitală culturală a acestei regiuni, remarcabilului om de cultură Valeriu Butulescu (unul dintre scriitorii reprezentativi ai României contemporane) a vorbit, cu măiestria omului de litere dar și cu responsabilitatea calității sale de consilier local, despre ediția jubiliară a cărții ”Petru Iacob – primul primar al orașului Petroșani. Cronicile urbei – 1918-2024”, carte-document elaborată de același neobosit ”miner al arhivelor”, Marian Boboc.
Momentul istoric din urmă cu 100 de ani care a deschis Petroșaniului drumul spre civilizația urbană în care comunitatea se regăsește și astăzi va constitui, așa cum dă asigurări primarul Tiberiu Iacob Ridzi, laitmotivul tuturor evenimentelor publice care vor marca anul 2024 în comunitatea locală a municipiului Petroșani. Iar asta nu doar pentru că ”istoria este cea mai frumoasă poveste”, ci mai ales pentru că viitorul unei comunități prospere nu poate fi clădit altfel decât pe temelia istoriei sale.
Întregul ”film” al evenimentului poate fi vizionat urmând linkul de mai jos:
La mulți ani, Petroșani!
Fotografii: Klaudia Klu Photo