Un sfert de secol sub 100 de ”Semne” culturale dăruite din inimă de Paulina Popa

Un sfert de secol sub 100 de ”Semne” culturale dăruite din inimă de Paulina Popa

Prestigioasa revistă de cultură ”Semne”, îngrijită cu dăruire, cu pasiune și cu dragoste de scriitoarea Paulina Popa, ea însăși un nume de referință al culturii române de pe meleagurile hunedorene, a împlinit zilele acestea 25 de ani de la apariția primului număr.

Fericită coincidență, aniversarea este însoțită de apariția ediției jubiliare, cu numărul 100. Într-o și mai fericită coincidență, prestigioasa revistă de cultură apare la scurtă vreme după ce directorul fondator al acesteia, distinsa doamnă Paulina Popa, un pilon al literaturii și culturii hunedorene, și-a aniversar șapte decenii de viață. O viață dăruită, în bună parte, slujirii acestui prețios altar al culturii române.

De altfel, însăși revista ”Semne”, una dintre remarcabilele ”biblioteci” periodice ale României, în care sunt consemnate însemne ale culturii și artei ce poartă semnătura celor mai valoroși oameni de litere ai județului Hunedoara și ai României, este unul din darurile pe care Paulina Popa le aduce, în mod constant și relevant, în viața culturală a românilor și, mai ales, a hunedorenilor, în ultimul sfert de veac. Editată sub patronajul său și finanțată, în cea mai mare parte, de Editura Emia (care-i aparține aceleiași distinse doamne Paulina Popa), sevista ”Semne” apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România și a Asociației Culturale Emia.

În ediția jubiliară cu numărul 100, în cele aproape 100 de pagini care au văzut lumina tiparului chiar în acest final de lună martie a anului 2024, sunt inserate articole de cronică literară, jurnal, interviuri, poezie și proză, haiku și aforisme, precum și un album aniversar al evenimentului ”Paulina Popa 70”, eveniment organizat la Deva în cinstea remarcabilului om de cultură Paulina Popa de către Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu”.

În paginile acestui număr special al revistei de cultură ”Semne” semnează o serie de oameni de litere al căror nume, respectat în viața culturală hunedoreană, dau o și mai mare valoare acestei ediții aniversare. Începând cu Paulina Popa și continuînd cu Elisabeta Bogățan, Constantin Mărăscu, Nicolae Crepcea, Carmen Doreal, Dan Vasile, Melania Daniela Bădic, Stelian Gomboș, Mihai Posada, Ion Popescu-Brădiceni, Aurelian Sârbu, Nora Hruban, Elena C. Petruț, Elena Morar, Viorel Nechita, Gheorghe Anghe, Manolita Dragomir-Filimonescu, Maria Sângerean, Stelian Gombiș, Olivia Nițescu, Ion Dulugeac, Virgil Ioviță, Ion Constantinescu ș.a., sunt tot atâtea nume de referință în literatura și cultura românească ale căror ”Semne” sunt menite să dea valoare unei reviste care și-a câștigat o binemeritată reputație în elita publicațiilor de profil cultural din țara noastră.

La ceas aniversar, semnalăm cu bucurie apariția numărului 100 al revistei de cultură ”Semne” și-i dorim distinsei doamne Paulina Popa, artizanul acestui proiect editorial de excepție, ”La mulți și fericiți ani întru slujirea culturii române!”