Un nou avertisment al senatorului Cristian Resmeriță: ”CEVJ ar putea rămâne fără licență de exploatare a cărbunelui!”

Un nou avertisment al senatorului Cristian Resmeriță: ”CEVJ ar putea rămâne fără licență de exploatare a cărbunelui!”

Senatorul PSD Cristian Resmeriță atrage din nou atenția asupra unor probleme care riscă să afecteze grav activitatea nou-înființatului Complex Energetic Valea Jiului.

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi la Petroșani, acesta a avertizat că CEVJ riscă să rămână fără licența de exploatare a cărbunelui, la finalul acestei luni. ”Noul Complex Energeric Valea Jiului operează în acest moment pe licența transferată de la vechiul Complex Energetic Valea Jiului. Această licență de exploatare, care este document esențial pentru activitatea de exploatare a resurselor minerale, expiră însă la data de 22 martie 2024. Informațiile pe care le dețin arată că, deși noua entitate economică ce a fost constituită în Valea Jiului și care se bucură de sprijinul statului român și de o generoasă susținere financiară aprobată de Guvernul Ciolacu, nu a transmis încă, la această dată, documentele solicitate de ANRSC pentru emiterea unei noi licențe de exploatare a cărbunelui. Cum procedura de obținere a acestui document nu este una de azi pe mâine, am serioase semne de întrebare dacă actuala conducere a PNL Hunedoara, care conduce de fapt Complexul Energetic Valea Jiului, va reuși să obțină o nouă licență de exploatare. Atrag atenția celor care conduc CEVJ că fără această licență, practic activitatea companiei practic este sistată, cu efecte deosebit de grave în plan economic și social pentru Valea Jiului”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta a atras atenția că în condițiile în care statul român pompează, în medie, 10 milioane de euro în fiecare lună în activitatea Complexului Energetic Valea Jiului, lipsa de profesionalism a actualei echipe puse de PNL la conducerea Complexului devine intolerabilă. ”Eu am spus și am demonstrat acest lucru în ultimii 10-15 ani, că nu mă interesează cine conduce această companie de stat, că sunt puțin de liberali sau de alții, dar în același timp nu pot fi nici indiferent la ce se întâmplă acolo, pentru că sunt în joc viețile a mii de familii din Valea Jiului care depind de activitatea de acolo. Lipsa de profesionism și, mai noi, atitudinea asta de ”miserupism” cu care colegii liberali sparg milioane de euro la CEVJ de parcă i-ar juca la păcănele, așa cum am mai spus-o, devine însă intolerabilă. Vreau să avertizez atât colegii liberali, cât și conducerea CEVJ că dacă vor pune în pericol locurile de muncă și veniturile angajaților prin pierderea licenței de exploatare a cărbunelui, atunci mă voi implica în mod categoric nu doar în a le arăta incapacitatea profesională, ci voi informa Primul Ministru asupra acestui lucru și voi solicita demiterea lor”, a mai spus senatorul Cristian Resmeriță.

Ca argument suplimentar al modului în care actuala echipă aflată la conducerea CEVJ risipește banii primiți de la Guvern pentru a sprijini activitatea din minerit și energie, senatorul Cristian Resmeriță spune că liberalii de la conducerea companiei vor să înființeze o reprezentanță a CEVJ la București. ”Asta înseamnă că, pentru acest moft fără pic de utilitate, cei de la complex vor face trei angajări pentru niște oameni care vor sta la București, ale căror cheltuilei vor fi suportate din subvenția primită de CEVJ, într-un spațiu închiriat tot din acești bani. Sunt câteva zeci de mii de euro care se cheltuiesc absolut aiurea, bani cu care ar putea fi angajați încă 6 mineri pentru activitatea productivă din subteran sau cu care s-au putea achiziționa echipamente de lucru, materiale etc.”, explică senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta solicită din nou conducerii CEVJ și conducerii PNL Hunedoara să acorde mai multă atenție activităților de la acest mare agent economic din Valea Jiului și să abandoneze politica ”miserupismului” pe bani publici pe care politicianul social-democrat o vede ca fiind, din păcare, singura atitudine manifestată de colegii de coaliție la nivelul acestui agent economic.