Interes deosebit la Petroșani pentru Bursa Locurilor de Muncă ”Bursa Mărțișorului”

Interes deosebit la Petroșani pentru Bursa Locurilor de Muncă ”Bursa Mărțișorului”

Deși s-a dorit a fi un eveniment destinat mai mult femeilor, sărbătorite în mod tradițional la început de primăvară, Bursa Locurilor de Muncă ”Bursa Mărțișorului” s-a bucurat, la Petroșani, joi, 7 martie 2024, de un interes deosebit, atât din partea persoanelor aflate în căutarea unui loc muncă, dar și a angajatorilor ba chiar și din partea factorului politic și administrativ.

Holul corpului nou al Universității din Petroșani s-a dovedit a fi neîncăpător pentru cei cei aproape 1000 de oameni care au venit aici pentru a analiza piața muncii, semn că problematica în acest domeniu nu este doar o simplă statistică, ci o chestiune cât se poate de reală care necesită abordări pe măsură.

Ca de fiecare dată, echipa AJOFM Hunedoara a încercat și a reuși din nou să pună față în față ofertele de muncă disponibile la nivelul județului Hunedoara, cu cei aflați în căutarea unui loc de muncă. ”Pentru această Bursă a Locurilor de Muncă, desfășurată în Valea Jiului, au fost contactaţi un număr de 106 angajatori în vederea participării la bursă şi au participat efectiv un număr de 54 de agenţi economici. Oferta de locuri de muncă a numărat 547 de posturi disponibile oferite persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă”, a spus Georgeta Angelica Tomuța, director executiv al AJOFM Hunedoara.

Angajatorii au pus la dispoziția celor aflați în căutarea unui loc de muncă o paletă ocupațională diversă, de la lucrător comercial, lucrător în turism, lucrător în construcții până la conducător auto, tăietor de lemne, instalator, electrician, sudor sau economist ș.a.m.d.

Nu doar șomerii sau persoanele fără ocupație s-au arătat interesate de acest eveniment, ci și foarte mulți tineri, elevi în clasele finale ale liceelor și școlilor profesionale din Valea Jiului, dar și studenți ai Universității din Petroșani, încurajați să ia pulsul pieței muncii în perspectiva apropiată în care ei înșiși se vor afla în situația de a-și căuta un loc de muncă. Atât rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, cât și inspectorul general al ISJ Hunedoara, prof.dr. Maria Ștefănie s-au arătat încântați de faptul că tinerii se arată interesați de acest tip de interacțiune între cererea și oferta de pe piața locală a muncii, fapt care le poate deschide orizonturile în pașii pe care-o vor avea de făcut după absolvirea studiilor.

La Bursa Locurilor de Muncă de la Petroșani au fost prezenți, totodată, și importanți lideri ai adiministrației publice, de la nivel regional și național, dar și oameni politici, parlamentari ș.a.m.d. În rândul acestora s-au numărat: deputatul Natalia Elena Intotero – ministrul Familiei și Egalității de Șanse, Laurențiu Nistor – președintele Consiliului județean Hunedoara, Constantin Fulga – subprefect al județului Hunedoara, senatorul Cristian Resmeriță, deputatul Ilie Toma ș.a. Așa cum a remarcat senatorul Cristian Resmeriță, ”faptul că acești oameni, lideri politici și oameni cu responsabilități în administrație, au venit la un astfel de eveniment, nu este decât un răspuns firesc la cea mai importantă problemă pe care o semnalează în general românii și, în mod special, oamenii din Valea Jiului, legat de problematica pieței muncii. Prezența colegilor mei din PSD arată că, la nivel politic, am înțeles cu toții mesajul oamenilor și ne preocupă identificarea de soluții privind cerea și oferta locurilor de muncă. Iar faptul că astăzi, la această bursă, am asistat la o serie de discuții între angajatori și oamenii aflați în căutarea de locuri de muncă, m-a convins că suntem pe un trend pozitiv atât în ceea ce privește raportul cereii și ofertei de muncă, dar și asupra nivelului salarial corect, care este unul din pilonii de succes ai raporturilor dintre angajatori și angajați. O felicit pe doamna director Tomuța de la AFOFM pentru acest eveniment de succes”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

Ministrul Familiei și Egalității de Șanse, Natalia Intotero a precizat, la rândul său, că Guvernul acordă o atenție deosebită pieței muncii, îndeosebi în zonele vulnerabile, cu probleme economice și sociale încă ridicate, așa cum este și Valea Jiului, dar și alte regiuni ale județului nostru. Aceasta a precizat că Guvernul acordă fonduri de aproape 900 milioane de lei pentru subvenționarea locurilor de muncă destinate șomerilor din categorii vulnerabile și a adoptat măsuri pentru angajarea tinerilor care includ prime de încadrare, instalare și relocare. De asemenea, prin intermediul Ministerului Familiei și Egalității de Șanse au fost puse la dispoziția studenților o serie de programe și măsuri financiare menite să-i ajute să facă pasul de la statutul de student la cel de antreprenor sau la cel de angajat.

La finalul etapei de la Petroșani a Bursei Locurilor de Muncă ”Bursa Mărțișorului”, directorul executiv al AJOFM Hunedoara, Georgeta Angelica Tomuța spune că rezultatele acesteia sunt unele foarte bune: ”Am încheiat această zi, bucurândnu-ne nu doar de un aflux de oameni interesați de piața muncii, ci și cu rezultate concrete bune, zic eu. Astfel, din cele 547 de locuri de muncă ofertate de agenții economici astăzi, 285 de persoane au fost selectate în vederea vederea încadrării iar 103 persoane au fost direct încadrate în muncă, două dintre acestea fiind persoane cu studii superioare. Cred că este un rezultat bun, că este încă un pas înainte în ceea ce privește activitatea noastră de mediator pe piața muncii”, a declarat Georgeta Tomuța, director executiv al AJOFM Hunedoara.

Bursa Locurilor de Muncă ”Bursa Mărțișorului” continuă, zilele următoare, în alte două localități hunedorene, respectiv la Deva (pe 11 martie, la Casa de cultură) și la Hunedoara (pe 15 martie, la Casa de cultură).