Comparăm deseori infrastructura din sistemul românesc de educație cu ceea ce vedem, de regulă, în filmele occidentale și americane și nu o dată ne punem întrebarea dacă aceasta nu ar putea fi una similară și în țara noastră.
Un posibil răspuns vine de la Lupeni, acolo unde autoritățile publice locale derulează deja, de o bună bucată de vreme, o serie de proiecte finanțate din fonduri europene, al căror scop constă tocmai în modernizarea unităților de învățământ. Progresul este deja vizibil la majoritatea școlilor gimnaziale, cu care Primăria municipiului Lupeni a început programul de modernizare al unităților locale din sistemul educațional, iar progrese semnificative s-au făcut și la Liceul Tehnologic și la cel Teoretic.
În rândul școlilor primare și gimnaziale care au beneficiat de fonduri pentru modernizarea infrastructurii educaționale se numără și Școala gimnazială nr. 2. Primarul municipiului Lupeni spune că aici a fost implementat un proiect amplu, derulat cu finanțare europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritate de investiții 10.1 – Investițiile în educație, și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Obiectiv specific 10.1 – Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului, apel dedicat învățământului obligatoriu.
”Am avut peste 4,5 milioane de lei la dispoziție, bani cu care au fost executate lucrări de modernizare la ambele corpuri de clădire care formează ansamblul Școlii gimnaziale nr. 2. Dincolo de tot ceea ce presupune modernizarea celor două clădiri, proiectul nostru integrează și modernizarea sălii de sport dar și achiziționarea de echipamente, mobilier și material didactic”, spune primarul Lucian Resmeriță.
Dincolo de acest proiect, la inițiativa primarului Lucian Resmeriță, Consiliul local al municipiului Lupeni a aprobat o nouă finanțare de 400.000 de lei pentru derularea unui alt proiect investițional al cărui destinatari sunt elevii care urmează cursurile primare și gimnaziale la această unitate de învățământ din cartierul Bărbăteni al municipiului Lupeni. De data aceasta, este vorba despre un proiect care vizează modernizarea arealului școlii, respectiv configurarea în vechea curte a școlii a unui mini-campus școlar comparativ cu ceea ce vedem în școlile din statele europene dezvoltate sau din Statele Unite ale Americii.
”Ne propunem să reamenajăm vechea curte interioară a Școlii gimnaziale nr. 2, astfel încât aceasta să cunoască o schimbare radicală și să fie pe placul elevilor. Așa cum am spus încă de la semnarea primului contract de investiții pentru Școala gimnazială nr. 2, ne dorim ca prin investițiile realizate, aici să fie create condiții suplimentare față de cele care au existat înainte, fapt care suntem convinși că va avea ca efect direct creșterea calității actului educațional și, mai ales, în ceea ce privește creșterea gradului de participare al elevilor din ciclul primar și gimnazial la nivelul învățământului obligatoriu. Pentru amenajarea mini-campusului de la Școala gimnazială nr. 2 am gândit un spațiu multifuncțional elegant, relaxant și util. Vom amenaja aici un modern teren de baschet, un mini parc cu locuri de joacă și de odihnă, cu vegetație și alei pietonale pavate, locuri de parcare pentru biciclete, etc.”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.
Primarul municipiului Lupeni spune că anul 2023 va aduce cu sine derularea celor mai mari investiții în modernizarea sistemului de învățământ, de la grădinițe, școli primare și gimnaziale până la cele două licee, din întreaga istorie a localității. De altfel, o parte din aceste investiții se apropie deja de finalizare, altele sunt în plin proces de execuție, iar pentru încă o serie de bani europeni atrași pentru școli și licee, specialiștii Primăriei Lupeni lucrează intens la finalziarea documentațiilor sau, după caz, la depuinerea proiectelor în vederea obținerii finanțării.