Elevii hunedoreni Amira Abugararah și Alexandru Todoran, admiși la Universitatea nr. 1 din lume, Harvard

Elevii hunedoreni Amira Abugararah și Alexandru Todoran, admiși la Universitatea nr. 1 din lume, Harvard

Într-o perioadă în care veștile care vin dinspre sistemul educațional românesc nu sunt, în general, unele dintre cele mai fericite, este cu atât mai prețioasă informația că doi elevi hunedoreni au fost admiși pentru a urma studiile academice, după absolvirea clasei a XII-a, la cea mai prestigioasă universitate din lume: HARVARD din Statele Unite ale Americii.

Amira Iasmina Abugararah (elevă a Liceului Tehnologic ”Mihai Viteazu” din Vulcan) și Alexandru Todoran (elev al Liceului Teoretic „Aurel Vlaicu” din Orăștie) sunt cei doi tineri hunedoreni care au susținut, recent, testul „SAT” (Standardized Achievement Test), cunoscut și sub denumirea de „Bacalaureatul american”, de care este nevoie pentru admiterea la universitățile americane, test pe care l-au trecut cu brio, obținând astfel dreptul de a opta pentru Universitatea Harvard, încă dinaintea susținerii examenului de Bacalaureat.

Evident, pentru cei doi tineri ale căror performanțe în anii de liceu sunt deja cunoscute și recunoscute la nivel național, examenul de Bacalaureat este doar o simplă formalitate în care aceștia își vor testa apropierea de ”media excelenței: 10”.

Amira Iasmina Abugararah studiază la Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazu” din municipiul Vulcan, localitate în care domiciliază și este, de o bună perioadă de timp, președinte al Consiliului județean al Elevilor în județul Hunedoara și membru în forul național al acestei organizații. Ea este fiica respectatului om de afaceri Mihai Mansour Abugarah, fondator al fabricii de pâine Kenaan din Valea Jiului. Amira Iasmina Abugararah își dorește să studieze, în cadrul Universității Harvard din SUA, științele politice.

Evident, familia, colegii, profesorii și întreaga comunitatea din municipiul Vulcan este acum deosebit de mândră de succesul admiterii Amirei la Harvard University din Cambridge, Massachusets. ”Prin performanță ei, eleva Amira Abugararah a devenit mândria liceului nostru și a întregi comunități din Valea Jiului”, au transmis membrii corpului profesoral într-o postare pe pagina de facebook a liceului.

Amira Abugararah nu este singurul elev hunedorean admis, în acest an, la Harvard. O performanță similară este consemnată la Orăștie, unde Alexandru Todoran a trecut, la rândul său, testul de admitere la cea mai prestigioasă universitate din lume. Alexandru este elevul Liceului teoretic ”Aurel Vlaicu”, pentru care a adus, în ultimii ani, o serie de performanțe remarcabile, la Olimpiadele școlare naționale și internaționale la care a participat, îndeosebi în domeniul matematicii fiind, de altfel, membru al Lotului Olimpic Național de Matematică al României.

Alexandru Todoran este fiul profesorului de matematică orăștian, Daniel Todoran de la care a moștenit, fără îndoială pasiunea către acest domeniu al științelor, dar a beneficiat și de îndrumarea atentă a profesorului Daniel Popa, un nume de referință în domeniul informaticii la nivel național, înainte de a deveni elev al liceului orăștian. ”Luminița și Daniel Todoran, părinții lui Alexandru, sunt un exemplu al dedicației cu care și-au îndrumat copilul de la vârstele cele mai mici pe drumul către universitatea cea mai bună din lume. Din primii ani de viață a studiat informatica cu prof. Daniel Popa, cel mai bun profesor de informatică din Vestul țării. Trebuie să ne înclinăm în fața tuturor profesorilor care, în timp, au urcat câte o treaptă a excelenței cu Alexandru”, a scris, tot pe facebook, prof. Adriana Chira, directorul Liceului Teoretic ”Aurel Vlaicu” din Orăștie.

Performanța lui Alexandru Todoran de a fi admis la Harvard este suplimentată de alte două obiective atinse de acesta, deoarece Alexandru Todoran a mai fost admis și la Ecole Polytechnique Paris dar și la Caltech din SUA, universități pentru care acesta a aplicat.

Fondată la 8 septembrie 1636, Harvard este cea mai veche instituție de învățământ superior din SUA. Nu mai puțin de 75 de laureați ai Premiului Nobel sunt asociați, într-un fel sau altul, cu această universitate, la care se adaugă alți 15 laureați ai Premiului Pulitzer, care au lucrat în cadrul acestei prestigioase instituții academice din lume. De remarcat este și faptul că o serie de președinți ai Statelor Unite, precum Barack Obama, George W. Bush, Franklyn Roosevelt sau John F. Kennedy sunt absolvenți ai acestei universități.

Felicitări, Amira Abugararah și Alexandru Todoran, pentru performanța de a fi admiși la Harvard University! Sunteți dovada vie a faptului că școala românească este încă una de top.