Universitatea din Petroșani va avea un Consiliu Consultativ cu mediul de afaceri

Universitatea din Petroșani va avea un Consiliu Consultativ cu mediul de afaceri

Printre obiectivele asumate în noul său program managerial, cu care a câștigat un nou mandat de Rector al Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu și-a propus ca instituția de învățămât superior din Valea Jiului să-și câștige reputația de universitate europeană, dar mai ales să-și calibreze oferta educațională pe cerințele reale, actuale, de pe piața muncii.

În acest context, rectorul Universității din Petroșani intenționează, printre alte măsuri specifice, crearea unui Consiliu Consultativ care să funcționeze la nivelul instituției, dar din componența căruia să facă parte reprezentanți ai comunităților locale și regionale, ai mediului de afaceri, ai societății civile, în dorința de a avea un permanent și eficient dialog cu principalii beneficiari ai ”produselor finite” oferite de instituția de învățământ superior din Valea Jiului.

”Universitatea din Petroșani a avut întotdeauna atuul faptului că într-o proporție covârșitoare, absolvenții noștri și-au găsit un loc corespondent pregătirii lor academice obținute în cadrul facultăților absolvite la noi, pe piața muncii, fie în plan local, regional, național sau internațional. Sigur că dorim să păstrăm de partea noastră acest atu, iar în acest context, dincolo de activitățile noastre specifice de formare a viitorilor specialiști în domeniile de pregătire pe care le avem astăzi în oferta academică a celor trei facultăți, căutăm permanent soluții de a adapta specializările de licență și masterat la cerințele actuale de pe piața muncii. În acest context, ne propunem ca, în perioada umrătoare, să creăm un Consiliu Consultativ format din reprezentanți ai comunităților locale și regionale, ai mediului de afaceri, ai societății civile, ai colegiilor din învățământul preuniversitar, pentru a avea un dialog permanent pe tot ceea ce ține de locul și rolul nostru în comunitate, dar și pentru a putea adopta deciziile cele mai bune în ceea ce privește diversificarea ofertelor educaționale în funcție de cerințele și perspectivele de dezvoltare a pieței muncii”, a declarat prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani.

Acesta arată că, în acest moment, Universitatea din Petroșani are deja, spre exemplu, parteneriate pentru practică cu peste 80 de societăți comerciale, iar interesul privind colaborarea instituțională în vederea formării viitorilor specialiști în diverse domenii profesionale, este dat inclusiv de participarea Universității din Petroșani la crearea și dezvoltarea  Consorțiilor educaționale pen­tru învățământul dual care au obținut finanțare europeană, respectiv cele coordonate de administrațiilor locale din Deva, Hunedoara și Simeria.

Rectorul Universității din Petroșani dă asigurări că există deschidere spre parteneriate similare cu toate instituțiile publice sau private interesate să beneficieze de aportul absolvenților săi și să participe la procesul de formare și specializare al acestora la un nivel superior.