Impresionantul pictor vulcănean Costel Agape și nemurirea prin artă

Impresionantul pictor vulcănean Costel Agape și nemurirea prin artă

Cafeneaua din ”Castelul de vis”, componentă a elegantului complex turistic ”Casa de vis” de la Aninoasa a fost, în acest week-end, gazda unui simpozion național derulat aici sub genericul ”Tinutul Momrâlanilor – Obârșia Neamului nostru – Geneza”, eveniment organizat de Asociația Avangarda de Sacrificiu, în parteneriat cu Europe Genesys, evenimentul constituind un binemeritat și necesar remember al celui care a fost talentatul artist vulcănean Costel Agape.

În municipiul Vulcan, frații Agape, descendenți ai unei familii de oameni simpli, dar de o umanitate desăvârșită, sunt ei înșiși cunoscuți pentru seriozitate și onestitate, pentru modestie și respect, pentru omenie și prietenie. Puțini sunt însă cei care știu că, în sânul acestei familii mocnea spiritul unui artist desăvârșit, al unui pictor extrem de talentat, pasionat de arta marilor maești ai picturii universale până la contopirea cu aceștia.

Grație lui Costel Agape, casa familiei sale a devenit, în timp, un veritabil Muzeu de Artă, o permanentă galerie în care prietenii au putut admira replici ale unor picturi realizate odinioară de cei mai importanți artiști ai Renașterii, Iluminismului, Impresionismului, Modernismului și Postmodernismului, tablouri celebre realizate în oglindă de talentatul pictor Costel Agape. O parte dintre acestea au fost expuse acum pe simezele improvizate la ”Castelul de vis”, într-o expoziție sui-generis care s-a dorit a fi un tribut adus, post-mortem, acestui pasionat și talentat artist plastic vulcănean, expoziție dăruită iubitorilor de frumos de familia acestuia.

Expoziția de artă plastică ”In Memoriam Costel Agape” este de-a dreptul impresionantă. Ca iubitor de artă, dar mai ales ca prieten din copilărie al fraților Agape, în casa cărora mi-am petrecut multe momente frumoase ale copilăriei și adolescenței, mărturisesc că am rămas de-a dreptul suprins dar mai ales copleșit de fascinantele tablouri realizate de Costel Agape, ce par desprinse din galeriile de artă de la Louvre, El Prado sau National Gallery. Tot așa cum la fel de impresionante sunt lucrările de artă plastică în care Costel Agape și-a reflectat propriile sale trăiri și sentimente, izvorâte din nestăpânitul foc interior care l-a călăuzit în această fascinantă călătorie în lumea culorilor și imaginilor.

De la organizatorii acestui emoționant eveniment expozițional și, mai ales de la membri ai familiei lui Costel Agape am aflat că pasiunea sa pentru arta decorativă și pictură, izvorâte dintr-un talent descoperit în 1987 avea să se manifeste rapid, intens și divers, în pendulările acestuia între dorința de a-și descoperi propria identitate artistică și nevoia profesională de a explora tehnici complexe, de inspirație artistică, în domeniile construcțiilor și amenajărilor interioare, în care a profesat.

”În ceea ce privește geneza acestei pasiuni, putem să ne imaginăm că a început poate de mic, cu descoperirea unui talent, a unei abilități de a se exprima artistic. Poate că în copilărie, Costel Agape a fost atras de culori, de formele lucrurilor din jurul său, de lumina care cădea în moduri diferite. Poate că a avut momente în care a simțit că vrea să pună pe hârtie sau pe pânză ceea ce vedea în mintea sa. Pe parcursul vieții sale, acest foc interior a crescut și s-a dezvoltat odată cu el. Cu fiecare tablou pe care l-a creat, cu fiecare idee nouă pe care a încercat să o transpună în artă, flacăra aceasta s-a întărit și a devenit o parte vitală a identității sale”, spune Daniel Roșca, organizatorul acestui simpozion dedicat omului și artistului Costel Agape.

Soția artistului, Veronica Agape mărturisește că pasiunea lui Costel Agape pentru pictură a fost atât de puternică încât, chiar și după atacul cerebral devastator pe care l-a suferit în anul 2011 , acest foc interior nu s-a stins. ”A fost un moment dificil, o încercare care l-a pus la încercare pe plan fizic și emoțional. Totuși, iubirea pentru artă și sprijinul necondiționat al familiei, au contribuit la menținerea acestei flăcări în el. Astfel, chiar și în momentele de dificultate, chiar și atunci când corpul său a fost slăbit de boală, Costel a găsit resursele interioare necesare să continue să-și exprime creativitatea și să lupte pentru a-și redobândi abilitățile artistice”, spune Veronica Agape.

Mărturie a acestui fapt stă lucrarea sa ”Geneza”, rămasă neterminată după ce, în 2021, Costel Agape avea să fie chemat la Ceruri (în același an cu fratele său Iulian), la doar 63 de ani. O lucrare ce invită privitorul să treacă dincolo de dimensiunea noastră pământeană, pentru a pătrunde în sufletul unui artist în care ”focul viu” al artei pare a fi prezent printre noi, prin energia transmisă pentru generațiile viitoare, dincolo de timp, prin moștenirea artistică lăsată pentru posteritate și adusă acum în fața publicului iubitor de artă și de frumos, spre cinstea sa, de familia remarcabilului și mult prea puțin cunoscutului vulcănean Costel Agape. Un artist, un om, un prieten admirabil. Precum numeroasa și frumoasa sa familie, căreia îi datorăm bucuria de a putea vedea și noi aceste minunate lucrări de artă izvorâte din talentul lui Costel Agape.

Dumnezeu să-l ocrotească în Împărărția sa !