Conferințe duhovnicești și lansări de carte la Biserica ”Sf. Ierarh Nicolae” din Petroșani

Conferințe duhovnicești și lansări de carte la Biserica ”Sf. Ierarh Nicolae” din Petroșani

Biserica ”Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Petroșani găzduiește sâmbătă, 30 martie 2024, de la ora 10,00 un eveniment cultural de excepție, prilejuit de marcarea a 140 de ani de la nașterea celui care a fost preotul ortodox Ioan Duma – ”duhovnicul minerilor”.

Evenimentul este organizat în cadrul seriei de manifestări cultural-istorice reunite sub genericul ”Petroșani 100” prin care municalitatea din Petroșani marchează în acest an împlinirea unui secol de la declararea localității ca oraș. Alături de Primăria și Consiliul local al municipiului Petroșani, organizatroi ai acestei manifestări sunt Episcopia Devei și Hunedoarei, Colegiul Economic ”Hermes” din Petroșani, Cenaclul Boema și Muzeul Mineritului.

Astfel, în sfânta biserică cu hramul ”Sfântului Ierarh Nicolae” unde preotul ortodox Ioan Duma a slujit vreme de trei decenii, amintirea personalității acestuia va fi rememorată în cadrul unei conferințe, dublate de lansarea unor cărți-document privind viața și activitatea sa, cărți semnate de prof. Irina Boboc. Intitulate ”Tinerețea literară a preotului Ioan Duma la ”Telegraful român”, respectiv ”Preotul Ioan Duma, cronicar la ”Luceafărul”, cele două volume realizate de prof. Irina Boboc vor fi prezentare împreună cu volumul ”N. Steihardt și paradoxurile libertății”, avându-l ca autor pe profesorul și scriitorul George Ardeleanu. Acesta va conferenția, de altfel, la Petroșani, cu privire la personalitatea lui N. Steinhardt, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au scurs 35 de ani.

Tot cu acest prilej, primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, va înmâna Preasfințitului Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, însemnele prețuirii municipalității și comunității față de preotul Ioan Duma, o personalitate a Văii Jiului interbelice, un om greu încercat de istorie, de la a cărui naștere se împlinesc sâmbătă 140 de ani.

Participarea publicului la acest eveniment cultural-istoric și religios este liberă și binevenită.