Pianistul Aurelian Epuraș lansează la Petroșani primul său album muzical: ”13”

Pianistul Aurelian Epuraș lansează la Petroșani primul său album muzical: ”13”

Apreciatul artist petroșenean Aurelian Epuraș lansează o invitație specială iubitorilor artei muzicale, invitându-ne la un concert special de pian care-l va avea ca protagonist luni, 12 februarie 2024, de la ora 19,00 evenimentul urmând să se desfășoare în sala mare a Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani.

Sigur că un concert al pianistului Aurelian Epuraș este întotdeauna un motiv de bucurie pentru iubitorii muzicii de calitate. De data aceasta, bucuria este una și mai mare, deoarece evenimentul artistic este dublat de lansarea primului album muzical al acestui valoros muzician.

Albumul, intitulat simplu ”13” a fost realizat cu sprijinul total al mișcării ”România Folk” (căreia artistul adresează calde mulțumiri) și cuprinde 5 dintre compozițiile fermecătoare ale acestuia, scrise în ultimii 5 ani: ”Mi-e dor de tine”, ”Cântec din cer”, ”Ziduri”, ”Stele”, ”Ultimul Vals”. În plus, dincolo de ocazia de a achiziționa acest album (cu autograf!), evenimentul oferă publicului oportunitatea audierii ”live” a celor 5 piese de pe album, la care se adaugă o alta, ”Primul vals”, tot o compoziție semnată de Aurelian Epuraș și interpretată în primă audiție. Mai mult, drept confirmare a unei prietenii sudate în proiectul muzical ”Sinestezii”, dar mai ales în viața de zi cu zi între pianistul Aurelian Epuraș și un alt muzician de excepție al Văii Jiului și al României contemporane, folkistul Cătălin Stepa, acesta din urmă va fi prezent, ca invitat, în concertul de lansare al albumului ”13” de la Petroșani.

Dacă vă puneți întrebarea, pe undeva firească, de ce a ales Aurelian Epuraș o simplă cifră, reprezentând un controversat număr 13, răspunsul se află neîndoielnic în explicațiile acestuia. Sau, mai bine spus, în viața acestuia! De ce 13? Pentru că cele mai frumoase evenimente din viața mea s-au întâmplat în data de 13, sunt născut într-o zi de 13 iar cei mai frumoși oameni pe care i-am cunoscut și care mi-au marcat existența sunt născuți tot în pe 13. Dacă ar fi să vă povestesc cum cifra asta, fatidică pentru unii (cei superstițioși, desigur!) și norocoasă pentru alții (ați ghicit, vorbim despre noi, optimiștii!) m-a influențat pe mine, ca om și ca artist, dincolo de faptul că m-am născut pe data de 13, v-aș spune că am trăit în viața mea 13 întâmplări extraordinare, printre care cea a celor 13 briganzi corsicani, a celor 13 femei cu inima de gheață și a altor 13 cu ochi de jăratic, că am trăit 13 căderi abisale și tot 13 reveniri spectaculoase. Apoi, v-aș povesti cum v-am cunoscut pe fiecare dintre dumneavoastră într-o ipotetică zi de 13, a pianului din munți care a răsunat de sub fix 13 stele, a fantasticei game muzicale cu 13 note și, în sfârșit, a celor 13 serafimi a căror grație m-a vizitat astfel încât să vă invit acum să descoperiți o altă poveste, cea a primului meu album muzical, pe care l-am botezat, firesc, ”13”!”, spune artistul Aurelian Epuraș.

La fel ca toate proiectele valorosului pianist Aurelian Epuraș derulate de la revenirea acestuia acasă, la Petroșani, și acest concert, dar și acest album al său de debut, poartă amprenta proiectului său de suflet: ”Fabrica de pian” (proiect al cărui nume este format din… 13 litere!). Astfel, toate fondurile rezultate din donațiile primite odată cu distribuirea albumului în cadrul acestui eveniment, vor fi direcționate către noul proiect al Asociației ”Fabrica de pian”. Asta deoarece artistul Aurelian Epuraș este nu doar un remarcabil pianist și compozitor, ci și un om cu un suflet mare, aflat mereu în căutarea acelui rol prin care să poată dărui semenilor săi bucurie, speranță, șansă. Cei care-l cunosc își amintesc desigur ambiția, dăruirea și implicarea cu care s-a ”aruncat” în realizarea unui proiect de coagulare a comunității care părea, la prima vedere, de-a dreptul utopic. Ca fost absolvent al Școlii de muzică de la Petroșani, dar și, în prezent, ca dascăl al acesteia, Aurelian Epuraș și-a propus să strângă din donații publice suma necesară pentru achiziționarea unui pian de concert, pe care copiii talentați ai Văii Jiului să poată studia și să poată susține concerte, de pe picior de egalitate cu alți copii și tineri pasionați de muzică din țară. Cei aproape 60.000 de euro s-au strâns după doi ani de muncă asiduă, iar Achiziționarea pianului de concert ”Kawai” a fost primul dar de întoarcere acasă pe care artistul Aurelian Epuraș l-a făcut posibil pentru talentații săi elevi. A urmat, un an mai târziu, un altul, pentru care comunitatea Văii Jiului s-a mobilizat încă o dată într-un act de mecenat comun care a făcut posibilă amenajarea și dotarea corespunzătoare a unui Laborator de Teorie Muzicală în cadrul Școlii de Muzică de la Petroșani, inaugurat pe 13 noiembrie 2022, chiar în ziua în care profesorul Aurelian Epuraș își sărbătorea ziua de naștere.

Acum, odată cu lansarea primului său album, pianistul Aurelian Epuraș își propune să mobilizeze 113 parteneri, firme, organizații sau oameni iubitori de muzică și care, în același timp, vor să se implice în ultimul mare proiect pe care și-l propune Asociația ”Fabrica de pian”, pentru susținerea Școlii de Muzică din Valea Jiului. ”Există un potențial uriaș în copiii din toată Valea Jiului care-și doresc să pătrundă în tainele muzicii, așa cum există dascăli pasionați care să-i îndrume. Ceea ce mai este nevoie e doar o infrastructură pe măsura talentului copiilor, profesionismului dascălilor și dorinței comune de a învăța și de a reuși. Sunt convins că așa cum au reușit și celelalte proiecte ale noastre, comunitatea din Petroșani, din Valea Jiului, din județul Hunedoara se va mobiliza pentru ca, împreună, să modernizăm și să dotăm cu instrumente noi, cu mobilier nou, cu toată logistica necesară, și celelalte 4 săli de educație muzicală de la Școala de Muzică. Primul pas înspre îndeplinirea acestui obiectiv îl facem odată cu această lansare de album și cu acest concert care-l însoțește. Și vă invit să fiți alături de noi, pe toți cei care iubiți muzica, pe toți cei care credeți în educația pe acest drum a unor copii excepționali și care vreți să trăiți, împreună cu noi, bucuria de a fi parte a unui demers de suflet și satisfacția de a fi făcut ceva concret pentru comunitatea în care trăim”, spune prof. Aurelian Epuraș.

Concertul ”13” prilejuit de lansarea albumului de debut cu același nume al pianistului Aurelian Epuraș este oferit gratuit, din suflet, tuturor iubitorilor de muzică și celor care subscriu noului proiect al ”Fabricii de pian”. Simultan cu acest eveniment, toate cele 5 piese de pe album vor fi disponibile iubitorilor de muzică, începând cu ziua de 12 februarie 2024, pe toate platformele de streaming.

De asemenea, trebuie menționat faptul că, după lansarea oficială de la Petroșani, albumul ”13” va fi prezentat în alte două concerte speciale ale pianistului Aurelian Epuraș, dedicate promovării acestuia, care vor avea loc, în luna februarie, la București și Cluj Napoca, după cum urmează:

  • București: joi, 22 februarie, ora 19:00, la ”The Coffe Shop Constituției
  • Cluj Napoca; joi, 29 februarie, ora 19:00, la”Kârciuma – Casa cu ceaune pe jar”